Μια πεντανόστιμη Μικρασιατική συνταγή που κοντεύει να χαθεί στις μέρες μας.
Χυλωμένα στο αυγολέμονο τα γιουβαρλάκια μας θα αγαπηθούν από μικρούς και μεγάλους.
Απολαύστε τα με μπόλικο φρέσκο ψωμί, για να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι.
Μικρασιάτικος τρόπος να ζεις !!!
Υλικά:
•► 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
•► 125 γρ. ρύζι καρολίνα
•► 1 αυγό
•► 1 κρεμμύδι τριμμένο
•► 3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
•► 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
•► αλάτι
•► πιπέρι
Για το αυγολέμονο
•► 2 αυγά
•► Χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
Σε μία λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το αυγό και το μισό λάδι.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και πλάθουμε τον κιμά σε μικρές μπαλίτσες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 1/4 του λίτρου νερό (περίπου 5 ποτήρια) και το υπόλοιπο λάδι.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και τοποθετούμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα.
Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω για να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια μας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30′ περίπου.
Σ” ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν αφρός.
Στην συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι σιγά-σιγά χτυπώντας με το σύρμα.
Παίρνουμε με την κουτάλα μπόλικο ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μπολ σιγά-σιγά ανακατεύοντας με το σύρμα ή το πηρούνι για να μην μας κόψει το αυγολέμονο.
Τέλος ρίχνουμε το αυγολέμονο στα γιουβαρλάκια και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά.
Δεν ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με την κουτάλα.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
topoikaitropoi.gr , toarkoudi.gr
•► 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
•► 125 γρ. ρύζι καρολίνα
•► 1 αυγό
•► 1 κρεμμύδι τριμμένο
•► 3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
•► 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
•► αλάτι
•► πιπέρι
Για το αυγολέμονο
•► 2 αυγά
•► Χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
Σε μία λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το αυγό και το μισό λάδι.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και πλάθουμε τον κιμά σε μικρές μπαλίτσες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 1/4 του λίτρου νερό (περίπου 5 ποτήρια) και το υπόλοιπο λάδι.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και τοποθετούμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα.
Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω για να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια μας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30′ περίπου.
Σ” ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν αφρός.
Στην συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι σιγά-σιγά χτυπώντας με το σύρμα.
Παίρνουμε με την κουτάλα μπόλικο ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μπολ σιγά-σιγά ανακατεύοντας με το σύρμα ή το πηρούνι για να μην μας κόψει το αυγολέμονο.
Τέλος ρίχνουμε το αυγολέμονο στα γιουβαρλάκια και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά.
Δεν ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με την κουτάλα.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
topoikaitropoi.gr , toarkoudi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου