Σας έχω εδώ σήμερα ένα άλλο όμορφο φθινοπωρινό φρούτο, το ρόδι !!!!
«Χίλιοι μύριοι καλογήροι σ' ένα ράσο τυλιγμένοι», λέει το γνωστό αίνιγμα που αναφέρεται στο ρόδι, έναν από τους πιο δημοφιλείς καρπούς αυτής της εποχής. Είναι από τα πιο αγαπημένα φθινοπωρινά φρούτα.
Το ρόδι, θεωρείται παραδοσιακά το φρούτο που φέρνει καλοτυχία, ευγονία και αφθονία αγαθών στο σπίτι μας. Από την αρχαιότητα, το ρόδι είχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις, στη διατροφή και αντιμετώπιση των ασθενειών.
Από τα πρώτα δέντρα που καλλιεργήθηκαν
Η ροδιά πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Αργότερα, καλλιεργήθηκε συστηματικά και στη Μεσόγειο, όπου μεταφέρθηκε από τους Φοίνικες και τους άραβες εμπόρους. Ροδιές συναντά κανείς σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum.
Η Ροδιά στα μέρη μας, είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δένδρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια, που μερικές φορές βλαστάνει από παντού και μοιάζει πιο πολύ με θάμνο. Το μισό χρόνο περνάει εντελώς απαρατήρητη, ενώ τον υπόλοιπο καιρό, μαγνητίζει τα βλέμματα με το χρώμα και την ομορφιά των ανθών και των καρπών της.
Ο καρπός της ροδιάς (λατ. Punica granatum) που μεταφράζεται ως 'Μήλο με πολλούς καρπούς - σπόρια ,με τις άφθονες κόκκινες ρόγες του, θεωρούνταν στην αρχαία Ελλάδα το σύμβολο της ζωής, της ευκαρπίας και της γονιμότητας.
Τα φρούτα της είναι στρογγυλά, κόκκινα (ή κίτρινα, όταν ωριμάσουν) και γεμάτα με σπόρους. Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Bουδισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη.
Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας (αν και συνδέεται και με το θάνατο), γι' αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Μάλιστα, έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα.
Το ρόδι ή ρόιδι ή ρούδι είναι γνωστό κυρίως για τους νόστιμους τραγανούς καρπούς του, τους οποίους το έθιμο θέλει να «σπάμε» για γούρι την πρώτη μέρα του χρόνου. Αυτή η διαδικασία συμβολίζει την αφθονία. «Σαν το λιθάρι γεροί και σαν το ρόδι γεμάτοι», λέει ο λαός.
Το ρόδι και η ροδιά είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη λέξη Ρόδος που σημαίνει τη «ροή και τη δύναμη». Το σπάνε οι νεόνυμφοι στο σκαλοπάτι του σπιτιού τους πριν μπούνε μέσα. Θεωρείται σύμβολο της καλοτυχίας, της αφθονίας και της γονιμότητας. Συναντιέται στο γάμο, αλλά και ως ευχαριστία - προσφορά στους νεκρούς (δηλ. στους χθόνιους θεούς).
Το πολύκοκκο του ροδιού, συμβολίζει και το πολύγονο, που είναι και σύμβολο θεοτήτων του γάμου, δηλαδή της Ήρας και της Αφροδίτης, αλλά είναι και σύμβολο των χθόνιων θεών, δηλαδή του Ερμή, της Περσεφόνης και του Διονύσου.
Οι μύθοι γύρω από τη ροδιά είναι ατελείωτοι, καθώς το δένδρο και οι καρποί του ήσαν αφιερωμένα στην Αφροδίτη, στην Περσεφόνη, στη Δήμητρα, στην Αθηνά και στην Ήρα. Η Αφροδίτη συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή του ροδιού μιας και, όπως μας λέει ο μύθος, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο.
Η Ήρα, η μητέρα των Θεών, θεωρείται η προστάτιδα του γάμου και της γονιμότητας και η ίδια κρατάει στο δεξί της χέρι ένα ρόδι. Στο ναό της Ήρας στο ΄Αργος, λέγεται ότι ο Παυσανίας θαύμασε το χρυσελαφάντινο άγαλμα τη θεάς που κρατούσε στο χέρι της ένα ρόδι.
Μ' αυτό το συμβολισμό για τη γονιμότητα συνδέεται και ο μύθος της απαγωγής της Περσεφόνης. Η Περσεφόνη, κόρη της Δήμητρας, πανάρχαιας θεάς της γονιμότητας (Δη-τη-Μήτρα), αθώα και έφηβη, μάζευε με τις φιλενάδες της λουλούδια στους αγρούς.
Την είδε ο Πλούτωνας, θεός του κάτω κόσμου, την ερωτεύτηκε και την πήρε μαζί του. Με την αρπαγή της Περσεφόνης έπαψε όμως η «Δη-τη-Μήτρα» να καρπίζει και οι άνθρωποι δεν είχαν πια να φάνε.
Έτσι, αναγκάστηκαν οι Θεοί να επέμβουν, ώστε να επιστρέψει η Περσεφόνη. Για να τη δέσει με τον Αδη όμως ο Πλούτωνας, της δίνει να φάει από το Ρόδι.
Από τότε η Περσεφόνη, περνάει κάποιους μήνες στον κάτω κόσμο, την εποχή που ησυχάζει η Φύση, για να γυρίσει πάλι πίσω στον πάνω κόσμο, φέρνοντας μαζί της τον πλούτο του Πλούτωνα, τη γονιμότητα και την πανσπερμία.
Σε όλους τους λαούς, η προσωρινή απουσία-κρύψιμο θεών και ηρώων κάτω από τη γη, συνδέεται με λατρευτικούς τύπους της βλάστησης και της γονιμότητας. Το ρόδι υποδηλώνει την περιοδική επιστροφή της Άνοιξης και της γονιμότητας πάνω στην Γη.
Στη διάρκεια των εορτών της Δήμητρας, κατά τα "Θεσμοφόρια", οι Αθηναίες έτρωγαν τα μικροσκοπικά λαμπερά σπόρια για να αποκτήσουν γονιμότητα και ευημερία. Οι ιερείς της Δήμητρας, στην Ελευσίνα, οι Ιεροφάντες, κατά την διάρκεια των μεγάλων μυστηρίων στεφανώνονταν με κλαδιά ροδιάς.
Το φρούτο το ίδιο απαγορευόταν στους μύστες γιατί, ως σύμβολο της γονιμότητας, φέρει την ιδιότητα να κάνει να κατεβαίνουν οι ψυχές στη σάρκα.
Το ρόδι, σημαντικός και πασίγνωστος καρπός από την αρχαιότητα για τις εκπληκτικές ιατρικές ιδιότητες που διαθέτει, έρχεται σήμερα, στη σύγχρονη ιατρική, να επιβεβαιώσει και να συνηγορήσει με τους αρχαίους έλληνες ιατρούς που το θεωρούσαν θαυματουργό καρπό.
Το ρόδι, σε διάφορους πολιτισμούς, πάντοτε απολάμβανε ιδιαίτερης εκτίμησης και χρησιμότητας. Το ρόδι έχει πάρα πολλές ιδιότητες, που δεν είναι δυνατόν να απαριθμηθούν εδώ γιατι πιάνουν πάρα πολύ χώρο, Θα αναφέρω ενδεικτικά ορισμένες ιδιότητες.
Ιδιότητες του ροδιού
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες, όπως είναι οι πολυφαινόλες,ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
Επίσης, περιέχει υψηλές ποσότητες από άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι οι τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Η συγκέντρωση των ευεργετικών αυτών ουσιών για τον άνθρωπο, είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι.
Σύγχρονες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο χυμός του ροδιού μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη ή στην επιβράδυνση του, αναστέλλει και την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος, ενώ επιδρά στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL-χοληστερόλης.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες από το ρόδι, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, δηλαδή μειώνουν τον κίνδυνο απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων, ρίχνει την πίεση του αίματος .
Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.
Τέλος, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.
Οι επιστήμονες συνεχώς ανακαλύπτουν και άλλες ιδιότητες του.
Πως τα διαλέγουμε :
Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιών, τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά ρόδια. Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τη γεύση που σας αρέσει, προτιμήστε τα βαριά ρόδια με γυαλιστερή και σφιχτή επιδερμίδα. Βέβαια, ακόμη κι όταν η φλούδα τους συρρικνωθεί, το εσωτερικό τους μπορεί να φαγωθεί.
Πως τα καθαρίζουμε :
Το καθάρισμα των ροδιών απαιτεί λίγο χρόνο, αλλά είναι εύκολο. Κόβουμε κυκλικά και αφαιρούμε τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και τη χαράζουμε μέχρι το κάτω μέρος, χωρίς να πιέζουμε πολύ το μαχαίρι, όπως κάνουμε με το πορτοκάλι.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε το ρόδι στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους. Πώς να τα διατηρήσουμε :
Τα ρόδια διατηρούνται πολλές ημέρες εκτός ψυγείου ή σε σκοτεινό μέρος, αν κρεμαστούν μαζί με το κλαδί τους.
Αν θέλoυμε να τα κρατήσουμε για αρκετούς μήνες, μπορούμε να τα φυλάξουμε στο κάτω μέρος του ψυγείου.
Για να τα διατηρήσουμε ακόμη περισσότερο, μπορούμε να τα καθαρίσουμε και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη, κλεισμένα σε ειδικό δοχείο ή σακουλάκι για τρόφιμα. Έτσι, όποτε χρειαζόμαστε σπόρους, παίρνουμε απλά όσους θέλουμε.
Πως παίρνουμε τον χυμό τους :
Σε πολλές συνταγές, εκτός από τους σπόρους του ροδιού, χρησιμοποιείται και ο χυμός του.
Υπάρχουν, λοιπόν, δύο τρόποι για να πάρουμε το χυμό από τους καρπούς: είτε στύβουμε τα ρόδια στο στίφτη, όπως κάνουμε με τα πορτοκάλια, είτε πιέζουμε τους καρπούς σε ένα σουρωτήρι.
Μάλιστα, σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, στη δεύτερη μένουν στο σουρωτήρι και οι μεμβράνες που χωρίζουν τους σπόρους, οι οποίες δίνουν μια ελαφρώς στυφή γεύση στο χυμό.
Ιδού και μια συνταγή για λικέρ από ρόδι
Υλικά:
•► 6 ρόδια και χυμό από ένα ακόμη ρόδι
•► ½ λίτρο κονιάκ
•► 1 ½ λίτρο τσίπουρο
•► 600 γραμ. ζάχαρη
•► 1 ξυλάκι κανέλα
•► 5 γαρυφαλλάκια
•► 2-3 κουταλιές γρεναδίνη ( προαιρετικά )
Εκτέλεση:
Σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς τοποθετούμε τους σπόρους από τα ρόδια, το χυμό του ενός ροδιού, την ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρυφαλλάκια και τα ποτά.
Κλείνουμε καλά και τοποθετούμε στον ήλιο ή σε ζεστό μέρος για ένα μήνα.
Ανακινούμε συχνά για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Όταν είναι έτοιμο, το σουρώνουμε, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές γρεναδίνη, αν θέλουμε για πιο ρόδινο χρώμα, το αφήνουμε 5 μέρες να ξεκουραστεί και το απολαμβάνουμε.
Το ρόδι είναι ευλογημένο όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τις ευεργετικές ιδιότητες του.
Μετά από ότι διαβάσατε, έχετε καμιά αντίρρηση για το ρόδι ότι είναι ευλογημένος καρπός;
anastasiag.pblogs.gr
Υλικά:
•► 6 ρόδια και χυμό από ένα ακόμη ρόδι
•► ½ λίτρο κονιάκ
•► 1 ½ λίτρο τσίπουρο
•► 600 γραμ. ζάχαρη
•► 1 ξυλάκι κανέλα
•► 5 γαρυφαλλάκια
•► 2-3 κουταλιές γρεναδίνη ( προαιρετικά )
Εκτέλεση:
Σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς τοποθετούμε τους σπόρους από τα ρόδια, το χυμό του ενός ροδιού, την ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρυφαλλάκια και τα ποτά.
Κλείνουμε καλά και τοποθετούμε στον ήλιο ή σε ζεστό μέρος για ένα μήνα.
Ανακινούμε συχνά για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Όταν είναι έτοιμο, το σουρώνουμε, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές γρεναδίνη, αν θέλουμε για πιο ρόδινο χρώμα, το αφήνουμε 5 μέρες να ξεκουραστεί και το απολαμβάνουμε.
Το ρόδι είναι ευλογημένο όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τις ευεργετικές ιδιότητες του.
Μετά από ότι διαβάσατε, έχετε καμιά αντίρρηση για το ρόδι ότι είναι ευλογημένος καρπός;
anastasiag.pblogs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου