Σεπτέμβρη – Οκτώβρη είναι η εποχή που βρίσκουμε στη λαϊκή και τα μανάβικα φρέσκα δαμάσκηνα και η πιο κατάλληλη στιγμή να φτιάξουμε μαρμελάδα δαμάσκηνο, μια από τις πιο γευστικές μαρμελάδες.
Υλικά:   { Για Μερίδες: 2 βαζάκια }
•► 1 κιλό δαμάσκηνα μαύρα
•► 700 γρ. ζάχαρη
•► 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
•► 2 καψουλάκια βανιλίνη
•► χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση:
Πλένετε πολύ καλά τα δαμάσκηνα, τα ανοίγετε στη μέση και απομακρύνετε τα κουκούτσια τους. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια, τα ρίχνετε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με τη ζάχαρη και προσθέτετε το νερό.
Τα βάζετε σε δυνατή φωτιά να πάρουν μια δυο δυνατές βράσεις, αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα από την επιφάνεια τον αφρό που τυχόν σχηματιστεί και χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο, έτσι ώστε να υπάρχει ένας ήρεμος βρασμός και ανακατεύετε συχνά για να μην πιάσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.
Όταν μείνει με λίγα υγρά και δέσει η μαρμελάδα, προσθέτετε τις βανίλιες και το χυμό του λεμονιού και δίνετε μια τελευταία βράση. Για να βεβαιωθείτε πως έχει δέσει σωστά, βγάλτε 1 κουταλίτσα μαρμελάδα σε ένα πιατάκι. Αφού κρυώσει χαράξτε με το δάχτυλο ένα διάδρομο στη μέση. Αν σταθεί και δεν τρέξει η μαρμελάδα, είναι έτοιμη.
Στην περίπτωση που δεν θέλετε να έχει μεγάλα κομμάτια η μαρμελάδα σας την πολτοποιείτε ελαφρώς με ραβδο_μπλέντερ όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα για να αποκτήσει ομοιόμορφη υφή. Εγώ προτιμώ να ανακαλύπτω μέσα της κομμάτια φρούτου.
Μοιράζετε τη μαρμελάδα σας όπως είναι καυτή σε καθαρά και στεγνά βάζα που έχετε προηγουμένως ζεστάνει στα μικροκύματα για ένα λεπτό. Κλείνετε με τα καπάκια τα βάζα και τα αναποδογυρίζετε. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει σε αυτή τη στάση. Αυτό τη βοηθά να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 1 κιλό δαμάσκηνα μαύρα
•► 700 γρ. ζάχαρη
•► 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
•► 2 καψουλάκια βανιλίνη
•► χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση:
Πλένετε πολύ καλά τα δαμάσκηνα, τα ανοίγετε στη μέση και απομακρύνετε τα κουκούτσια τους. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια, τα ρίχνετε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με τη ζάχαρη και προσθέτετε το νερό.
Τα βάζετε σε δυνατή φωτιά να πάρουν μια δυο δυνατές βράσεις, αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα από την επιφάνεια τον αφρό που τυχόν σχηματιστεί και χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο, έτσι ώστε να υπάρχει ένας ήρεμος βρασμός και ανακατεύετε συχνά για να μην πιάσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.
Όταν μείνει με λίγα υγρά και δέσει η μαρμελάδα, προσθέτετε τις βανίλιες και το χυμό του λεμονιού και δίνετε μια τελευταία βράση. Για να βεβαιωθείτε πως έχει δέσει σωστά, βγάλτε 1 κουταλίτσα μαρμελάδα σε ένα πιατάκι. Αφού κρυώσει χαράξτε με το δάχτυλο ένα διάδρομο στη μέση. Αν σταθεί και δεν τρέξει η μαρμελάδα, είναι έτοιμη.
Στην περίπτωση που δεν θέλετε να έχει μεγάλα κομμάτια η μαρμελάδα σας την πολτοποιείτε ελαφρώς με ραβδο_μπλέντερ όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα για να αποκτήσει ομοιόμορφη υφή. Εγώ προτιμώ να ανακαλύπτω μέσα της κομμάτια φρούτου.
Μοιράζετε τη μαρμελάδα σας όπως είναι καυτή σε καθαρά και στεγνά βάζα που έχετε προηγουμένως ζεστάνει στα μικροκύματα για ένα λεπτό. Κλείνετε με τα καπάκια τα βάζα και τα αναποδογυρίζετε. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει σε αυτή τη στάση. Αυτό τη βοηθά να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Η Συνταγή από Ιωάννα Σταμούλου
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου