Μια βόλτα στο Ισραήλ !!!
Βρίσκομαι στο Ισραήλ ήδη 15 μέρες. Μαγεμένη από τους ανθρώπους, το φαγητό, τις πόλεις. Κάθε γωνία κι ένα μαγαζάκι με τραγανά, αρωματικά φαλάφελ, μαύρα απέξω καταπράσινα στο εσωτερικό τους.Ο κάθε μάγειρας να σου τάζει ότι η δική του μυστική συνταγή για χούμους είναι η καλύτερη. Οι πόλεις θαρρείς και έχουν καλυφθεί με ένα πέπλο κύμινου, λες και οι άνθρωποι γεννήθηκαν με το δέρμα τους εμποτισμένο με ένα ελαφρύ άρωμα κόλιανδρου.
Στο μικρό υπόγειο στην Jaffa, καθόμαστε στα χαμηλά σκαμπό μπροστά στην βιτρίνα. Από εκεί βλέπω μια γωνιά της κουζίνας, εκεί όπου ο μουστακαλής Άραβας φτιάχνει το μείγμα για τα φαλάφελ του. Κρυφά, συνωμοτικά, με ευλάβεια.
Βάζει τα μουλιασμένα ρεβύθια στο μισοσπασμένο μίξερ του, τεράστια μάτσα μαϊντανού, φρέσκο κόλιανδρο και τα μπαχαρικά του.
Παρακολουθώ κάθε του κίνηση, μετρώ κάθε σκελίδα σκόρδου, υπολογίζω πόσο μαϊντανό χωρά σε κάθε χούφτα του, πόσο κύμινο στα τεράστια δάχτυλα του.
Τα απομνημονεύω όλα και όταν γυρνάω στο σπίτι μου, φτιάχνω φαλάφελ ξανά και ξανά. Μέχρι που ένα μεσημέρι γεύομαι το Ισραήλ σε μια μπουκιά δικού μου καυτού φαλάφελ. Τα σερβίρω πάντα σε πίτες ελαφρά ζεσταμένες, με φρεσκοκομμένα λαχανικά και σος με Μακεδονικό Ταχίνι.
Και η Κυψέλη μοιάζει ξάφνου με την αραβική περιοχή του Ισραήλ και εγώ περιμένω στην ησυχία να ακούσω τον ιμάμη.
Υλικά:   { Μερίδες: ~30 μικρά φαλάφελ }
Για τα φαλάφελ
•► 250 γρ. ρεβύθια
•► 1 μικρό κρεμμύδι
•► 3 μάτσα μαϊντανό
•► 1 μάτσο κόλιανδρο
•► 3 σκελίδες σκόρδο
•► 2 κ.γ. κύμινο
•► Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•► 2 κ.σ. αλεύρι
Για την σος ταχίνι
•► 200 γρ. Μακεδονικό ταχίνι (περίπου μία κούπα)
•► 200 ml νερό (3/4 κούπας) χλιαρό νερό
•► 2-3 σκελίδες σκόρδο
•► 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
•► Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
•► Μαρούλι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
•► 1 κόκκινη πιπεριά
•► 3-4 ραπανάκια
•► 1 αγγούρι
•► 1 ντομάτα
•► Φρέσκο κόλιανδρο
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε μία ημέρα πριν. Βάζουμε τα ρεβύθια σε νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 20-24 ώρες.
Στραγγίζουμε καλά τα ρεβύθια και τα βάζουμε στο μούλτι ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με λεπίδες. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το κύμινο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι κατά βούληση.
Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και αν χρειαστεί σταματάμε το μίξερ ενδιάμεσα και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι.
Μεταφέρουμε το μείγμα των φαλάφελ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μικρά στρογγυλά φαλάφελ (λίγο μεγαλύτερα από τα κεφτεδάκια) και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξουν.
Παράλληλα φτιάχνουμε τη σος ταχινιού: βάζουμε σε ένα μούλτι όλα τα υλικά και χτυπάμε καλά. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι 3 δάχτυλα Παρθένο Σησαμέλαιο και το ακουμπάμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει καλά, βάζουμε μέσα όσα φαλάφελ χωράνε χωρίς να κολλάνε μεταξύ τους. Τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για το σερβίρισμα, κόβουμε τα ραπανάκια και το αγγούρι σε λεπτές φέτες και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Βγάζουμε τα σπόρια από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρό καρέ.
Βάζουμε 3-4 φαλάφελ πάνω σε μία αραβική πίτα. Περιχύνουμε με σος ταχινιού και μοιράζουμε τα φρέσκα λαχανικά. Τυλίγουμε και σερβίρουμε.
Tips:
ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΕ την μυρωδιά του ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΥ ... Βάλτε λίγο περισσότερο μαϊντανό. Σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει ο κόλιανδρος, τους μυρίζει σαν σαπούνι και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι αυτό !!!!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
madameginger.com
Για τα φαλάφελ
•► 250 γρ. ρεβύθια
•► 1 μικρό κρεμμύδι
•► 3 μάτσα μαϊντανό
•► 1 μάτσο κόλιανδρο
•► 3 σκελίδες σκόρδο
•► 2 κ.γ. κύμινο
•► Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•► 2 κ.σ. αλεύρι
Για την σος ταχίνι
•► 200 γρ. Μακεδονικό ταχίνι (περίπου μία κούπα)
•► 200 ml νερό (3/4 κούπας) χλιαρό νερό
•► 2-3 σκελίδες σκόρδο
•► 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
•► Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
•► Μαρούλι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
•► 1 κόκκινη πιπεριά
•► 3-4 ραπανάκια
•► 1 αγγούρι
•► 1 ντομάτα
•► Φρέσκο κόλιανδρο
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε μία ημέρα πριν. Βάζουμε τα ρεβύθια σε νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 20-24 ώρες.
Στραγγίζουμε καλά τα ρεβύθια και τα βάζουμε στο μούλτι ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με λεπίδες. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το κύμινο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι κατά βούληση.
Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και αν χρειαστεί σταματάμε το μίξερ ενδιάμεσα και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι.
Μεταφέρουμε το μείγμα των φαλάφελ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μικρά στρογγυλά φαλάφελ (λίγο μεγαλύτερα από τα κεφτεδάκια) και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξουν.
Παράλληλα φτιάχνουμε τη σος ταχινιού: βάζουμε σε ένα μούλτι όλα τα υλικά και χτυπάμε καλά. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι 3 δάχτυλα Παρθένο Σησαμέλαιο και το ακουμπάμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει καλά, βάζουμε μέσα όσα φαλάφελ χωράνε χωρίς να κολλάνε μεταξύ τους. Τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για το σερβίρισμα, κόβουμε τα ραπανάκια και το αγγούρι σε λεπτές φέτες και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Βγάζουμε τα σπόρια από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρό καρέ.
Βάζουμε 3-4 φαλάφελ πάνω σε μία αραβική πίτα. Περιχύνουμε με σος ταχινιού και μοιράζουμε τα φρέσκα λαχανικά. Τυλίγουμε και σερβίρουμε.
Tips:
ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΕ την μυρωδιά του ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΥ ... Βάλτε λίγο περισσότερο μαϊντανό. Σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει ο κόλιανδρος, τους μυρίζει σαν σαπούνι και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι αυτό !!!!!
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας ΑΠΟΛΑΥΣΗ !!!
Η Συνταγή απο Madame Ginger ~ Food Styling: Μαριλού Παντάκη
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
madameginger.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου