Θα ξεκινήσω με ΥΜΝΟΥΣ για το αβοκάντο … Νηστήσιμο, υγιεινό, με φυτικά λιπαρά … ένα φρούτο που το αγαπώ αλλά δεν το έχω – ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ - μόνιμο κάτοικο της κουζίνας μου.
Με μια σαλάτα ονόματι «γουακαμόλε» ** - που έχει κύριο συστατικό το αβοκάντο – είχα την πρώτη μου επαφή με το αβοκάντο, όπου και με κέρδισε ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Λατρεύω το αβοκάντο και τα φυτικά του λιπαρά. Το λατρεύω μόνο του, σε σάντουιτς, σε σαλάτα και τώρα το λάτρεψα και με τη σοκολάτα !!!!
Τρύπωσε μέσα στο brownie κι αφού αντικατέστησε το βούτυρο έκανε ταιριαστή παρέα με την καστανή ζάχαρη και την κουβερτούρα.
Η συνομωσία της νοστιμιάς που επεκτάθηκε σε μια συνομωσία υγείας όταν κατέφθασαν τα νέα μέλη... φουντούκια, cranberries, godjii berries! Superfoods... super brownies. Σοκολατένια και νηστίσιμα. Νηστίσιμα και υγιεινά. Υγιεινά και εθιστικά. Εθιστικά και με λίγες θερμίδες. Με λίγες θερμίδες και πανεύκολα στην Παρασκευή !!!!!!
Εάν, λοιπόν, είστε οπαδοί των γνωστών και αγαπημένων brownies μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τα συγκεκριμένα... είτε νηστεύετε είτε όχι, είτε είστε οπαδός της υγιεινής διατροφής είτε όχι !!!
Υλικά:   [ για ταψί διαστ. 20x20 ]
•► 200 γρ. πουρέ αβοκάντο (περίπου 2 μέτρια αβοκάντο)
•► 180 γρ. καστανή ζάχαρη
•► 160 γρ. αλεύρι
•► 50 γρ. φουντούκια ψιλοθρυμματισμένα
•► 30 γρ. μαργαρίνη
•► 200 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτικα
•► ½ κ.γλ. στιγμιαίο καφέ
•► 5 κ.σ. νερό
•► 2 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
•► 1 βανίλια
•► ½ κ.γλ. σόδα
•► 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
•► 1 πρέζα αλάτι
•► 3 κ.σ. cranberries (προαιρετικά)
•► 2 κ.σ. godjii berries (προαιρετικά
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο, το νερό, το κονιάκ, τον καφέ και την κομμένη κουβερτούρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και το αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνοντάς το να κρυώσει.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τα φουντούκια, τα godjii berries και τα cranberries.
Στο multi πολτοποιούμε τα αβοκάντο και βάζουμε 200 γρ. από τον "πουρέ" τους σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη βανίλια, τη σόδα και την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε το μίγμα με το μίξερ χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί.
Μετά, προσθέτουμε το μίγμα τη σοκολάτας συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τέλος, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, προσθέτουμε τα godjii berries και τα cranberries.
Καλύπτουμε ένα ταψάκι, με διαστάσεις 20x20 με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
Ψήνουμε για 10-14 λεπτά ή μέχρι να βυθίσουμε ένα μαχαίρι ή ένα ξυλάκι για σουβλάκια στο brownie και να βγει καθαρό ή με ελάχιστα ψίχουλα.
Αφήνουμε για 1 ώρα να κρυώσει καλά και μετά κόβουμε και σερβίρουμε το brownie πασπαλισμένο με λίγη άχνη ή με φυτική σαντιγύ ή αν ανήκετε σ' αυτούς που τηρούν αυστηρή νηστεία με σαντιγύ από γάλα καρύδας.
** Σημείωση 1: : Τι είναι το γουακαμόλε: είναι μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο. Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και Αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες.
Σημείωση 2: Μετατροπές μονάδων Μαγειρικής & Συντομογραφίες κ.α. πατήστε...
ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
tantekiki , Πηγή αρχικής συνταγής:
•► 200 γρ. πουρέ αβοκάντο (περίπου 2 μέτρια αβοκάντο)
•► 180 γρ. καστανή ζάχαρη
•► 160 γρ. αλεύρι
•► 50 γρ. φουντούκια ψιλοθρυμματισμένα
•► 30 γρ. μαργαρίνη
•► 200 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτικα
•► ½ κ.γλ. στιγμιαίο καφέ
•► 5 κ.σ. νερό
•► 2 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
•► 1 βανίλια
•► ½ κ.γλ. σόδα
•► 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
•► 1 πρέζα αλάτι
•► 3 κ.σ. cranberries (προαιρετικά)
•► 2 κ.σ. godjii berries (προαιρετικά
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο, το νερό, το κονιάκ, τον καφέ και την κομμένη κουβερτούρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και το αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνοντάς το να κρυώσει.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τα φουντούκια, τα godjii berries και τα cranberries.
Στο multi πολτοποιούμε τα αβοκάντο και βάζουμε 200 γρ. από τον "πουρέ" τους σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη βανίλια, τη σόδα και την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε το μίγμα με το μίξερ χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί.
Μετά, προσθέτουμε το μίγμα τη σοκολάτας συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τέλος, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, προσθέτουμε τα godjii berries και τα cranberries.
Καλύπτουμε ένα ταψάκι, με διαστάσεις 20x20 με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
Ψήνουμε για 10-14 λεπτά ή μέχρι να βυθίσουμε ένα μαχαίρι ή ένα ξυλάκι για σουβλάκια στο brownie και να βγει καθαρό ή με ελάχιστα ψίχουλα.
Αφήνουμε για 1 ώρα να κρυώσει καλά και μετά κόβουμε και σερβίρουμε το brownie πασπαλισμένο με λίγη άχνη ή με φυτική σαντιγύ ή αν ανήκετε σ' αυτούς που τηρούν αυστηρή νηστεία με σαντιγύ από γάλα καρύδας.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
** Σημείωση 1: : Τι είναι το γουακαμόλε: είναι μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο. Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και Αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες.
Σημείωση 2: Μετατροπές μονάδων Μαγειρικής & Συντομογραφίες κ.α. πατήστε...
ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
tantekiki , Πηγή αρχικής συνταγής:
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου