Πικάντικο αρνάκι, καπνιστή μελιτζάνα, γλυκόπικρο πετιμέζι, όλα δένουν καταπληκτικά μεταξύ τους και απογειώνουν ένα τόσο απλό πιάτο.
Υλικά:   { Για 6 Μερίδες }
•► 1 κιλό αρνί μπούτι, σε κύβους
•► ½ κουτ. σούπας πάπρικα
•► ξύσμα από 1 λεμόνι
•► χυμό από 2 λεμόνια
•► 100 ml ελαιόλαδο
•► 2 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
•► 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
•► 8 καλαμάκια για σουβλάκι ή μεταλλικές βέργες για σουβλάκι
Για τον πουρέ
•► 6 μελιτζάνες φλάσκες
•► 100 γρ. βούτυρο
•► 2 κρεμμύδια φρέσκα, σε λεπτές φέτες
•► 2 σκελίδες σκόρδο
•► ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
•► 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό, σπασμένο
•► 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► 600 ml γάλα
•► 2 κουτ. σούπας ταχίνι
•► αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
•► 100 ml πετιμέζι
•► καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το αρνί, εκτός από το κρέας και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε το αρνί, ανακατεύετε να καλυφθεί από τη μαρινάδα, σκεπάζετε με μεμβράνη και το φυλάτε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Προθερμαίνετε το φούρνο στο γκριλ. Βγάζετε το αρνί από το ψυγείο και το περνάτε από τα καλαμάκια, φτιάχνοντας σουβλάκια. Ψήνετε στο φούρνο στο γκριλ για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν εσωτερικά και να πάρουν χρώμα απέξω.
Για τον πουρέ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Τρυπάτε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι και τις ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να πάρει χρώμα η φλούδα τους, σχεδόν να καεί. Βγάζετε τις μελιτζάνες, τις αφήνετε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία, αφαιρείτε τη σάρκα τους και τις κρατάτε στην άκρη.
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια χαμηλή κατσαρόλα, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν, στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε να σοτάρετε μέχρι να καβουρδιστεί αρκετά.
Ρίχνετε το γάλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να μη σβολιάσει, μέχρι να πήξει. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη μελιτζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.
Απλώνετε τον πουρέ σε μια πιατέλα, τοποθετείτε όμορφα τα αρνίσια σουβλάκια, περιχύνετε με πετιμέζι, πασπαλίζετε με τα καρύδια και σερβίρετε.
Tips:
•► Ο χρόνος ψησίματος του αρνιού εξαρτάται και από το μέγεθος που είναι κομμένο. Το αρνί δεν θέλει πολλή ώρα μαγείρεμα για να παραμείνει μαλακό και εύγεστο.
•► Η φλούδα από τη μελιτζάνα πρέπει να είναι σχεδόν καμένη για να μπορεί να μας δώσει την καπνιστή γεύση στον πουρέ.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 1 κιλό αρνί μπούτι, σε κύβους
•► ½ κουτ. σούπας πάπρικα
•► ξύσμα από 1 λεμόνι
•► χυμό από 2 λεμόνια
•► 100 ml ελαιόλαδο
•► 2 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
•► 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
•► 8 καλαμάκια για σουβλάκι ή μεταλλικές βέργες για σουβλάκι
Για τον πουρέ
•► 6 μελιτζάνες φλάσκες
•► 100 γρ. βούτυρο
•► 2 κρεμμύδια φρέσκα, σε λεπτές φέτες
•► 2 σκελίδες σκόρδο
•► ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
•► 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό, σπασμένο
•► 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► 600 ml γάλα
•► 2 κουτ. σούπας ταχίνι
•► αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
•► 100 ml πετιμέζι
•► καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το αρνί, εκτός από το κρέας και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε το αρνί, ανακατεύετε να καλυφθεί από τη μαρινάδα, σκεπάζετε με μεμβράνη και το φυλάτε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Προθερμαίνετε το φούρνο στο γκριλ. Βγάζετε το αρνί από το ψυγείο και το περνάτε από τα καλαμάκια, φτιάχνοντας σουβλάκια. Ψήνετε στο φούρνο στο γκριλ για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν εσωτερικά και να πάρουν χρώμα απέξω.
Για τον πουρέ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Τρυπάτε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι και τις ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να πάρει χρώμα η φλούδα τους, σχεδόν να καεί. Βγάζετε τις μελιτζάνες, τις αφήνετε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία, αφαιρείτε τη σάρκα τους και τις κρατάτε στην άκρη.
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια χαμηλή κατσαρόλα, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν, στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε να σοτάρετε μέχρι να καβουρδιστεί αρκετά.
Ρίχνετε το γάλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να μη σβολιάσει, μέχρι να πήξει. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη μελιτζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.
Απλώνετε τον πουρέ σε μια πιατέλα, τοποθετείτε όμορφα τα αρνίσια σουβλάκια, περιχύνετε με πετιμέζι, πασπαλίζετε με τα καρύδια και σερβίρετε.
Tips:
•► Ο χρόνος ψησίματος του αρνιού εξαρτάται και από το μέγεθος που είναι κομμένο. Το αρνί δεν θέλει πολλή ώρα μαγείρεμα για να παραμείνει μαλακό και εύγεστο.
•► Η φλούδα από τη μελιτζάνα πρέπει να είναι σχεδόν καμένη για να μπορεί να μας δώσει την καπνιστή γεύση στον πουρέ.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Ανδρέας Λαγός ~ Food Styling: Αντωνία Κατή
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου