Παραδοσιακή συνταγή από τα θαλασσινά σύνορα της Ηπείρου στην Πρέβεζα. Δεν θα πιστεύετε τι νόστιμο δίδυμο είναι το φαγκρί με τη σκορδαλιά.
Υλικά:   { Για 4 Μερίδες }
•► 4 φαγκριά μέτρια (400 γρ. περίπου το καθένα)
•► 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες, σε λεπτές φέτες
•► χυμό από 2 λεμόνια
•► 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
•► ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
•► αλάτι, πιπέρι
Για τη σκορδαλιά
•► 6 σκελίδες σκόρδο
•► ψίχα από 2 μέτριες φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, μουσκεμένη σε νερό
•► 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
•► ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
•► 2-3 κουτ. σούπας ξίδι
•► αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πασπαλίζετε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και τα τοποθετείτε σε πλατύ σκεύος. Αναμιγνύετε το χυμό των λεμονιών με το λάδι και περιχύνετε τα ψάρια. Αφήνετε να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσετε τις πατάτες.
Βράζετε τις πατάτες σε αρκετό αλατισμένο νερό για 6-7 λεπτά περίπου, μέχρι να τρυπιούνται ελάχιστα με πιρούνι. Τις στραγγίζετε και τις στρώνετε σε λαδωμένο, μεγάλο ταψί.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Τοποθετείτε τα ψάρια πάνω από τις πατάτες και τα περιχύνετε με το λαδολέμονο (τη μαρινάτα των ψαριών). Πασπαλίζετε τα ψάρια με τη ρίγανη και ψήνετε στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σκορδαλιά: Στύβετε καλά την ψίχα ψωμιού με τα χέρια και τη βάζετε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, το ξίδι, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε μέχρι να πήξει το μίγμα.
Προσθέτετε στο τέλος την καρυδόψιχα και χτυπάτε για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί το καρύδι αλλά να μη γίνει τελείως αλοιφή. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι ή ξίδι κατά προτίμηση.
Σερβίρετε το ψάρι με τις πατάτες και χύνετε λίγη σκορδαλιά από πάνω. Την υπόλοιπη σκορδαλιά τη σερβίρετε σε μπολ για να συνοδεύσει το φαγητό.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 4 φαγκριά μέτρια (400 γρ. περίπου το καθένα)
•► 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες, σε λεπτές φέτες
•► χυμό από 2 λεμόνια
•► 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
•► ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
•► αλάτι, πιπέρι
Για τη σκορδαλιά
•► 6 σκελίδες σκόρδο
•► ψίχα από 2 μέτριες φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, μουσκεμένη σε νερό
•► 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
•► ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
•► 2-3 κουτ. σούπας ξίδι
•► αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πασπαλίζετε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και τα τοποθετείτε σε πλατύ σκεύος. Αναμιγνύετε το χυμό των λεμονιών με το λάδι και περιχύνετε τα ψάρια. Αφήνετε να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσετε τις πατάτες.
Βράζετε τις πατάτες σε αρκετό αλατισμένο νερό για 6-7 λεπτά περίπου, μέχρι να τρυπιούνται ελάχιστα με πιρούνι. Τις στραγγίζετε και τις στρώνετε σε λαδωμένο, μεγάλο ταψί.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Τοποθετείτε τα ψάρια πάνω από τις πατάτες και τα περιχύνετε με το λαδολέμονο (τη μαρινάτα των ψαριών). Πασπαλίζετε τα ψάρια με τη ρίγανη και ψήνετε στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σκορδαλιά: Στύβετε καλά την ψίχα ψωμιού με τα χέρια και τη βάζετε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, το ξίδι, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε μέχρι να πήξει το μίγμα.
Προσθέτετε στο τέλος την καρυδόψιχα και χτυπάτε για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί το καρύδι αλλά να μη γίνει τελείως αλοιφή. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι ή ξίδι κατά προτίμηση.
Σερβίρετε το ψάρι με τις πατάτες και χύνετε λίγη σκορδαλιά από πάνω. Την υπόλοιπη σκορδαλιά τη σερβίρετε σε μπολ για να συνοδεύσει το φαγητό.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από την Γεωργία Κοφινά ~ Food styling: Αντωνία Κατή
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου