Ψάχνετε με τι θα συνοδεύσετε τον καφέ και τα ζεστά ροφήματα την περίοδο της νηστείας; Αυτό το αρωματικό κέικ με σταφίδες και καρύδια είναι πιο νόστιμη απάντηση.
Υλικά:   { Μερίδες: 12-14 }
•► 225 ml ελαιόλαδο
•► 115 ml πετιμέζι
•► 225 γρ. ζάχαρη
•► 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► ¼ φλιτζανιού μπράντι
•► χυμό από 3 πορτοκάλια
•► ξύσμα από 3 πορτοκάλια
•► ½ κουτ. γλυκού σόδα
•► 1 & ½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
•► 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
•► 1 κουτ. σούπας κανέλα
•► ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
•► ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
•► ανθόνερο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και το πετιμέζι για 5 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών.
Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και την προσθέτετε στο μίγμα του λαδιού. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα προσθέτετε στο μίγμα του λαδιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά και να έχετε ένα πηχτό και ομοιογενές μίγμα.
Σκεπάζετε ένα ταψάκι διαμέτρου 28εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Βάζετε το γλυκό στο φούρνο και ψήνετε για 30-35 λεπτά. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στη μέση τη λάμα ενός μαχαιριού.
Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και μετά από 5 λεπτά το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος, ραντίζετε το μελαχρινό με ανθόνερο και, όταν κρυώσει εντελώς, το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη αν θέλετε.
Tips:
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το πετιμέζι με 1 φλιτζάνι ζάχαρη επιπλέον, αν και με το πετιμέζι η πίτα είναι πιο νόστιμη. Επίσης, αντί για μπράντι μπορείτε να προσθέτετε ρακή.
Εάν θέλετε μπορείτε αντί για άχνη ζάχαρη να πασπαλίσετε την επιφάνεια της πίτας με σουσάμι πριν την ψήσετε.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 225 ml ελαιόλαδο
•► 115 ml πετιμέζι
•► 225 γρ. ζάχαρη
•► 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► ¼ φλιτζανιού μπράντι
•► χυμό από 3 πορτοκάλια
•► ξύσμα από 3 πορτοκάλια
•► ½ κουτ. γλυκού σόδα
•► 1 & ½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
•► 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
•► 1 κουτ. σούπας κανέλα
•► ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
•► ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
•► ανθόνερο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και το πετιμέζι για 5 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών.
Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και την προσθέτετε στο μίγμα του λαδιού. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα προσθέτετε στο μίγμα του λαδιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά και να έχετε ένα πηχτό και ομοιογενές μίγμα.
Σκεπάζετε ένα ταψάκι διαμέτρου 28εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Βάζετε το γλυκό στο φούρνο και ψήνετε για 30-35 λεπτά. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στη μέση τη λάμα ενός μαχαιριού.
Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και μετά από 5 λεπτά το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος, ραντίζετε το μελαχρινό με ανθόνερο και, όταν κρυώσει εντελώς, το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη αν θέλετε.
Tips:
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το πετιμέζι με 1 φλιτζάνι ζάχαρη επιπλέον, αν και με το πετιμέζι η πίτα είναι πιο νόστιμη. Επίσης, αντί για μπράντι μπορείτε να προσθέτετε ρακή.
Εάν θέλετε μπορείτε αντί για άχνη ζάχαρη να πασπαλίσετε την επιφάνεια της πίτας με σουσάμι πριν την ψήσετε.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Η Συνταγή από Σιμόνη Καφίρη ~ Food Styling: Αντωνία Κατή
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου