Κεφτεδάκια έκπληξη... τα σημερινά! Κεφτεδάκια που θα ικανοποιήσουν και θα τέρψουν τον ουρανίσκο μικρών και μεγάλων. Σαν μεζές αλλά και σαν γεύμα για τα μικρούλια μας που με την πρώτη δαγκωματιά θα ξετρελλαθούν με τη γέμισή τους.
Λατρεμένα και καλοκαιρινά στο τηγάνι αλλά διαχρονικά νόστιμα και πιο υγιεινά και στην άλλη τους εκδοχή... ψητά στον φούρνο και μάλιστα πιο μεγάλα σε μέγεθος για να είναι χορταστικά...
"ένα και στο χωράφι" ήταν μια έκφραση σχετική της γιαγιάς μου που, αν και δεν ήταν αγρότισσα κατ' επάγγελμα, προφανώς κάτι ήξερε. Κι αν υποφέρουμε από έλλειψη χρόνου, γίνονται εξ ίσου υπέροχα και σε ψηστιέρα.
Κι αν τα θέλουμε πιο πλούσια... μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και λίγη πιπεριά ή ένα κομματάκι ντομάτας!
ΕΔΩ σας εχω την βασική συνταγή κι από δω και μετά... φαντασία και όρεξη για γευστικά πειράματα να έχουμε και όλα μπορούν να γίνουν !!!!!!
Υλικά:
Για τα κεφτεδάκια
•► 500 γρ. κιμάς
•► 3 φέτες ψωμί (πάχους 2 εκ.) μουσκεμένες και στιμμένες καλά
•► 1 κ.γλ. κοφτή αλάτι
•► 1 κ.γλ. ρίγανη
•► 1 κ.γλ. σουμάκ   **   (ή κύμινο με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
•► 1 πρέζα πιπέρι
•► 1 αβγό
•► 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
•► 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
•► 2 κ.σ. ούζο
•► 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
•► 150 γρ. τυρί κρέμα (ή τυρί cheddar)
Εκτέλεση:
Για τα κεφτεδάκια
Σε ένα μπολ, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 6-7 λεπτά έως ότου έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα.
Αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, έτσι ώστε να σφίξει το μείγμα.
Σε ένα πιάτο, στρώνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και βάζουμε αλεύρι.
Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι μας και ανάβουμε την εστία της κουζίνας σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο, και με ένα μεγάλο κουτάλι, παίρνουμε μια ποσότητα κιμά.
Τη βάζουμε στην παλάμη μας και σχηματίζουμε ένα "πιτάκι" στρογγυλό.
Με ένα μικρό κουταλάκι βάζουμε μια μικρή ποσότητα τυρί-κρέμα και κλείνουμε με τα χέρια μας το πιτάκι και το ζυμώνουμε σε ένα μικρό πλακέ κεφτεδάκι.
"Τυλίγουμε" το κεφτεδάκι στο αλεύρι που έχουμε βάλει στο πιάτο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου τελειώσει ο κιμάς.
Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μας και τα βάζουμε να στραγγίξουν το λάδι τους, επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ύστερα, τα σερβίρουμε και τα συνοδεύουμε με τηγανιτές πατατούλες και με μια ωραία σαλατούλα.
**   Σημείωση: Τι είναι το σουμάκ: Ελάχιστα γνωστό στην Ελλάδα, το σουμάκ είναι από τα βασικά μπαχαρικά της κουζίνας των χωρών της Μέσης Ανατολής. Στο Ιράν, για παράδειγμα, θα δείτε βαζάκια με σουμάκ πάνω στο τραπέζι, δίπλα στο αλατοπίπερο.
Το σουμάκ παρασκευάζεται από τον καρπό των φυτών της οικογένειας Rhus που ευδοκιμούν σε ημιτροπικά κλίματα. Διατηρεί το βυσσινί χρώμα των ανθών του φυτού. Έχει πλούσιο άρωμα και γεύση ελαφρώς ξινή που θυμίζει λεμόνι.
Σημείωση : Μετατροπές μονάδων Μαγειρικής & Συντομογραφίες κ.α. πατήστε ΕΔΩ
tantekiki
Για τα κεφτεδάκια
•► 500 γρ. κιμάς
•► 3 φέτες ψωμί (πάχους 2 εκ.) μουσκεμένες και στιμμένες καλά
•► 1 κ.γλ. κοφτή αλάτι
•► 1 κ.γλ. ρίγανη
•► 1 κ.γλ. σουμάκ   **   (ή κύμινο με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
•► 1 πρέζα πιπέρι
•► 1 αβγό
•► 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
•► 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
•► 2 κ.σ. ούζο
•► 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
•► 150 γρ. τυρί κρέμα (ή τυρί cheddar)
Εκτέλεση:
Για τα κεφτεδάκια
Σε ένα μπολ, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 6-7 λεπτά έως ότου έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα.
Αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, έτσι ώστε να σφίξει το μείγμα.
Σε ένα πιάτο, στρώνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και βάζουμε αλεύρι.
Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι μας και ανάβουμε την εστία της κουζίνας σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο, και με ένα μεγάλο κουτάλι, παίρνουμε μια ποσότητα κιμά.
Τη βάζουμε στην παλάμη μας και σχηματίζουμε ένα "πιτάκι" στρογγυλό.
Με ένα μικρό κουταλάκι βάζουμε μια μικρή ποσότητα τυρί-κρέμα και κλείνουμε με τα χέρια μας το πιτάκι και το ζυμώνουμε σε ένα μικρό πλακέ κεφτεδάκι.
"Τυλίγουμε" το κεφτεδάκι στο αλεύρι που έχουμε βάλει στο πιάτο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου τελειώσει ο κιμάς.
Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μας και τα βάζουμε να στραγγίξουν το λάδι τους, επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ύστερα, τα σερβίρουμε και τα συνοδεύουμε με τηγανιτές πατατούλες και με μια ωραία σαλατούλα.
**   Σημείωση: Τι είναι το σουμάκ: Ελάχιστα γνωστό στην Ελλάδα, το σουμάκ είναι από τα βασικά μπαχαρικά της κουζίνας των χωρών της Μέσης Ανατολής. Στο Ιράν, για παράδειγμα, θα δείτε βαζάκια με σουμάκ πάνω στο τραπέζι, δίπλα στο αλατοπίπερο.
Το σουμάκ παρασκευάζεται από τον καρπό των φυτών της οικογένειας Rhus που ευδοκιμούν σε ημιτροπικά κλίματα. Διατηρεί το βυσσινί χρώμα των ανθών του φυτού. Έχει πλούσιο άρωμα και γεύση ελαφρώς ξινή που θυμίζει λεμόνι.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτα να σας είναι !!!
Σημείωση : Μετατροπές μονάδων Μαγειρικής & Συντομογραφίες κ.α. πατήστε ΕΔΩ
tantekiki
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου