Σύμφωνα με ένα ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Atlantic, η εποχή της καθημερινής χρήσης του smartphone συνδέεται με την κατάθλιψη.
Στοιχεία που επικαλείται ο συντάκτης του άρθρου αυτού, κάνουν λόγο για τη γενιά iGen, δηλαδή όσους γεννήθηκαν από το 1995 έως και το 2012 και μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που θεωρεί δεδομένη τη χρήση του smartphone σε καθημερινή βάση.
Πρόκειται για μία μερίδα της κοινωνίας που είναι μόνιμα συνδεδεμένη στο Internet και έχουν τακτική παρουσία στα social media, ενώ η μερίδα αυτή του κοινού εμφανίζεται να είναι περισσότερο καταθλιπτική από ό,τι οι Millenials.
Μία βασική πηγή της δυστυχίας φαίνεται πως είναι η αδυναμία για ουσιαστική προσωπική επαφή, εξαιτίας της χρήσης του smartphone για όλες τις πιθανές εκδοχές της κοινωνικής ζωής.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που φέρνει στο φως το άρθρο του Atlantic, τα παιδιά στην ηλικία των 13-14 ετών που περνούν 10 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα στα social media εμφανίζονται να είναι λιγότερο ευτυχισμένα από εκείνα που δεν μπαίνουν στα social media τόσο συχνά.
Όσο περισσότερο κοιτά σε μια οθόνη ο άνθρωπος, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης, ενώ όσοι ξοδεύουν λιγότερες από 9 ώρες την εβδομάδα στα social media έχουν ποσοστό εμφάνισης κατάθλιψης που φτάνει στo 47%.
Εκείνοι που επιλέγουν την ουσιαστική ανθρώπινη επαφή, εμφανίζουν κατά 20% λιγότερη πιθανότητα να πάθουν κατάθλιψη.
Τα δεδομένα αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως θέσφατο, απλώς είναι ενδεικτικό των αλλαγών που επιφέρουν στη μοντέρνα κοινωνικότητα τα smartphones σε συνδυασμό με τα social media.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου