Σήμερα θα φτιάξουμε ψωμί που είναι ίσως η πιο μαγική πράξη “μαγειρικής”.
Είναι μια συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα στην γάστρα στο φούρνο μας. Ένα φοβερό καρβέλι χωρίς να λερώσουμε καθόλου τα χέρια !!!!
Υλικά:
•► 1 κιλό αλεύρι ολικής
•► 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
•► 1 κ.σ. αλάτι
•► 3 ½ κούπες χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και την μαγιά ανακατεύοντας πολύ καλά να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και το αλάτι ανακατεύουμε καλά και σιγά-σιγά ρίχνουμε όλο το αλεύρι... το ζυμάρι πρέπει να κολλάει στα χέρια γι αυτό μη προσθέσετε άλλο αλεύρι.
Το σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο.
Την άλλη μέρα το πρωί ρίχνουμε στον πάγκο μας αλεύρι ολικής και ρίχνουμε πάνω το φουσκωμένο μείγμα με την βοήθεια μιας σπάτουλας.
Αρχίζουμε να διπλώνουμε με την σπάτουλα το ζυμάρι από κάτω προς τα πάνω έως να απορροφήσει το αλεύρι και να μη κολλάει...
Φτιάχνουμε ένα καρβέλι (τα διπλώματα να είναι προς τα πάνω) το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 1 ώρα.
Λαδώνουμε ελαφρά την γάστρα και σκεπασμένη την βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα να κάψει.
Την βγάζουμε και προσεκτικά αφαιρούμε το καπάκι και βάζουμε μέσα το καρβέλι μας.
Σκεπάζουμε την γάστρα και την ξαναβάζουμε στο φούρνο για 25 λεπτά χαμηλώνοντας λίγο στους 180 βαθμούς... μετά από τα 25 λεπτά βγάζουμε το καπάκι της γάστρας και αφήνουμε το καρβέλι μας να ξεροψηθεί και να πάρει ωραίο χρώμα !!!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
syntagesgiadiabitikoys
•► 1 κιλό αλεύρι ολικής
•► 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
•► 1 κ.σ. αλάτι
•► 3 ½ κούπες χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και την μαγιά ανακατεύοντας πολύ καλά να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και το αλάτι ανακατεύουμε καλά και σιγά-σιγά ρίχνουμε όλο το αλεύρι... το ζυμάρι πρέπει να κολλάει στα χέρια γι αυτό μη προσθέσετε άλλο αλεύρι.
Το σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο.
Την άλλη μέρα το πρωί ρίχνουμε στον πάγκο μας αλεύρι ολικής και ρίχνουμε πάνω το φουσκωμένο μείγμα με την βοήθεια μιας σπάτουλας.
Αρχίζουμε να διπλώνουμε με την σπάτουλα το ζυμάρι από κάτω προς τα πάνω έως να απορροφήσει το αλεύρι και να μη κολλάει...
Φτιάχνουμε ένα καρβέλι (τα διπλώματα να είναι προς τα πάνω) το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 1 ώρα.
Λαδώνουμε ελαφρά την γάστρα και σκεπασμένη την βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα να κάψει.
Την βγάζουμε και προσεκτικά αφαιρούμε το καπάκι και βάζουμε μέσα το καρβέλι μας.
Σκεπάζουμε την γάστρα και την ξαναβάζουμε στο φούρνο για 25 λεπτά χαμηλώνοντας λίγο στους 180 βαθμούς... μετά από τα 25 λεπτά βγάζουμε το καπάκι της γάστρας και αφήνουμε το καρβέλι μας να ξεροψηθεί και να πάρει ωραίο χρώμα !!!!
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτο να σας είναι !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
syntagesgiadiabitikoys
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου