Είναι κάποιες συνταγές που σημαίνουν πολλά περισσότερα από τη γεύση τους μόνο. Είναι συνταγές συνυφασμένες με την παράδοση, με τη θρησκεία, με την οικογένεια, με τις προσωπικές μας μνήμες.
Ένα τσουρέκι - το καλό τσουρέκι θέλει τέχνη, μεράκι και πολλή αγάπη - δεν είναι μόνο ένα γλυκό ψωμί ... είναι μια ΑΠΟΛΑΥΣΗ !!!
Υλικά:
•► 6 – 7 ποτήρια αλεύρι
•► 6 αυγά
•► 1 και 1/3 ποτήρι γάλα
•► 2 και ½ ποτήρια ζάχαρη
•► 1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
•► 1 κουταλιά μαγιά
•► Χυμό ενός πορτοκαλιού
•► Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
•► 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
•► 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
•► 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ { κάρδαμο }
•► Νιφάδες αμυγδάλου - Σουσάμι
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 – 3 ώρες.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος.
Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει , το χυμό και το ξύσμα και ζυμώνουμε.
Συχνά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη και να βγει γυαλιστερή.
Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας , τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας , ξανά ζυμώνουμε το υλικό και το χωρίζουμε σε 2 – 3 ίσα μέρη , τα οποία και πλάθουμε σε πλεξούδες.
Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό , αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου.
Αφού φουσκώσουν ξανά σε ζεστή γωνιά και σκεπασμένα , τα ψήνουμε μέχρι να σκουρύνουν στους 180 βαθμούς κελσίου . Αν στο τρύπημα του τσουρεκιού με το μαχαίρι , το μαχαίρι βγάνει στεγνό , τα τσουρέκια είναι έτοιμα.
Λίγα μυστικά ακόμα
•► Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ακόμη και τα αβγά.
•► Ιδανικό είναι το αλεύρι "Robin Hood", στα super markets,όμως και το κλασσικό σκληρό αλεύρι αρκεί.
•► Το γάλα δεν πρέπει να κάψει.
•► Μην ζυμώσετε τη ζύμη γιατί τα τσουρέκια θα σκληρύνουν, απλά με το χέρι την παιδεύουμε γύρω γύρω.
•► Διατηρούνται λίγες μέρες εκτός κατάψυξης τυλιγμένα με μεμβράνη, κλεισμένα σε σακούλα.
•► Διατηρούνται φρέσκα και στην κατάψυξη για καιρό.
Σημείωση : Μετατροπές μονάδων Μαγειρικής & Συντομογραφίες κ.α. πατήστε ΕΔΩ
monastiriaka.gr
•► 6 – 7 ποτήρια αλεύρι
•► 6 αυγά
•► 1 και 1/3 ποτήρι γάλα
•► 2 και ½ ποτήρια ζάχαρη
•► 1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
•► 1 κουταλιά μαγιά
•► Χυμό ενός πορτοκαλιού
•► Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
•► 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
•► 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
•► 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ { κάρδαμο }
•► Νιφάδες αμυγδάλου - Σουσάμι
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 – 3 ώρες.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος.
Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει , το χυμό και το ξύσμα και ζυμώνουμε.
Συχνά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη και να βγει γυαλιστερή.
Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας , τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας , ξανά ζυμώνουμε το υλικό και το χωρίζουμε σε 2 – 3 ίσα μέρη , τα οποία και πλάθουμε σε πλεξούδες.
Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό , αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου.
Αφού φουσκώσουν ξανά σε ζεστή γωνιά και σκεπασμένα , τα ψήνουμε μέχρι να σκουρύνουν στους 180 βαθμούς κελσίου . Αν στο τρύπημα του τσουρεκιού με το μαχαίρι , το μαχαίρι βγάνει στεγνό , τα τσουρέκια είναι έτοιμα.
Λίγα μυστικά ακόμα
•► Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ακόμη και τα αβγά.
•► Ιδανικό είναι το αλεύρι "Robin Hood", στα super markets,όμως και το κλασσικό σκληρό αλεύρι αρκεί.
•► Το γάλα δεν πρέπει να κάψει.
•► Μην ζυμώσετε τη ζύμη γιατί τα τσουρέκια θα σκληρύνουν, απλά με το χέρι την παιδεύουμε γύρω γύρω.
•► Διατηρούνται λίγες μέρες εκτός κατάψυξης τυλιγμένα με μεμβράνη, κλεισμένα σε σακούλα.
•► Διατηρούνται φρέσκα και στην κατάψυξη για καιρό.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτο να σας είναι !!!
Σημείωση : Μετατροπές μονάδων Μαγειρικής & Συντομογραφίες κ.α. πατήστε ΕΔΩ
monastiriaka.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου