Τα προϊόντα ολικής άλεσης θεωρούνται ως μία από τις πιο υγιεινές και «σωστές» τροφές. Είναι, όμως, κατάλληλα για όλους;
Ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, ανεπεξέργαστη ζάχαρη, πολύσπορο ψωμί, ολικής άλεσης αρτοποιήματα, δημητριακά ολικής άλεσης: Ο συγκεκριμένος τύπος επεξεργασμένων δημητριακών και παραγώγων τους έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας.
Και σωστά, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συστήνονται σε ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να ελέγχουν το βάρος τους ή να χάσουν κιλά και σε όλους για μια πιο υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν είναι τόσο ωφέλιμα για όλους.
Αν πάσχετε από γαστρεντερολογικά προβλήματα, η μεγάλη ποσότητα από φυτικές ίνες μπορεί να ερεθίσει το έντερο και να προκαλέσει δυσφορία και υπερκινητικότητα του εντέρου.
Τα προϊόντα ολικής άλεσης καλό είναι να καταναλώνονται με προσοχή από ανθρώπους που εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία) ή ασβεστίου (οστεοπόρωση ή οστεοπενία), καθώς η πλούσια περιεκτικότητά τους σε ίνες δεσμεύει την απορρόφηση των μεταλλικών αλάτων και ταυτόχρονα διευκολύνει την αποβολή τους από τον οργανισμό.
Οι διαβητικοί θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωσή τους γιατί περιέχουν άμυλο, έναν σύνθετο υδατάνθρακα που ο οργανισμός διασπά σε πιο απλά σάκχαρα και, τέλος, σε γλυκόζη.
Επίσης, άνθρωποι που πάσχουν από ασθένειες όπως σπαστική ή ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn, διάρροια, ευερέθιστο έντερο, πεπτικό έλκος, εκκολπωμάτωση του εντέρου, κοιλιοκάκη και χρόνια δυσπεψία θα πρέπει επίσης να τα αποφεύγουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου