Ακολουθήστε βήμα βήμα τις οδηγίες μας για να ζυμώσετε και να ψήσετε μια fougasse με πράσινες ελιές, το παραδοσιακό γαλλικό ψωμί δηλαδή, που είναι σχετικά επίπεδο σαν την ιταλική φοκάτσια, με σχήμα φύλλου.
Υλικά:   { Μερίδες: για 2 ψωμιά }
•► 500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί + λίγο επιπλέον για το πλάσιμο
•► 40 ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι
•► 370 ml νερό χλιαρό
•► 10 γρ. αλάτι
•► 10 γρ. μαγιά ξηρή
•► λίγο σιμιγδάλι ψιλό
•► ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Αναμιγνύετε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και το νερό σε ένα μπολ και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια σας.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζετε να τη δουλεύετε εκεί πάνω, ζυμώνοντας και τεντώνοντας. Όσο πιο πολύ τη δουλέψετε τόσο πιο ελαστική θα γίνει.
Έπειτα από 10 λεπτά θα έχετε μια μαλακή ζύμη. Τη βάζετε σε λαδωμένο μπολ, την καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε για 1 ώρα να φουσκώσει.
Ανοίγετε τη ζύμη σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι και σιμιγδάλι, τη χωρίζετε στα δύο και πιέζετε ελαφρά το κάθε κομμάτι με τα δάχτυλά σας να ανοίξει σε οβάλ σχήμα.
Τοποθετείτε τα ψωμιά σε δύο ταψιά και με το ειδικό εργαλείο που κόβετε την πίτσα χαράζετε δημιουργώντας σχήματα που μοιάζουν με φύλλο.
Με απαλές κινήσεις τεντώνετε τη ζύμη στο ταψί για να γίνει ορθογώνια και να ανοίξουν οι χαρακιές που κάνατε ώστε να φαίνεται το κάθε ψωμί σαν φύλλο. Την αφήνετε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Πριν το ψήσιμο μπήγετε στα ψωμιά τις ελιές, περιχύνετε με λίγες σταγόνες επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το ψωμί.
Σημείωση 1: Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Σημείωση 2: Στην αρχική δημοσίευση δεν υπήρχαν οι φωτογραφίες 2,3,4,5 οι οποίες είναι από το διαδίκτυο [ GOOGLE ] - και εγώ ο admin - δηλώνω ότι δεν είμαι κύριος πνευματικών δικαιωμάτων των φωτογραφιών !!!!
olivemagazine.gr
•► 500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί + λίγο επιπλέον για το πλάσιμο
•► 40 ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι
•► 370 ml νερό χλιαρό
•► 10 γρ. αλάτι
•► 10 γρ. μαγιά ξηρή
•► λίγο σιμιγδάλι ψιλό
•► ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Αναμιγνύετε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και το νερό σε ένα μπολ και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια σας.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζετε να τη δουλεύετε εκεί πάνω, ζυμώνοντας και τεντώνοντας. Όσο πιο πολύ τη δουλέψετε τόσο πιο ελαστική θα γίνει.
Έπειτα από 10 λεπτά θα έχετε μια μαλακή ζύμη. Τη βάζετε σε λαδωμένο μπολ, την καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε για 1 ώρα να φουσκώσει.
Ανοίγετε τη ζύμη σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι και σιμιγδάλι, τη χωρίζετε στα δύο και πιέζετε ελαφρά το κάθε κομμάτι με τα δάχτυλά σας να ανοίξει σε οβάλ σχήμα.
Τοποθετείτε τα ψωμιά σε δύο ταψιά και με το ειδικό εργαλείο που κόβετε την πίτσα χαράζετε δημιουργώντας σχήματα που μοιάζουν με φύλλο.
Με απαλές κινήσεις τεντώνετε τη ζύμη στο ταψί για να γίνει ορθογώνια και να ανοίξουν οι χαρακιές που κάνατε ώστε να φαίνεται το κάθε ψωμί σαν φύλλο. Την αφήνετε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Πριν το ψήσιμο μπήγετε στα ψωμιά τις ελιές, περιχύνετε με λίγες σταγόνες επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το ψωμί.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Συνταγή: Paul Hollywood - Φωτογραφία: David Munns
Σημείωση 1: Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Σημείωση 2: Στην αρχική δημοσίευση δεν υπήρχαν οι φωτογραφίες 2,3,4,5 οι οποίες είναι από το διαδίκτυο [ GOOGLE ] - και εγώ ο admin - δηλώνω ότι δεν είμαι κύριος πνευματικών δικαιωμάτων των φωτογραφιών !!!!
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου