Μια λεμονόπιτα Θεϊκή θα τολμήσω να πω... ο μόνος χαρακτηρισμός που της ταιριάζει αν και φοβάμαι ότι θα χαρακτηριστώ υπερβολική!
Βάση και κρέμα δεν ξεχωρίζουν, η σιροπιαστή υφή της (αν και χωρίς σιρόπι) εκπλήσσει ευχάριστα και η υπέροχη υφή της μετά από μια νύχτα στο ψυγείο μαζί με το αξεπέραστο λεμονάτο άρωμά της την κατατάσσουν στα άκρως εθιστικά γλυκά.
Δοκιμάστε την και δεν θα το μετανιώσετε !!!
Υλικά:   [ για ένα ταψί 25χ25 ]
Για τη βάση
•► 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► 135 γρ. βούτυρο
•► 4 κ. σ. ζάχαρη άχνη
•► Ξύσμα από 1 λεμόνι
•► 2 κ. γλ. χυμό λεμονιού
•► 1 κ. σ. μαρμελάδα λεμόνι, ροδάκινο ή βερίκοκο
Για την κρέμα της γέμισης
•► 1 λεμόνι μεσαίο, ακέρωτο
•► Χυμός από 1/2 λεμόνι
•► 300 γρ. ζάχαρη
•► 120 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
•► 4 αβγά μεγάλα
•► 20 γρ. (2 κ. σ.) καλαμποκάλευρο
•► 1/4 γλ. κ. αλάτι
Διαδικασία:
Ετοιμάζουμε τη βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και προσθέτουμε την άχνη και το χυμό λεμονιού.
Με το μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Αρχίζοντας να ζυμώνουμε προσθέτουμε σε 2 δόσεις το αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Εναλλακτικά το καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί που πάλι όμως το αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο.
Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού.
Αλείφουμε τη βάση με την μαρμελάδα και την ψήνουμε για 10-12 λεπτά.
Βγάζουμε τη βάση από το φούρνο (χωρίς να τον σβήσουμε) και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα της γέμισης
Πλένουμε καλά το λεμόνι και κόβουμε τις άκρες του.
Κόβουμε στη μέση το λεμόνι και αν το άσπρο μέρος του είναι πιο παχύ από 5 χιλιοστά τότε το αφαιρούμε από το μισό λεμόνι.
Ύστερα, κόβουμε το λεμόνι σε λεπτές ροδέλες έτσι ώστε να βγάλουμε όλα τα κουκούτσια.
Ρίχνουμε τις ροδέλες στο multi μαζί με το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το καλαμποκάλευρο.
Χτυπάμε καλά για να πολτοποιηθεί το λεμόνι εντελώς και προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και τα 2 αυγά.
Ξαναχτυπάμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τα άλλα 2 αυγά μέχρι να έχουμε ένα εντελώς ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα επάνω στην βάση.
Εάν η βάση καλυφθεί εντελώς από την κρέμα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας γιατί με το ψήσιμο η κρέμα και η βάση θα ενοποιηθούν και θα έχουμε μια τάρτα που θα μοιάζει σιροπιασμένη ενώ δεν θα είναι και που η βάση της δεν θα ξεχωρίζει από την κρέμα (φωτό).
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) ή μέχρι να δούμε ότι η κρέμα έχει στερεοποιηθεί και έχει αποκτήσει καστανόξανθη κρούστα, στον αέρα.
Πηγή κρέμας: Περιοδικό "Κουζίνα έτσι απλά", Άκης Πετρετζίκης.
tantekiki
Για τη βάση
•► 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► 135 γρ. βούτυρο
•► 4 κ. σ. ζάχαρη άχνη
•► Ξύσμα από 1 λεμόνι
•► 2 κ. γλ. χυμό λεμονιού
•► 1 κ. σ. μαρμελάδα λεμόνι, ροδάκινο ή βερίκοκο
Για την κρέμα της γέμισης
•► 1 λεμόνι μεσαίο, ακέρωτο
•► Χυμός από 1/2 λεμόνι
•► 300 γρ. ζάχαρη
•► 120 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
•► 4 αβγά μεγάλα
•► 20 γρ. (2 κ. σ.) καλαμποκάλευρο
•► 1/4 γλ. κ. αλάτι
Διαδικασία:
Ετοιμάζουμε τη βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και προσθέτουμε την άχνη και το χυμό λεμονιού.
Με το μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Αρχίζοντας να ζυμώνουμε προσθέτουμε σε 2 δόσεις το αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Εναλλακτικά το καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί που πάλι όμως το αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο.
Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού.
Αλείφουμε τη βάση με την μαρμελάδα και την ψήνουμε για 10-12 λεπτά.
Βγάζουμε τη βάση από το φούρνο (χωρίς να τον σβήσουμε) και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα της γέμισης
Πλένουμε καλά το λεμόνι και κόβουμε τις άκρες του.
Κόβουμε στη μέση το λεμόνι και αν το άσπρο μέρος του είναι πιο παχύ από 5 χιλιοστά τότε το αφαιρούμε από το μισό λεμόνι.
Ύστερα, κόβουμε το λεμόνι σε λεπτές ροδέλες έτσι ώστε να βγάλουμε όλα τα κουκούτσια.
Ρίχνουμε τις ροδέλες στο multi μαζί με το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το καλαμποκάλευρο.
Χτυπάμε καλά για να πολτοποιηθεί το λεμόνι εντελώς και προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και τα 2 αυγά.
Ξαναχτυπάμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τα άλλα 2 αυγά μέχρι να έχουμε ένα εντελώς ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα επάνω στην βάση.
Εάν η βάση καλυφθεί εντελώς από την κρέμα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας γιατί με το ψήσιμο η κρέμα και η βάση θα ενοποιηθούν και θα έχουμε μια τάρτα που θα μοιάζει σιροπιασμένη ενώ δεν θα είναι και που η βάση της δεν θα ξεχωρίζει από την κρέμα (φωτό).
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) ή μέχρι να δούμε ότι η κρέμα έχει στερεοποιηθεί και έχει αποκτήσει καστανόξανθη κρούστα, στον αέρα.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτη να σας είναι !!!
Πηγή κρέμας: Περιοδικό "Κουζίνα έτσι απλά", Άκης Πετρετζίκης.
tantekiki
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου