Οι μελιτζάνες παπουτσάκια με μπεσαμέλ είναι από τα πιο κλασικά καλοκαιρινά φαγητά.
Βέβαια, αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό ή λίγο πιο ελαφρύ, μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπεσαμέλ με μια εξ’ ίσου νόστιμη σάλτσα γιαουρτιού και … ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΠΛΑΚΑ !!!
Υλικά:   { Για 6 Μερίδες }
Για τα παπουτσάκια
•► 4 μελιτζάνες φλάσκες
•► λίγη ζάχαρη
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τον κιμά
•► 13 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
•► 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•► 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
•► 400 γρ. μοσχαρίσιο κρέας πολύ ψιλοκομμένο ή κιμά
•► 100 γρ. κονιάκ
•► 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
•► 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
•► 1 ξύλο κανέλας
•► 1 φύλλο δάφνης
•► ½ μάτσο μαϊντανό χοντροκομμένο
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κρέμα
•► 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
•► 150 γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
•► 2 αβγά
•► ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, τις χαρακώνετε με ένα μαχαίρι και τις βάζετε σε ένα ταψί.
Πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, τις αλείφετε με 5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και τις ψήνετε στον φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει η σάρκα τους. Αφήνετε τις μελιτζάνες στην άκρη.
Στο μεταξύ ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Ρίχνετε το κρέας και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
Σβήνετε με το κονιάκ, αφήνετε να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά, προσθέτετε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το φύλλο δάφνης και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτούν για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει το κρέας και να δέσει η σάλτσα του. Ρίχνετε το μαϊντανό, ανακατεύετε και κρατάτε το κρέας στην άκρη.
Για την κρέμα: Βάζετε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τη μισή ποσότητα της γραβιέρας, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Κρατάτε την κρέμα στην άκρη.
Λιώνετε τη σάρκα στις μελιτζάνες με ένα πιρούνι, τις γεμίζετε με το κρέας πρώτα και μετά απλώνετε την κρέμα γιαουρτιού. Πασπαλίζετε με τη υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr , babyradio.gr
Για τα παπουτσάκια
•► 4 μελιτζάνες φλάσκες
•► λίγη ζάχαρη
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τον κιμά
•► 13 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
•► 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•► 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
•► 400 γρ. μοσχαρίσιο κρέας πολύ ψιλοκομμένο ή κιμά
•► 100 γρ. κονιάκ
•► 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
•► 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
•► 1 ξύλο κανέλας
•► 1 φύλλο δάφνης
•► ½ μάτσο μαϊντανό χοντροκομμένο
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κρέμα
•► 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
•► 150 γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
•► 2 αβγά
•► ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, τις χαρακώνετε με ένα μαχαίρι και τις βάζετε σε ένα ταψί.
Πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, τις αλείφετε με 5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και τις ψήνετε στον φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει η σάρκα τους. Αφήνετε τις μελιτζάνες στην άκρη.
Στο μεταξύ ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Ρίχνετε το κρέας και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
Σβήνετε με το κονιάκ, αφήνετε να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά, προσθέτετε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το φύλλο δάφνης και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτούν για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει το κρέας και να δέσει η σάλτσα του. Ρίχνετε το μαϊντανό, ανακατεύετε και κρατάτε το κρέας στην άκρη.
Για την κρέμα: Βάζετε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τη μισή ποσότητα της γραβιέρας, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Κρατάτε την κρέμα στην άκρη.
Λιώνετε τη σάρκα στις μελιτζάνες με ένα πιρούνι, τις γεμίζετε με το κρέας πρώτα και μετά απλώνετε την κρέμα γιαουρτιού. Πασπαλίζετε με τη υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Ανδρέας Λαγός ~ Food styling: Majerico
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr , babyradio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου