Μια διαφορετική εκδοχή για τα γιουβαρλάκια, με πλιγούρι αντί για ρύζι. Θα σας ενθουσιάσουν με την πλούσια γεύση τους.
Υλικά:   { Για 5-6 Μερίδες }
•► 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από λάπα
•► ⅔ φλιτζανιού πλιγούρι
•► 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
•► 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•► 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
•► 1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
•► 2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ψιλοκομμένη
•► 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•► 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
•► αλάτι, πιπέρι
Για τον ζωμό
•► 2 & ½ λίτρα νερό ή ζωμό κρέατος
•► 1 καρότο μέτριο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
•► 2 κλωνάρια σέλινο
•► 1 κρεμμύδι μέτριο, κομμένο στα 4
•► 3-4 φύλλα λουΐζας
•► 5-6 κόκκους πιπέρι μαύρο
•► λίγο αλάτι (γιατί ο ζωμός του κρέατος μπορεί να έχει ήδη αρκετό)
Για το αβγολέμονο
•► 4 αβγά, χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
•► χυμό από 1-2 λεμόνια
•► 2 κουτ. σούπας αλεύρι
•► 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια από λεμονοθύμαρο
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τον κιμά με το πλιγούρι, το κρεμμύδι, τα αρωματικά, το λάδι, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Κόβετε μικρά κομμάτια από το μίγμα και φτιάχνετε μπαλάκια. Τα βάζετε στην άκρη.
Προσθέτετε όλα τα υλικά για τον ζωμό σε μεγάλη κατσαρόλα. Τα βράζετε για 5-6 λεπτά και προσθέτετε τα γιουβαρλάκια. Αν ο ζωμός δεν έχει σκεπάσει τα γιουβαρλάκια, προσθέτετε αρκετό νερό μέχρι να σκεπαστούν. Αφήνετε να σιγοβράσουν για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
Ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με το λεμόνι και προσθέτετε το αλεύρι. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα. Προσθέτετε τα ασπράδια στους κρόκους τμηματικά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Παίρνετε 1½ φλιτζάνι ζωμό από τα γιουβαρλάκια και το προσθέτετε λίγο λίγο στο αβγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς. Κατόπιν, προσθέτετε το μίγμα στην κατσαρόλα τμηματικά κουνώντας την κατσαρόλα έτσι ώστε να πάει το αβγολέμονο παντού.
Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και κουνώντας την κατσαρόλα πάνω από τη φωτιά ζεσταίνετε το φαγητό μέχρι που μόλις να αρχίσει να βράζει. Σβήνετε τη φωτιά αμέσως, προσθέτετε το λεμονοθύμαρο, ανακατεύετε και σερβίρετε.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από λάπα
•► ⅔ φλιτζανιού πλιγούρι
•► 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
•► 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•► 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
•► 1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
•► 2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ψιλοκομμένη
•► 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•► 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
•► αλάτι, πιπέρι
Για τον ζωμό
•► 2 & ½ λίτρα νερό ή ζωμό κρέατος
•► 1 καρότο μέτριο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
•► 2 κλωνάρια σέλινο
•► 1 κρεμμύδι μέτριο, κομμένο στα 4
•► 3-4 φύλλα λουΐζας
•► 5-6 κόκκους πιπέρι μαύρο
•► λίγο αλάτι (γιατί ο ζωμός του κρέατος μπορεί να έχει ήδη αρκετό)
Για το αβγολέμονο
•► 4 αβγά, χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
•► χυμό από 1-2 λεμόνια
•► 2 κουτ. σούπας αλεύρι
•► 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια από λεμονοθύμαρο
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τον κιμά με το πλιγούρι, το κρεμμύδι, τα αρωματικά, το λάδι, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Κόβετε μικρά κομμάτια από το μίγμα και φτιάχνετε μπαλάκια. Τα βάζετε στην άκρη.
Προσθέτετε όλα τα υλικά για τον ζωμό σε μεγάλη κατσαρόλα. Τα βράζετε για 5-6 λεπτά και προσθέτετε τα γιουβαρλάκια. Αν ο ζωμός δεν έχει σκεπάσει τα γιουβαρλάκια, προσθέτετε αρκετό νερό μέχρι να σκεπαστούν. Αφήνετε να σιγοβράσουν για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
Ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με το λεμόνι και προσθέτετε το αλεύρι. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα. Προσθέτετε τα ασπράδια στους κρόκους τμηματικά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Παίρνετε 1½ φλιτζάνι ζωμό από τα γιουβαρλάκια και το προσθέτετε λίγο λίγο στο αβγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς. Κατόπιν, προσθέτετε το μίγμα στην κατσαρόλα τμηματικά κουνώντας την κατσαρόλα έτσι ώστε να πάει το αβγολέμονο παντού.
Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και κουνώντας την κατσαρόλα πάνω από τη φωτιά ζεσταίνετε το φαγητό μέχρι που μόλις να αρχίσει να βράζει. Σβήνετε τη φωτιά αμέσως, προσθέτετε το λεμονοθύμαρο, ανακατεύετε και σερβίρετε.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η συνταγή: Γεωργία Κοφινά ... Food styling: Αντωνία Κατή.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου