Δοκιμές στην Ιαπωνία και τη Μ. Βρετανία περνά το υποβρύχιο ρομπότ Avexis, ένα ρομπότ το οποίο προορίζεται για χρήση στο αφιλόξενο περιβάλλον του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, με σκοπό τον καθαρισμό του.
Όπως αναφέρει το Reuters, μέρος των δοκιμών του Avexis πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις στο Σέλαφιλντ της βόρειας Αγγλίας.
Το ρομπότ είναι αρκετά μικρό και ευέλικτο για να μπορεί να διεισδύει σε μέρη όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να επιθεωρεί εγκαταστάσεις και να βοηθά στην απομάκρυνση μικρών τμημάτων αποβλήτων που είναι κολλημένα στα τοιχώματά τους.
Το Avexis αναπτύχθηκε από ομάδα ερευνητών του University of Manchester και είναι εξοπλισμένο με κάμερες και αισθητήρες. «Το Avexis – Aqua Vehicle Explorer for In-Situ Sensing- είναι σχεδιασμένο για τον χαρακτηρισμό και την εξερεύνηση εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων ή περιοχών που έχουν πληγεί από πυρηνική καταστροφή.
Οπότε οι δύο περιοχές στις οποίες επικεντρωνόμαστε κυρίως... είναι το Σέλαφιλντ στη Μ. Βρετανία και η Φουκουσίμα στην Ιαπωνία» λέει ο Dr. Σάιμον Γουάτσον, λέκτορας του πανεπιστημίου σε θέματα ρομποτικών συστημάτων.
Τον Ιούλιο εντοπίστηκαν μικροί όγκοι που θύμιζαν κομμάτια λάβας μέσα σε αντιδραστήρα που έχει υποστεί ζημιές στη Φουκουσίμα. Αυτό υποδεικνύει πως στο εσωτερικό ίσως να υπάρχει πυρηνικό καύσιμο, αλλά ο εντοπισμός του είναι δύσκολος.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, το Avexis δοκιμάστηκε επιτυχώς στην Ιαπωνία, κοντά στη Φουκουσίμα. Οι δημιουργοί του ελπίζουν πως θα αποτελέσει ένα οικονομικό μέσο εντοπισμού καυσίμου στον αντιδραστήρα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής απομάκρυνσή του.
«Αν αντέξει μόλις δύο ώρες, αλλά κοστίζει σημαντικά λιγότερο από ένα μεγάλο, ακριβό (ρομπότ) τότε θα μπορούσαμε να στείλουμε αρκετά από αυτά εντός ενός χρονικού διαστήματος για να αποκτήσουμε τα δεδομένα που χρειαζόμαστε» συμπληρώνει ο Γουάτσον.
Σημειώνεται πως, όσον αφορά το κόστος του, στα 13.000 δολάρια, οι δημιουργοί του υποστηρίζουν πως είναι το πιο φθηνό στο είδος του.
Περαιτέρω δοκιμές είναι σε εξέλιξη, εν όψει της χρήσης του στη Φουκουσίμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου