Η κατανάλωση τσιγάρων έχει καθοδική πορεία στις ανεπτυγμένες χώρες, ως αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης των ανθυγιεινών επιπτώσεων του καπνίσματος. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος εμφανίστηκαν ως εναλλακτική λύση τα λεγόμενα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που αντί καπνού ζεσταίνουν ειδικά υγρά με νικοτίνη που τον ατμό τους εισπνέει ο καπνιστής.
Με αρχικό κεντρικό σύνθημα προώθησης πως αποτελούν μέσα για διακοπή του καπνίσματος, στη συνέχεια αφού κατέλαβαν μέρος της αγοράς διαφοροποίησαν την πολιτική προώθησης του προϊόντος τους με τον ισχυρισμό πως έχουν λιγότερες βλαπτικές ουσίες και επομένως προκαλούν λιγότερες βλάβες από το κάπνισμα τσιγάρων.
Οι πωλήσεις των e-τσιγάρων έχουν πενταπλασιαστεί από το 2010 έως το 2014, φτάνοντας τα 8 δις $ , σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Euromonitor. Η αγορά προβλέπεται να έχει εικοσαπλάσιο μέγεθος το 2020 σε σχέση με το 2010.
Γενικά τα παγκόσμια έσοδα από το τσιγάρο είναι περίπου 750 δισ. $.
Αλλά στη σύγχρονη οικονομία ήταν αδύνατο οι ισχυροί παίκτες (και είναι πολύ ισχυροί) να μείνουν αδρανείς. Αν έμπαιναν στην αγορά με δικά τους ηλεκτρονικά τσιγάρα (που ανά πάσα στιγμή μπορεί να το κάνουν) θα ήταν και αυτοί μέρος μίας αγοράς που θα έπρεπε να την μοιραστούν με άλλους μικρότερους κατασκευαστές που διέδωσαν την κινέζικη εφεύρεση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Μετά από δεκαετίας έρευνες, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η Philip Morris, περνά στην αντεπίθεση παρουσιάζοντας μία νέα μέθοδο ικανοποίησης του εθισμού με νικοτίνη. Τη συσκευή IQOS.
H συσκευή δεν παράγει ατμό από το ζέσταμα της υγρής νικοτίνης, όπως κάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ούτε καίει τα φύλλα καπνού, όπως συμβαίνει στα κλασικά τσιγάρα. Πρόκειται για μία συσκευή που θερμαίνει στους 330 βαθμούς τα ειδικά επεξεργασμένα φύλλα καπνού που είναι πακεταρισμένα σ’ ένα μίνι τσιγάρο και ο καπνιστής ρουφά τον ατμό που αυτή η θέρμανση παράγει.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ισχυρίζονται ότι έχει μόνο 10% των βλαβερών συστατικών του κανονικού τσιγάρου, διατηρώντας τη γεύση του ( και μάλιστα λίγο ισχυρότερη). Η εταιρεία, μάλιστα, υπέβαλε αίτηση έγκρισης της συσκευής από την FDA, ως πολύ λιγότερη βλαβερή, από το κάπνισμα.
Όμως ο στόχος είναι και πάλι να μην μειωθεί ο αριθμός των εθισμένων. Είναι γνωστό πως ο καλύτερος καλοπληρωτής είναι ο εθισμένος.
Όσο για τις επιπτώσεις στην υγεία, τα σχετικά στοιχεία δεν θα είναι διαθέσιμα σύντομα. Η επιστημονική έρευνα χρειάζεται χρόνο και ικανό αριθμό ατόμων υπό παρακολούθηση, για να είναι αντικειμενική, όπως πρέπει.
Βέβαια το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε εργασίες επιστημόνων που θα βγάζουν συμπεράσματα από πειραματικές εργασίες και με τα αποτελέσματα τους θα ενισχύουν την προώθηση της συγκεκριμένης συσκευής στην αγορά. Αναμενόμενο.
Η λήψη νικοτίνης είναι η πιο διαδεδομένη εξάρτηση που κάποια στιγμή θα πρέπει να εξαλειφθεί. Δεν κάνει πιο ηδονική ή ανεκτή τη ζωή μας. Απλά μας κάνει χρεώστες στα μνημόνια που κάνουν πλούσιους κάποιους άλλους, σε βάρος της υγείας μας.
Το άρθρο έγραψε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος/ Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
cancer-society.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου