Κρητική πετιμεζόπιτα με βάση την εξαιρετική συνταγή της κας Ειρήνης Κυπριωτάκη από την Ταβέρνα του Ρούσσου στο Χουδέτσι της Κρήτης.
Υλικά:   { Για 25-30 Μερίδες }
•► 1 φλιτζάνι πετιμέζι
•► 1 & ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
•► 1 & ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
•► 1 & ½ φλιτζάνι νερό
•► 1 φλιτζάνι ζάχαρη
•► 4 & ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•► 1 κουτ. γλυκού σόδα
•► 1 & ½ κουτ. γλυκού κανέλα
•► 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
•► λίγο μέλι για το άλειμμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Χτυπάτε στο μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το πετιμέζι και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά.
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο και προσθέτετε το μίγμα στο μίξερ. Τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
Λαδώνετε ένα μέτριο στενόμακρο ταψί και το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Ρίχνετε μέσα το χυλό και τον απλώνετε ομοιόμορφα.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 55-60 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η πίτα και να ψηθεί καλά στο κέντρο.
Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο μπήγοντας ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο τις πετιμεζόπιτας. Αν το μαχαίρι βγει στεγνό, τότε η πετιμεζόπιτα είναι έτοιμη.
Αφήνετε την πετιμεζόπιτα να κρυώσει και αλείφετε την επιφάνειά της με λίγο μέλι πριν την κόψετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 1 φλιτζάνι πετιμέζι
•► 1 & ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
•► 1 & ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
•► 1 & ½ φλιτζάνι νερό
•► 1 φλιτζάνι ζάχαρη
•► 4 & ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•► 1 κουτ. γλυκού σόδα
•► 1 & ½ κουτ. γλυκού κανέλα
•► 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
•► λίγο μέλι για το άλειμμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Χτυπάτε στο μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το πετιμέζι και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά.
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο και προσθέτετε το μίγμα στο μίξερ. Τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
Λαδώνετε ένα μέτριο στενόμακρο ταψί και το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Ρίχνετε μέσα το χυλό και τον απλώνετε ομοιόμορφα.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 55-60 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η πίτα και να ψηθεί καλά στο κέντρο.
Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο μπήγοντας ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο τις πετιμεζόπιτας. Αν το μαχαίρι βγει στεγνό, τότε η πετιμεζόπιτα είναι έτοιμη.
Αφήνετε την πετιμεζόπιτα να κρυώσει και αλείφετε την επιφάνειά της με λίγο μέλι πριν την κόψετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Η Συνταγή απο Γεωργία Κοφινά ~ Food Styling: Elena Jeffrey
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου