Ο τσιορβάς { ή σορβάς ή τσορβάς , προέρχεται από το τουρκικό τσορμπάς που σημαίνει σούπα } ήταν ένα είδος σούπας που χρησιμοποιούσαν – εκείνα τα χρόνια - στο πρόγευμα ,αλλά και στο κανονικό γεύμα της οικογένειας.
Υλικά:
•► 1 συκωταριά αρνίσια μαζί με τα εντεράκια
•► 1 κεφαλάκι (προαιρετικά)
•► 1 κούπα ρύζι σουπέ
•► 2 κουταλιές βούτυρο
•► 2 αυγά χωριάτικα
•► Αλάτι, πιπέρι
•► Λεμόνι
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια και τα γυρίζουμε για να πλυθούν και εσωτερικά. Από τη συκωταριά χρησιμοποιούμε κυρίως τα λευκά μέρη (πνεύμονα και γλυκάδια) και λιγότερο συκώτι και σπλήνα για να είναι λευκή η σούπα μας. Τα ζεματίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
Βράζουμε το κεφαλάκι, ξαφρίζουμε και κρατάμε όσα μέρη τρώγονται: μυαλά, γλώσσα, μάγουλα και κυρίως το ζουμί του. Σε βαθιά κατσαρόλα αχνίζουμε λίγο τα εντόσθια και τα εντεράκια με βούτυρο.
Προσθέτουμε το ζουμί απο το κεφαλάκι και τα βράζουμε για δεκαπέντε περίπου λεπτά. Ρίχνουμε και το ρύζι καθαρισμένο και πλυμένο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σούπα μας να βράσει. Όταν τελειώσει το βράσιμο και αφού μισοκρυώσει κάνουμε αυγολέμονο με χωριάτικα αυγά.
Η σούπα αυτή ήταν το παραδοσιακό πιάτο της νύχτας της Ανάστασης στη θέση της σημερινής μαγειρίτσας. Επίσης ήταν το πρώτο πιάτο σε γαμήλια γεύματα. Εκεί μαγειρευόταν σε μεγάλες ποσότητες μέσα σε καζάνια.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
chrysavgivoiou
•► 1 συκωταριά αρνίσια μαζί με τα εντεράκια
•► 1 κεφαλάκι (προαιρετικά)
•► 1 κούπα ρύζι σουπέ
•► 2 κουταλιές βούτυρο
•► 2 αυγά χωριάτικα
•► Αλάτι, πιπέρι
•► Λεμόνι
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια και τα γυρίζουμε για να πλυθούν και εσωτερικά. Από τη συκωταριά χρησιμοποιούμε κυρίως τα λευκά μέρη (πνεύμονα και γλυκάδια) και λιγότερο συκώτι και σπλήνα για να είναι λευκή η σούπα μας. Τα ζεματίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
Βράζουμε το κεφαλάκι, ξαφρίζουμε και κρατάμε όσα μέρη τρώγονται: μυαλά, γλώσσα, μάγουλα και κυρίως το ζουμί του. Σε βαθιά κατσαρόλα αχνίζουμε λίγο τα εντόσθια και τα εντεράκια με βούτυρο.
Προσθέτουμε το ζουμί απο το κεφαλάκι και τα βράζουμε για δεκαπέντε περίπου λεπτά. Ρίχνουμε και το ρύζι καθαρισμένο και πλυμένο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σούπα μας να βράσει. Όταν τελειώσει το βράσιμο και αφού μισοκρυώσει κάνουμε αυγολέμονο με χωριάτικα αυγά.
Η σούπα αυτή ήταν το παραδοσιακό πιάτο της νύχτας της Ανάστασης στη θέση της σημερινής μαγειρίτσας. Επίσης ήταν το πρώτο πιάτο σε γαμήλια γεύματα. Εκεί μαγειρευόταν σε μεγάλες ποσότητες μέσα σε καζάνια.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
chrysavgivoiou
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου