Όσο η κολοκύθα είναι στην εποχή της την απολαμβάνουμε με χίλιους – δυο τρόπους. Αυτή η πληθωρική τάρτα με νούμπουλο είναι μια από τις νόστιμες προτάσεις μας.
Υλικά:   { Για 6-8 Μερίδες }
•► 1 φύλλο ζύμη για τάρτα έτοιμη ή μπριζέ με γιαούρτι
•► 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Για τη γέμιση
•► 1 κιλό ψίχα κολοκύθας σε κύβους 2εκ.
•► 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
•► 150 γρ. νούμπουλο Κέρκυρας, σε κυβάκια (ή σύγκλινο Μάνης)
•► 150 γρ. κασέρι τριμμένο
•► 1 κουτ. σούπας μίγμα από ξερή ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι + λίγο θυμάρι φρέσκο
•► 3 αβγά
•► 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•► πάπρικα
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη ζύμη μπριζέ με γιαούρτι
•► 80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε μικρούς κύβους
•► ½ κουτ. γλυκού αλάτι
•► 180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
•► 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Εκτέλεση:
Για τη βάση: Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα διαμέτρου 26-28εκ. με το ελαιόλαδο. Στρώνετε προσεκτικά το φύλλο ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη σε διάφορα σημεία. Σκεπάζετε την ταρτιέρα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 45 λεπτά, όση ώρα ετοιμάζετε την κολοκύθα για τη γέμιση.
Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180˚C. «Ντύνετε» ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σκορπίζετε τους κύβους κολοκύθας στο ταψί τους, πασπαλίζετε με τα αρωματικά και αλατοπιπερώνετε.
Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τους ψήνετε για 30 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου μέχρι να ροδίσουν. Βγάζετε τους κύβους κολοκύθας από τον φούρνο. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αβγά, το γιαούρτι και το τυρί και ανακατεύετε καλά. Τέλος, προσθέτετε τη κολοκύθα και τα κυβάκια νούμπουλο και ανακατεύετε απαλά.
Για την τάρτα: Προθερμαίνετε ξανά τον φούρνο στους 180˚C.Βγάζετε την ταρτιέρα με τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρείτε τη μεμβράνη. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης στην άδεια τάρτα και περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Ψήνετε την τάρτα για 45 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τη σερβίρετε ζεστή.
Για τη ζύμη μπριζέ με γιαούρτι: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτετε το αλάτι και το γιαούρτι και ανακατεύετε για λίγο, μέχρι να αναμιχθούν απλώς τα υλικά.
Κοσκινίζετε το αλεύρι πάνω από το μπολ, δουλεύοντας παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλα, μέχρι να αποκτήσετε μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Ξετυλίγετε τη ζύμη. Πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο, με διάμετρο 28-30εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας.
Λαδώνετε την ταρτιέρα με τη μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και στρώνετε το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Tips
Νούμπουλο Κέρκυρας { Δείτε πως κατασκευάζεται }: Είναι ένα άριστης ποιότητας αλλαντικό που αποτελείται από χοιρινό κόντρα φιλέτο ολόκληρο, αλατισμένο και πασπαλισμένο με πιπέρι, περασμένο σε έντερο και καπνισμένο σε φωτιά με λεπτό ξύλο και πολλά αρωματικά κλαριά: φασκόμηλο, φλισκούνι ξερό, σχοίνο, δάφνη, μυρτιά, ρίγανη και φλούδα από αμύγδαλα.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 1 φύλλο ζύμη για τάρτα έτοιμη ή μπριζέ με γιαούρτι
•► 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Για τη γέμιση
•► 1 κιλό ψίχα κολοκύθας σε κύβους 2εκ.
•► 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
•► 150 γρ. νούμπουλο Κέρκυρας, σε κυβάκια (ή σύγκλινο Μάνης)
•► 150 γρ. κασέρι τριμμένο
•► 1 κουτ. σούπας μίγμα από ξερή ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι + λίγο θυμάρι φρέσκο
•► 3 αβγά
•► 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•► πάπρικα
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη ζύμη μπριζέ με γιαούρτι
•► 80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε μικρούς κύβους
•► ½ κουτ. γλυκού αλάτι
•► 180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
•► 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Εκτέλεση:
Για τη βάση: Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα διαμέτρου 26-28εκ. με το ελαιόλαδο. Στρώνετε προσεκτικά το φύλλο ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη σε διάφορα σημεία. Σκεπάζετε την ταρτιέρα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 45 λεπτά, όση ώρα ετοιμάζετε την κολοκύθα για τη γέμιση.
Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180˚C. «Ντύνετε» ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σκορπίζετε τους κύβους κολοκύθας στο ταψί τους, πασπαλίζετε με τα αρωματικά και αλατοπιπερώνετε.
Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τους ψήνετε για 30 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου μέχρι να ροδίσουν. Βγάζετε τους κύβους κολοκύθας από τον φούρνο. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αβγά, το γιαούρτι και το τυρί και ανακατεύετε καλά. Τέλος, προσθέτετε τη κολοκύθα και τα κυβάκια νούμπουλο και ανακατεύετε απαλά.
Για την τάρτα: Προθερμαίνετε ξανά τον φούρνο στους 180˚C.Βγάζετε την ταρτιέρα με τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρείτε τη μεμβράνη. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης στην άδεια τάρτα και περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Ψήνετε την τάρτα για 45 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τη σερβίρετε ζεστή.
Για τη ζύμη μπριζέ με γιαούρτι: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτετε το αλάτι και το γιαούρτι και ανακατεύετε για λίγο, μέχρι να αναμιχθούν απλώς τα υλικά.
Κοσκινίζετε το αλεύρι πάνω από το μπολ, δουλεύοντας παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλα, μέχρι να αποκτήσετε μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Ξετυλίγετε τη ζύμη. Πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο, με διάμετρο 28-30εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας.
Λαδώνετε την ταρτιέρα με τη μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και στρώνετε το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Tips
Νούμπουλο Κέρκυρας { Δείτε πως κατασκευάζεται }: Είναι ένα άριστης ποιότητας αλλαντικό που αποτελείται από χοιρινό κόντρα φιλέτο ολόκληρο, αλατισμένο και πασπαλισμένο με πιπέρι, περασμένο σε έντερο και καπνισμένο σε φωτιά με λεπτό ξύλο και πολλά αρωματικά κλαριά: φασκόμηλο, φλισκούνι ξερό, σχοίνο, δάφνη, μυρτιά, ρίγανη και φλούδα από αμύγδαλα.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Ντίνα Νικολάου ~ Food Styling: Tina Webb.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου