«Σύκον χειμώνος αιτώ» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για τις άκαιρες επιθυμίες. Γιατί το σύκο ως γνωστόν είναι αποκλειστικά καλοκαιρινό φρούτο και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει τεχνολογικά (ευτυχώς) να το ανατρέψει αυτό.
Αυτό όμως που ανατρέψαμε είναι τη δυνατότητα να νιώσεις στο καταχείμωνο την καλοκαιρινή γλύκα του μέσα από τη μαρμελάδα.
Συνήθεια που διατηρώ χρόνια, στα τέλη Αυγούστου { αλλά και αρχές Σεπτέμβρη } να ετοιμάζω μαρμελάδα σύκο για …να γεμίζει Αυγουστιάτικο φως τα συνεφιασμένα χειμωνιάτικα πρωϊνά !!!
Χωρίς υπερβολή, η τοπ μαρμελάδα του καλοκαιριού !!!
Υλικά:   { Μερίδες: για 2 βάζα μεγάλα }
•► 1400 γρ. σύκα καθαρισμένα (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)
•► 700 γρ. ζάχαρη
•► 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο (μαυροδάφνη ή ξηρό)
•► 1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο ή ένα ξύλο κανέλα
•► 2-3 καρφάκια γαρίφαλο
•► χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Βάζετε σε μια κατσαρόλα βαθιά και ευρύχωρη τα καθαρισμένα φρούτα μαζί με τη ζάχαρη, το κρασί, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το γαρίφαλο. Στην αρχή ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά και να πάρει βράση η μαρμελάδα.
Κατόπιν χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε τη μαρμελάδα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, γιατί πιτσιλάει πολύ, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και μέχρι να δέσει.
Προσοχή μην την παραβράσετε και σφίξει πολύ. Κάντε τον τεστ ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα σε κρύο πιάτο. Περιμένετε να κρυώσει και ελέγχετε την υφή της. Υπολογίστε πως στο ψυγείο θα πήξει ακόμη περισσότερο.
Λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και δίνετε στη μαρμελάδα μια τελευταία βράση πριν σβήσετε τη φωτιά.
Αφήνετε τη μαρμελάδα να ηρεμήσει από τον κοχλασμό και ενώ ακόμη είναι καυτή τη μοιράζετε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα που βιδώνετε με το καπάκι τους και αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Η μαρμελάδα σας διατηρείται έτσι εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε τα βάζα θα βάλετε τις μαρμελάδες στο ψυγείο.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 1400 γρ. σύκα καθαρισμένα (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)
•► 700 γρ. ζάχαρη
•► 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο (μαυροδάφνη ή ξηρό)
•► 1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο ή ένα ξύλο κανέλα
•► 2-3 καρφάκια γαρίφαλο
•► χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Βάζετε σε μια κατσαρόλα βαθιά και ευρύχωρη τα καθαρισμένα φρούτα μαζί με τη ζάχαρη, το κρασί, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το γαρίφαλο. Στην αρχή ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά και να πάρει βράση η μαρμελάδα.
Κατόπιν χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε τη μαρμελάδα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, γιατί πιτσιλάει πολύ, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και μέχρι να δέσει.
Προσοχή μην την παραβράσετε και σφίξει πολύ. Κάντε τον τεστ ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα σε κρύο πιάτο. Περιμένετε να κρυώσει και ελέγχετε την υφή της. Υπολογίστε πως στο ψυγείο θα πήξει ακόμη περισσότερο.
Λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και δίνετε στη μαρμελάδα μια τελευταία βράση πριν σβήσετε τη φωτιά.
Αφήνετε τη μαρμελάδα να ηρεμήσει από τον κοχλασμό και ενώ ακόμη είναι καυτή τη μοιράζετε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα που βιδώνετε με το καπάκι τους και αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Η μαρμελάδα σας διατηρείται έτσι εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε τα βάζα θα βάλετε τις μαρμελάδες στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτη να σας είναι !!!
Η Συνταγή από Ιωάννα Σταμούλου
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου