Η σημερινή μας συνταγή είναι ,νηστίσιμη για την Σαρακοστή.
Στα σημερινά ψωμάκια, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί, είτε νηστεύει είτε όχι.
Μοσχομυρίζουν και κάθε μπουκιά είναι πραγματικά υπέροχη.
Το ταχίνι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικές ίνες, όλα απαραίτητα και πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.
Εγώ χρησιμοποίησα ταχίνι ολικής αλέσεως γι αυτό και τα ψωμάκια μου έγιναν λίγο πιο σκούρα.
Το ψωμάκια αυτά τρώγονται πολύ ευχάριστα και σαν κολατσιό, είμαι σίγουρη ότι αν τα φτιάξετε θα τα λατρέψετε!
Υλικά :   [ για 6 ψωμάκια ]
Για την ζύμη:
●► 3 – 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
●► 1 φλιτζάνι ζεστό νερό (όχι καυτό)
●► 2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη
●► μισό κουταλάκι αλάτι
●► 1 φακελάκι μαγιά (ξηρή)
●► ¼ φλιτζανιού λάδι ελαφρύ (σπορέλαιο, ηλιέλαιο κ.α)
Για την γέμιση:
●► 1 φλιτζάνι ταχίνι
●► ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
●► 1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, την ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Σε χωριστό μπολ βάζουμε την μαγιά και 3 φλιτζάνια από το αλεύρι (δεν το βάζουμε όλο από την αρχή) και ανακατεύουμε καλά.
Ενώνουμε τα δυο μείγματα και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι, αλλά με προσοχή, δε πρέπει η ζύμη να γίνει πολύ σφιχτή.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 50’ λεπτά περίπου, ώστε η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολάκι.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγουμε μακρόστενα φυλλαράκια ύψους 25 εκ. και πλάτους 7 εκ.
Απλώνουμε γέμιση σε όλη την επιφάνειά τους και τα διπλώνουμε στην μέση
Κάνουμε στην κάθε πλευρά δυο χαρακιές με ένα μαχαίρι.
Δένουμε κόμπο το ζυμαράκι με προσοχή και διπλώνουμε ομοιόμορφα τις άκρες όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
Τοποθετούμε τα ψωμάκια μας σε ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς, για 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα ψωμάκια.
Για extra γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στην γέμιση μερικές σταφίδες ή τριμμένα καρύδια, και στην ζύμη λίγη τριμμένη μαστίχα.
syntageskardias
Για την ζύμη:
●► 3 – 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
●► 1 φλιτζάνι ζεστό νερό (όχι καυτό)
●► 2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη
●► μισό κουταλάκι αλάτι
●► 1 φακελάκι μαγιά (ξηρή)
●► ¼ φλιτζανιού λάδι ελαφρύ (σπορέλαιο, ηλιέλαιο κ.α)
Για την γέμιση:
●► 1 φλιτζάνι ταχίνι
●► ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
●► 1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, την ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Σε χωριστό μπολ βάζουμε την μαγιά και 3 φλιτζάνια από το αλεύρι (δεν το βάζουμε όλο από την αρχή) και ανακατεύουμε καλά.
Ενώνουμε τα δυο μείγματα και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι, αλλά με προσοχή, δε πρέπει η ζύμη να γίνει πολύ σφιχτή.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 50’ λεπτά περίπου, ώστε η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολάκι.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγουμε μακρόστενα φυλλαράκια ύψους 25 εκ. και πλάτους 7 εκ.
Απλώνουμε γέμιση σε όλη την επιφάνειά τους και τα διπλώνουμε στην μέση
Κάνουμε στην κάθε πλευρά δυο χαρακιές με ένα μαχαίρι.
Δένουμε κόμπο το ζυμαράκι με προσοχή και διπλώνουμε ομοιόμορφα τις άκρες όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
Τοποθετούμε τα ψωμάκια μας σε ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς, για 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα ψωμάκια.
Για extra γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στην γέμιση μερικές σταφίδες ή τριμμένα καρύδια, και στην ζύμη λίγη τριμμένη μαστίχα.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτα να σας είναι !!!
syntageskardias
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου