Αφαιρέστε τα περιττά προγράµµατα των κατασκευαστών και εγκαταστήστε µε µία κίνηση όσα χρειάζεστε.
Η αγορά νέου υπολογιστή σίγουρα δεν είναι απλή υπόθεση. Η διαδικασία που απαιτείται προκειµένου να επιλέξει κανείς το επιθυµητό σύστηµα ανάµεσα σε τόσα πολλά άλλα, µε τόσο πολλές διαφορετικές παραλλαγές υποσυστηµάτων, µπορεί πολύ εύκολα να κάνει και τους γνώστες του χώρου να πελαγώσουν.
Όταν τελικά καταλήξει κάποιος σε ένα σύστηµα, η δηµιουργική ταλαιπωρία του όχι µόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά µοιάζει να ξεκινάει εκείνη τη στιγµή. Οι κατασκευαστές φροντίζουν πάντα να γεµίζουν τα νέα συστήµατα µε περιττές εφαρµογές και γενικά τα Windows δείχνουν να είναι ρυθµισµένα µε τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Αφού διορθωθεί η κατάσταση, είναι ώρα για τη διαδικασία του “personalization” της software πλευράς του συστήµατος, µε την εγκατάσταση των επιθυµητών προγραµµάτων, την αισθητική προσαρµογή της όψης του λειτουργικού συστήµατος και πάει λέγοντας.
Παρακάτω παραθέτουµε µερικά βήµατα που θεωρούµε ότι πρέπει να κάνει κάθε χρήστης που αγοράζει νέο σύστηµα, προκειµένου να το καταστήσει γρηγορότερο και ασφαλέστερο σε βάθος χρόνου.
Πάνω από όλα η ασφάλεια
Το πρώτο πράγµα για το οποίο θα πρέπει να φροντίσετε, είναι η ασφάλεια του υπολογιστή σας. Αυτό µπορείτε να το πετύχετε µε πολλούς τρόπους, όµως ο πρώτος θα πρέπει πάντα να είναι η ενηµέρωση των Windows.
Είτε έχετε τα Windows 7 είτε τα 8, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να περάσετε µια βόλτα από το Control Panel [Πίνακας Ελέγχου], να µπείτε στον τοµέα System and Security [Σύστηµα και Ασφάλεια] και µετά στο Windows Update, όπου και µπορείτε να πραγµατοποιήσετε τον απαραίτητο έλεγχο ενηµερώσεων [Check for Updates] στη σχετική επιλογή επάνω αριστερά.
Πρόκειται για µία διαδικασία που θα πάρει αρκετή ώρα στην αρχή, αλλά είναι απαραίτητη για το κλείσιµο των πρωταρχικών τρυπών ασφαλείας του λειτουργικού.
Μπορεί το πρώτο βήµα για την προστασία τού συστήµατος να είναι η ενηµέρωση των Windows, ωστόσο είναι µόνο η αρχή. Για τη διαρκή προστασία χρειάζεται πρόγραµµα antivirus, όµως εδώ η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
Συνήθως, οι νέοι υπολογιστές επώνυµων κατασκευαστών έρχονται µε προεγκατεστηµένες εκδόσεις προγραµµάτων Internet Security γνωστών εταιρειών, τις οποίες µπορείτε να αγοράσετε όταν λήξει η δοκιµαστική περίοδος, εφόσον το επιθυµείτε.
Είναι γνωστό όµως ότι οι πλήρεις σουίτες ασφαλείας καθυστερούν σε σηµαντικό βαθµό τις επιδόσεις του υπολογιστή, οπότε, αν δεν επιθυµείτε κάτι τέτοιο ή αν απλώς δεν επιθυµείτε να πληρώσετε,
…έχετε τις εξής επιλογές: είτε αφήνετε τα πράγµατα ως έχουν, το οποίο στην περίπτωση των Windows 8 σηµαίνει ότι θα χρησιµοποιείτε το προεγκατεστηµένο Windows Defender, είτε εγκαθιστάτε µία δωρεάν έκδοση ενός προγράµµατος antivirus, που στην περίπτωση των Windows 7 µπορεί να περιλαµβάνει το Microsoft Security Essentials.
Ειδικά στην περίπτωση του Windows Defender, αυτό σηµαίνει ότι θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί µε τις κινήσεις σας στο Διαδίκτυο, για να µη βρεθείτε να πληρώνετε ακριβά την επιθυµία σας για καλύτερες επιδόσεις. Ανάλογα µε τις προτεραιότητές σας, µπορείτε να προβείτε στις επιθυµητές ενέργειες.
Έξω το bloatware, µέσα τα χρήσιµα προγράµµατα
Αφού ρυθµίσετε το ζήτηµα της ασφάλειας µε τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, συνεχίζετε να επιδιώκετε τις καλύτερες επιδόσεις.
Υποθέτοντας πάντα ότι το PC σας προέρχεται από κάποιον γνωστό κατασκευαστή και δεν έχει αγοραστεί κοµµάτι-κοµµάτι µε Windows περασµένα από εσάς, θα βρείτε στην αρχή πολλά προγράµµατα που, χάριν ευγένειας, θα χαρακτηρίσουµε απλώς ως περιττά. Η σαβούρα αυτή όχι µόνο τρώει χώρο στον σκληρό σας δίσκο, αλλά επιβαρύνει και στην πράξη το σύστηµα.
Αν έχετε υποµονή, µπορείτε να µπείτε στην προσθαφαίρεση προγραµµάτων του Control Panel και να ψάξετε τα προγράµµατα εκεί, όµως έτσι η διαδικασία θα διαρκέσει πολύ, ενώ συχνά δεν θα ξέρετε αν όντως κάποιο πρόγραµµα είναι περιττό ή όχι.
Σε αυτή την περίπτωση, θα σας βοηθήσει σηµαντικά η δωρεάν εφαρµογή PC Decrapifier. Όπως εύλογα δηλώνει το όνοµά του, το Decrapifier έχει ως µοναδικό του στόχο να απαλλάξει τον υπολογιστή σας από το bloatware, πράγµα που πετυχαίνει σε πολύ µεγάλο βαθµό και µε πολύ απλό τρόπο.
Απλώς το τρέχετε και πατάτε Analyze και θα εµφανιστεί µπροστά σας µία λίστα προγραµµάτων που µπορείτε να αφαιρέσετε µε ασφάλεια. Επιλέγετε ποια θέλετε να κρατήσετε και ποια όχι, και µετά από ένα κλικ ο υπολογιστής σας θα σας ευγνωµονεί.
Αφού πετάξετε τη software “σαβούρα” σας, είναι ώρα να ξεκινήσετε την πιο δηµιουργική διαδικασία τής προσθήκης των προγραµµάτων που πρόκειται να χρησιµοποιήσετε. Αυτό φυσικά µπορεί να πραγµατοποιηθεί µε τον κλασικό τρόπο της επίσκεψης στη σελίδα του εκάστοτε προγράµµατος.
Ωστόσο, εκτός ότι µε τον τρόπο αυτό θα χάσετε πολύτιµο χρόνο, δεν αποκλείεται να γκρεµίσετε ό,τι έχετε χτίσει έως τώρα σε ό,τι αφορά την επιδίωξη της ασφάλειας και την αφαίρεση του bloatware.
Ο λόγος είναι ότι πλέον κάποια προγράµµατα ενσωµατώνουν bloatware ή ακόµη και adware στον ίδιο τον installer τους, µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται εκ νέου προβλήµατα.
Προς αποφυγή λοιπόν τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων, µία πολύ καλή λύση είναι το Ninite, στο οποίο έχει υπάρξει αναφορά και σε προηγούµενό µας άρθρο, σχετικό με την γρήγορη επανεγκατάσταση προγραμμάτων. Πρόκειται για µία δωρεάν υπηρεσία που παρέχει τη δυνατότητα εγκατάστασης πολλαπλών προγραµµάτων µε έναν installer, ο οποίος λειτουργεί στο background.
Πέρα από την ευκολία χρήσης αλλά και τον χρόνο που γλιτώνει στον χρήστη, το Ninite είναι πολύ χρήσιµο και για έναν ακόµη σηµαντικό λόγο: Περιέχει τα προγράµµατα σε καθαρή µορφή, υπό την έννοια ότι δεν περιλαµβάνει κανενός είδους bloatware ή adware που µπορεί εκείνα να ενσωµάτωναν µεµονωµένα.
Η αγορά ενός νέου υπολογιστή είναι πάντα µία περιπέτεια, ακόµη κι όταν έχει ολοκληρωθεί και µένει µόνο να ξεκινήσετε να τον χρησιμοποιείτε. Είναι στο χέρι σας αν αυτή η περιπέτεια θα είναι ευχάριστη ή γεµάτη εµπόδια.
Για να μεταβείτε στο ninite.com , πατήστε ΕΔΩ !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου