Ερευνητές ασφαλείας κατάφεραν να παραβιάσουν ηλεκτρονικά την ασφάλεια συστημάτων που χρησιμοποιούνται στη ρομποτική χειρουργική.
Πραγματοποιώντας, για πειραματικούς σκοπούς, μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις σε ρομπότ που χρησιμοποιούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις μέσω συνδέσεων σε μη-ιδιωτικά δίκτυα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον (University of Washinghton) ανέδειξαν τους δυνητικούς κινδύνους των υπερσύγχρονων συσκευών.
Μεταξύ άλλων τεχνικών «παρέμβασης», δοκίμασαν την επίθεση denial-of-service (DoS), υπερφορτώνοντας τα ρομπότ με άχρηστα δεδομένα, δυσχεραίνοντας έτσι την ορθή λειτουργία τους.
Με επίθεση «man in the middle», έπειτα, κατάφεραν να παραλλάξουν τις εντολές που στέλνονται από το χειριστή του ρομπότ και έτσι, το χειρουργικό μηχάνημα δεν υπάκουγε στις εντολές του γιατρού.
Στόχος των ερευνητών, όπως δήλωσαν , είναι να διορθώσουν τυχόν κενά ασφαλείας στα νέας γενιάς συστήματα ρομποτικής χειρουργικής, ώστε να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για τους ασθενείς.
Βιομηχανία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων !!!
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και εκτιμήσεις , ο τομέας της ρομποτικής χειρουργικής θα εξελιχθεί σε μια βιομηχανία της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σημαντικά οφέλη για τον άνθρωπο, αφού αναμένεται βελτιστοποίηση των τεχνικών της παραδοσιακής χειρουργικής επιστήμης.
Οι προβληματισμοί γύρω από τα θέματα ψηφιακής ασφάλειας των συσκευών πολλαπλασιάζονται, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι τα προβλήματα δεν προκύπτουν αποκλειστικά και μόνο από τις συσκευές που χρησιμοποιούνται,
…αλλά και από τα δίκτυα μέσω των οποίων πραγματοποιούνται οι επικοινωνίες, δίκτυα που δεν είναι πάντα εφικτό να είναι απόλυτα ασφαλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου