Οι αλμυρές τούρτες είναι ένα εντυπωσιακό ορεκτικό για κάθε τραπέζι.
Στην καλοκαιρινή εκδοχή της, η τούρτα γίνεται με κολοκυθάκια και γεμιστή με τραχανά, ένα πολύ ταιριαστό ζευγάρι.
Υλικά:   { Για 8-10 Μερίδες }
•► 3 φλιτζάνια τραχανά ξινό
•► 1 & ½ κιλό μέτρια κολοκυθάκια
•► 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για μαρινάρισμα
•► 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•► 2 φλιτζάνια πικάντικο τυρί τριμμένο (π.χ. λαδοτύρι Μυτιλήνης ή κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας)
•► 1 κουτί γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο
•► 1 φλιτζάνι μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
Για τη σάλτσα
•► 4-5 ντομάτες ώριμες
•► αλάτι, πιπέρι
•► ελαιόλαδο
Για το γαρνίρισμα
•► κορφούλες δυόσμου ή κάππαρη και φύλλα κάππαρης
Εκτέλεση:
Κόβετε τα μισά κολοκυθάκια κατά μήκος σε πολύ λεπτές λωρίδες. Τα βάζετε σε πλατύ σκεύος, τα αλατοπιπερώνετε και τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Αφήνετε να μαριναριστούν για 30 λεπτά και στο μεταξύ κόβετε τα υπόλοιπα κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους.
Ψήνετε τις μαριναρισμένες λωρίδες των κολοκυθιών σε μαντέμι ή σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά αλλά να παραμείνουν τραγανά. Τα αφήνετε στην άκρη να περιμένουν.
Βράζετε τον τραχανά σε αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά και τον σουρώνετε. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τους κύβους των κολοκυθιών για 5-6 λεπτά.
Προσθέτετε το σουρωμένο τραχανά και σοτάρετε όλα τα υλικά μαζί για μερικά λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια ρίχνετε το γάλα, το τριμμένο τυρί και το μαϊντανό (ή άνηθο) και ανακατεύετε.
Σκεπάζετε τα πλαϊνά μιας φόρμας με αποσπώμενο στεφάνι με τα ψημένα κολοκυθάκια και γεμίζετε τη φόρμα με το μίγμα του τραχανά.
Σκεπάζετε την επιφάνεια του τραχανά με τις υπόλοιπες λωρίδες ψημένων κολοκυθιών τοποθετώντας τες κυματιστά και ψήνετε την «τούρτα» στον φούρνο για 15 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Καθαρίζετε τις ντομάτες από τη φλούδα τους και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ με αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο.
Βγάζετε την τούρτα από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει λιγάκι και τη μεταφέρετε σε πιατέλα.
Αφαιρείτε το στεφάνι της φόρμας και τη συνοδεύετε με τη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, την οποία είτε μεταφέρετε σε σαλτσιέρα είτε απλώνετε γύρω στην πιατέλα και τη γαρνίρετε με κορφούλες δυόσμου ή κάππαρη και καππαρόφυλλα.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 3 φλιτζάνια τραχανά ξινό
•► 1 & ½ κιλό μέτρια κολοκυθάκια
•► 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για μαρινάρισμα
•► 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•► 2 φλιτζάνια πικάντικο τυρί τριμμένο (π.χ. λαδοτύρι Μυτιλήνης ή κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας)
•► 1 κουτί γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο
•► 1 φλιτζάνι μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
Για τη σάλτσα
•► 4-5 ντομάτες ώριμες
•► αλάτι, πιπέρι
•► ελαιόλαδο
Για το γαρνίρισμα
•► κορφούλες δυόσμου ή κάππαρη και φύλλα κάππαρης
Εκτέλεση:
Κόβετε τα μισά κολοκυθάκια κατά μήκος σε πολύ λεπτές λωρίδες. Τα βάζετε σε πλατύ σκεύος, τα αλατοπιπερώνετε και τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Αφήνετε να μαριναριστούν για 30 λεπτά και στο μεταξύ κόβετε τα υπόλοιπα κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους.
Ψήνετε τις μαριναρισμένες λωρίδες των κολοκυθιών σε μαντέμι ή σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά αλλά να παραμείνουν τραγανά. Τα αφήνετε στην άκρη να περιμένουν.
Βράζετε τον τραχανά σε αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά και τον σουρώνετε. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τους κύβους των κολοκυθιών για 5-6 λεπτά.
Προσθέτετε το σουρωμένο τραχανά και σοτάρετε όλα τα υλικά μαζί για μερικά λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια ρίχνετε το γάλα, το τριμμένο τυρί και το μαϊντανό (ή άνηθο) και ανακατεύετε.
Σκεπάζετε τα πλαϊνά μιας φόρμας με αποσπώμενο στεφάνι με τα ψημένα κολοκυθάκια και γεμίζετε τη φόρμα με το μίγμα του τραχανά.
Σκεπάζετε την επιφάνεια του τραχανά με τις υπόλοιπες λωρίδες ψημένων κολοκυθιών τοποθετώντας τες κυματιστά και ψήνετε την «τούρτα» στον φούρνο για 15 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Καθαρίζετε τις ντομάτες από τη φλούδα τους και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ με αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο.
Βγάζετε την τούρτα από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει λιγάκι και τη μεταφέρετε σε πιατέλα.
Αφαιρείτε το στεφάνι της φόρμας και τη συνοδεύετε με τη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, την οποία είτε μεταφέρετε σε σαλτσιέρα είτε απλώνετε γύρω στην πιατέλα και τη γαρνίρετε με κορφούλες δυόσμου ή κάππαρη και καππαρόφυλλα.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Σιμόνη Καφίρη ~ Food styling: Elena Jeffrey
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου