Μια υπέροχη μαρμελάδα που μπορείτε να απολαύσετε είτε αλειμμένη στο ψωμί σας ή να την προσθέσετε σε γλυκά, δίνοντας τους την ξεχωριστή γεύση αυτού του χειμωνιάτικου καρπού.
Υλικά:   { Μερίδες: για 1½ κιλό μαρμελάδα περίπου }
•► 1.500 γρ. κάστανα (με το καθάρισμα θα μείνουν περίπου 1.200γρ.)
•► 800 γρ. ζάχαρη
•► 1 λοβό βανίλιας ή 2 καψουλάκια βανιλίνης
•► 300 ml νερό
•► 200 ml ρούμι ή κονιάκ
Εκτέλεση:
Χαράζετε τα κάστανα σταυρωτά και τα ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Γεμίζετε την κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βάζετε να βράσουν για 1 ώρα.
Αφαιρείτε τα κάστανα με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να κρυώσουν λιγάκι, τόσο ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε. Προσοχή όμως μην κρυώσουν εντελώς, γιατί δεν θα μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε.
Ξεφλουδίζετε τα κάστανα αφαιρώντας και την εξωτερική φλούδα αλλά και το εσωτερικό χνούδι τους. Τα πολτοποιείτε λίγα λίγα σε πρες πουρέ { οικιακό σκεύος } ή με το ραβδο_μπλέντερ.
Χαράζετε τον λοβό της βανίλιας και με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε τα σποράκια.
Σε μια μεγάλη καθαρή κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτετε τον πουρέ κάστανου, τα σποράκια βανίλιας και τον ανοιγμένο λοβό και σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά για να μη σας κολλήσει.
Μετά τα 20 λεπτά βρασμού προσθέτετε το ρούμι ή το κονιάκ και αφήνετε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Αφαιρείτε τον λοβό της βανίλιας και γεμίζετε γυάλινα βάζα που έχετε πρώτα αποστειρώσει.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 1.500 γρ. κάστανα (με το καθάρισμα θα μείνουν περίπου 1.200γρ.)
•► 800 γρ. ζάχαρη
•► 1 λοβό βανίλιας ή 2 καψουλάκια βανιλίνης
•► 300 ml νερό
•► 200 ml ρούμι ή κονιάκ
Εκτέλεση:
Χαράζετε τα κάστανα σταυρωτά και τα ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Γεμίζετε την κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βάζετε να βράσουν για 1 ώρα.
Αφαιρείτε τα κάστανα με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να κρυώσουν λιγάκι, τόσο ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε. Προσοχή όμως μην κρυώσουν εντελώς, γιατί δεν θα μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε.
Ξεφλουδίζετε τα κάστανα αφαιρώντας και την εξωτερική φλούδα αλλά και το εσωτερικό χνούδι τους. Τα πολτοποιείτε λίγα λίγα σε πρες πουρέ { οικιακό σκεύος } ή με το ραβδο_μπλέντερ.
Χαράζετε τον λοβό της βανίλιας και με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε τα σποράκια.
Σε μια μεγάλη καθαρή κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτετε τον πουρέ κάστανου, τα σποράκια βανίλιας και τον ανοιγμένο λοβό και σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά για να μη σας κολλήσει.
Μετά τα 20 λεπτά βρασμού προσθέτετε το ρούμι ή το κονιάκ και αφήνετε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Αφαιρείτε τον λοβό της βανίλιας και γεμίζετε γυάλινα βάζα που έχετε πρώτα αποστειρώσει.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Η Συνταγή από Ντίνα Νικολάου ~ Food Styling: Aντωνία Κατή
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου