Είναι από τα πιο αγαπημένα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά ταψιού !!!
Κρέμα και φύλλο, συνδυασμός ακαταμάχητος!!!
Υλικά:
•► 1 πακέτο φύλλο κρούστας ολικής ( ΚΙΧΙ )
•► 2 ½ φλ.τσ. φρέσκο γάλα 0%
•► ½ φλ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
•► 4 κ.σ. la mia stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1 προς 3 με καθαρότητα 97,2%
•► 2 αυγά ολόκληρα και 2 ασπράδια
•► 50 γρ βούτυρο αγελάδος ή κερκύρας + άλλα 50 γρ λιωμένο για τα φύλλα
•► 2 βανίλιες
•► 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
•► 1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
•► 2 φλ.τσ. νερό
•► ½ φλ.τσ. la mia stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1 προς 3 με καθαρότητα 97,2%
•► 1 βανίλια και 1 ξυλάκι κανέλα
•► 1 πορτοκαλιού τις φλούδες
•► 4 κ.σ. σιρόπι αγαύης
•► 1 γεμάτη κουταλιά σούπας βούτυρο λάιτ
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα 4 ασπράδια να γίνουν πολύ σφιχτή μαρέγκα... ρίχνουμε μέσα τους 2 κρόκους ανακατεύοντας πολύ απαλά..
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα - σιμιγδάλι - στέβια - αλάτι - βανίλιες - ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε συνεχώς έως να βράσει και να πήξη... αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο αγελάδος… αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να μη κάνει πέτσα… Μετά τα 10 λεπτά ήρθε η ώρα να ρίξουμε το μείγμα αυγών ανακατεύοντας απαλά να ομογενοποιηθεί ...
Λιώνουμε τα άλλα 50γρ βούτυρο αγελάδος και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα μας στο ταψί ρίχνοντας λιωμένο βούτυρο ανάμεσα… Ρίχνουμε την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα… Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 170 αέρα κόβουμε σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο και το ψήνουμε έως να πάρει ωραίο χρώμα..
Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το σιρόπι μας!! σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό - στέβια - κανέλα - φλούδες πορτοκάλι - βανίλια και βράζουμε για 3 λεπτά..
Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για 5 λεπτά... μετά αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού και την κανέλα και προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης και το βούτυρο λάιτ..( με το βούτυρο που βάζουμε όταν κρυώσει θα πήξη και θα έχει την υφή που πρέπει να έχει ένα σιρόπι)
Όταν ψηθεί το γλυκό μας το βγάζουμε από τον φούρνο και χαράζουμε πιο καλά τα κομμάτια έως την βάση... Ρίχνουμε κατευθείαν το σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει όλο
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε από πάνω με κανελίτσα !!!!!
Το γαλακτομπούρεκο είναι το αγαπημένο γλυκό της κόρης μου και μπορεί πλέων να το απολαμβάνει χωρίς το άγχος της ζάχαρης-σιροπιού!!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
syntagesgiadiabitikoys
•► 1 πακέτο φύλλο κρούστας ολικής ( ΚΙΧΙ )
•► 2 ½ φλ.τσ. φρέσκο γάλα 0%
•► ½ φλ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
•► 4 κ.σ. la mia stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1 προς 3 με καθαρότητα 97,2%
•► 2 αυγά ολόκληρα και 2 ασπράδια
•► 50 γρ βούτυρο αγελάδος ή κερκύρας + άλλα 50 γρ λιωμένο για τα φύλλα
•► 2 βανίλιες
•► 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
•► 1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
•► 2 φλ.τσ. νερό
•► ½ φλ.τσ. la mia stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1 προς 3 με καθαρότητα 97,2%
•► 1 βανίλια και 1 ξυλάκι κανέλα
•► 1 πορτοκαλιού τις φλούδες
•► 4 κ.σ. σιρόπι αγαύης
•► 1 γεμάτη κουταλιά σούπας βούτυρο λάιτ
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα 4 ασπράδια να γίνουν πολύ σφιχτή μαρέγκα... ρίχνουμε μέσα τους 2 κρόκους ανακατεύοντας πολύ απαλά..
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα - σιμιγδάλι - στέβια - αλάτι - βανίλιες - ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε συνεχώς έως να βράσει και να πήξη... αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο αγελάδος… αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να μη κάνει πέτσα… Μετά τα 10 λεπτά ήρθε η ώρα να ρίξουμε το μείγμα αυγών ανακατεύοντας απαλά να ομογενοποιηθεί ...
Λιώνουμε τα άλλα 50γρ βούτυρο αγελάδος και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα μας στο ταψί ρίχνοντας λιωμένο βούτυρο ανάμεσα… Ρίχνουμε την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα… Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 170 αέρα κόβουμε σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο και το ψήνουμε έως να πάρει ωραίο χρώμα..
Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το σιρόπι μας!! σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό - στέβια - κανέλα - φλούδες πορτοκάλι - βανίλια και βράζουμε για 3 λεπτά..
Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για 5 λεπτά... μετά αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού και την κανέλα και προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης και το βούτυρο λάιτ..( με το βούτυρο που βάζουμε όταν κρυώσει θα πήξη και θα έχει την υφή που πρέπει να έχει ένα σιρόπι)
Όταν ψηθεί το γλυκό μας το βγάζουμε από τον φούρνο και χαράζουμε πιο καλά τα κομμάτια έως την βάση... Ρίχνουμε κατευθείαν το σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει όλο
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε από πάνω με κανελίτσα !!!!!
Το γαλακτομπούρεκο είναι το αγαπημένο γλυκό της κόρης μου και μπορεί πλέων να το απολαμβάνει χωρίς το άγχος της ζάχαρης-σιροπιού!!!
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτο να σας είναι !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
syntagesgiadiabitikoys
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου