Εξαιρετικός μεζές! Τραγανό, πικάντικο χταπόδι συνδυασμένο υπέροχα με μια ελαφριά σκορδαλιά.
Υλικά:   { Για 6 μερίδες }
Για το χταπόδι
•► 1 - 1 & ½ κιλό χταπόδι, χωρισμένα τα πλοκάμια
•► 300 ml κρασί λευκό
•► 1 κουτ. σούπας πάπρικα
•► 150 γρ. καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα
•► ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την αλιάδα
•► ¼ κουτ. γλυκού γλυκάνισο
•► 1 σκελίδα σκόρδο
•► 250 γρ. πατάτες βρασμένες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
•► 2 κουτ. σούπας ούζο
•► 1 κουτ. σούπας ξίδι
•► 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
•► 2 κουτ. σούπας ζουμί από το βρασμένο χταπόδι
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Για την αλιάδα: Βάζετε στο γουδί το γλυκάνισο, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και κοπανάτε με το γουδοχέρι μέχρι να λιώσει το σκόρδο. Προσθέτετε λίγες λίγες τις πατάτες ζεστές και ανακατεύετε, ενώ συγχρόνως ρίχνετε εναλλάξ το ούζο, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το ζουμί από το χταπόδι. Αφήνετε την αλιάδα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να κρυώσει καλά.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το χταπόδι με το κρασί και τα αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει, όχι να λιώσει. Σουρώνετε το χταπόδι, κρατάτε λίγο από το ζουμί, αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε κομμάτια 10εκ. περίπου το καθένα.
Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, πανάρετε τα κομμάτια χταποδιού με το μίγμα καλαμποκάλευρου και τα τηγανίζετε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφήνετε να στραγγίξει το χταπόδι σε χαρτί κουζίνας και το σερβίρετε ζεστό με την αλιάδα.
► Σημείωση 1 : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
► Σημείωση 2 : Η αλιάδα είναι σκορδαλιά με πατάτα που συνοδεύει τον τηγανητό μπακαλιάρο και περιέχει οπωσδήποτε ζουμί από το ψάρι. Σερβίρεται ζεστή σε βαθιά πιάτα, με τον μπακαλιάρο από πάνω. Οι Κεφαλονίτες την κάνουν τσουχτερή, αλλά εσείς το σκόρδο ρυθμίστε το σύμφωνα με το γούστο σας. Αν δεν έχετε γουδί, περάστε τις πατάτες ζεστές από το μύλο των λαχανικών και δουλέψτε τες μετά με κουτάλα.
olivemagazine.gr
Για το χταπόδι
•► 1 - 1 & ½ κιλό χταπόδι, χωρισμένα τα πλοκάμια
•► 300 ml κρασί λευκό
•► 1 κουτ. σούπας πάπρικα
•► 150 γρ. καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα
•► ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την αλιάδα
•► ¼ κουτ. γλυκού γλυκάνισο
•► 1 σκελίδα σκόρδο
•► 250 γρ. πατάτες βρασμένες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
•► 2 κουτ. σούπας ούζο
•► 1 κουτ. σούπας ξίδι
•► 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
•► 2 κουτ. σούπας ζουμί από το βρασμένο χταπόδι
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Για την αλιάδα: Βάζετε στο γουδί το γλυκάνισο, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και κοπανάτε με το γουδοχέρι μέχρι να λιώσει το σκόρδο. Προσθέτετε λίγες λίγες τις πατάτες ζεστές και ανακατεύετε, ενώ συγχρόνως ρίχνετε εναλλάξ το ούζο, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το ζουμί από το χταπόδι. Αφήνετε την αλιάδα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να κρυώσει καλά.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το χταπόδι με το κρασί και τα αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει, όχι να λιώσει. Σουρώνετε το χταπόδι, κρατάτε λίγο από το ζουμί, αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε κομμάτια 10εκ. περίπου το καθένα.
Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, πανάρετε τα κομμάτια χταποδιού με το μίγμα καλαμποκάλευρου και τα τηγανίζετε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφήνετε να στραγγίξει το χταπόδι σε χαρτί κουζίνας και το σερβίρετε ζεστό με την αλιάδα.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Ανδρέας Λαγός ~ Food styling: Majerico
► Σημείωση 1 : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
► Σημείωση 2 : Η αλιάδα είναι σκορδαλιά με πατάτα που συνοδεύει τον τηγανητό μπακαλιάρο και περιέχει οπωσδήποτε ζουμί από το ψάρι. Σερβίρεται ζεστή σε βαθιά πιάτα, με τον μπακαλιάρο από πάνω. Οι Κεφαλονίτες την κάνουν τσουχτερή, αλλά εσείς το σκόρδο ρυθμίστε το σύμφωνα με το γούστο σας. Αν δεν έχετε γουδί, περάστε τις πατάτες ζεστές από το μύλο των λαχανικών και δουλέψτε τες μετά με κουτάλα.
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου