Disqus


***
SEARCHING THE BLOG

Loading




SEARCHING


Τελευταίες ... Αναρτήσεις

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ … ΣΕ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ !!!

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

...Δεν Ελπίζω Τίποτα, Δεν Φοβάμαι Τίποτα, Είμαι Ελεύθερος. ...Ζούμε Μόνοι, Πεθαίνουμε Μόνοι, Το Ενδιάμεσο Φωτεινό Σημείο Το Λέμε Ζωή. ...Ελευτεριά Θα Πει Να Μάχεσαι Στη Γης Χωρίς Ελπίδα. ...Θεός Θα Πει Να Κυνηγάς Θεό Στον Αδειανόν Αγέρα. ...Ολάνθιστος Γκρεμός Της Γυναικός Το Σώμα. ...Πιο Δυνατή Η Ψυχή Από Την Ανάγκη, Και Δε Συχωρνάει. ...Τι Θα Πει Λεύτερος; Αυτός Που Δεν Φοβάται Το Θάνατο. ...Ότι Δεν Συνέβη Ποτέ, Είναι Ότι Δεν Ποθήσαμε Αρκετά. ...Αλίμονο Σε Όποιον Ζει Στην Έρημο Και Θυμάται Του Κόσμου. ...Αγωνιζόμαστε Για Τα Άφταστα, Και Γι' Αυτό Ο Άνθρωπος Έπαψε Να Είναι Ζώο. ...Ο Αληθινός Χριστός Περιπατάει Και Αγωνίζεται Μαζί Με Τους Ανθρώπους. ...Τα Τετραθέμελα Του Κόσμου Τούτου: Ψωμί, Κρασί, Φωτιά, Γυναίκα. ...Έχεις Τα Πινέλα, Έχεις Τα Χρώματα, Ζωγράφισε Τον Παράδεισο Και Μπες Μέσα. ...Η Πετρά, Το Σίδερο, Το Ατσάλι Δεν Αντέχουν. Ο Άνθρωπος Αντέχει. ...Αν Μια Γυναίκα Κοιμηθεί Μόνη, Ντροπιάζει Όλους Τους Άντρες. ...Ω Πολυφίλητο Κορμί, Το Πιο Κρυφό ‘Σαι Μονοπάτι. ...Η Στερνή Η Πιο Ιερή Μορφή Της Θεωρίας Είναι Η Πράξη.

*

Έλληνες γρηγορείτε ~ Εάλω η πατρίδα μας .!!!

*

ΥΠ' ΟΨIΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ !!!


«Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.

Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.

Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...

Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.

Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».

"Μίλαν Κούντερα" (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

*

Η Ενημέρωση Έρχεται Κοντά σας !!!

Η Ενημέρωση Έρχεται Κοντά σας !!!

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Τσάτνεϊ { chutney } ντομάτας
για πικάντικη απογείωση στο μπάρμπεκιου !!!



Τα ρέλις (relish) ή τσάτνεϊ (chutney) στην ινδική εκδοχή, αποτελούσαν ιστορικά μια προσπάθεια διατήρησης των λαχανικών κατά την διάρκεια του χειμώνα ώστε να μπορούν να συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Αν και η πυκνότητά τους προσομοιάζει αυτή της μαρμελάδας, τα υλικά δεν πολτοποιούνται, αλλά απλώς ψιλοκόβονται ώστε να τα νιώθεις καθώς τα τρως.

Κοινό χαρακτηριστικό τους η γλυκόξινη γεύση που ποτέ όμως δεν πρέπει να υπερκαλύπτει την γεύση του κύριου υλικού, που στην περίπτωσή μας είναι η ντομάτα εξ ού και τσάτνεϊ ντομάτας η συνταγή.

Μπορεί κανείς να παίξει -ανάλογα με τα γούστα του- στο πόσο «καυτερό» θα βγει το αποτέλεσμα, μια και στην πλειονότητά τους τα τσάτνεϊ περιέχουν διάφορα πικάντικα μπαχαρικά και πιπέρια.

Τα τσάτνεϊ είναι συνυφασμένα στο μυαλό μας (και δικαίως) με την βρετανική γαστριμαργική κουλτούρα. Από τον 17ο αιώνα τα τσάτνεϊ έφταναν απ’ την Ινδία στη Μεγ. Βρετανία, αποτελώντας πανάκριβα προϊόντα πολυτελείας.

Η παράδοση τους σιγά-σιγά διαδόθηκε σε όλη την βρετανική αυτοκρατορία και κυρίως στην Καραϊβική και τον Αμερικάνικο νότο, όπου έγιναν αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κουζίνας. Από τον 19ο αιώνα μάλιστα συμπλήρωναν το «κολατσιό του γεωργού» (Ploughman’s lunch) που περιείχε ψωμί, τυρί, πίκλες, τσάτνεϊ και φρούτο.


Οι γυναίκες των γεωργών ετοίμαζαν για τους άντρες τους όλα τα καλούδια σε ένα καλάθι ώστε να μπορούν να το πάρουν στους αγρούς, μια και όλα τα υλικά κρατούσαν καλά τους χειμώνες που οι γεωργοί όργωναν.

Πάντως ο όρος «Ploughman’s lunch» καθιερώθηκε στη δεκαετία του ’60 από μια καμπάνια μάρκετινγκ και έγινε ένα απ’ τα πιο κλασικά πιάτα σε όλα τα βρετανικά pubs, με ψωμί, τυριά, κρεμμύδια πίκλες και συχνά αλλαντικά με τα τσάτνεϊ να δίνουν μια πικάντικη πινελιά που βοηθά στην κατανάλωση της μπύρας.

Παρόλο που στην Ελλάδα τα θεωρούμε λίγο «εξωτικά», η σταδιακή κυριαρχία των ψητών κρεάτων στη διατροφή μας αποτελεί κατ’ εμένα μια τέλεια ευκαιρία να ασπαστούμε την συνήθεια της συνοδείας στεγνών κυρίως πιάτων κρεατικών με ένα τσάτνεϊ.

Εννοείται ότι το ταίριασμα με αλλαντικά και κίτρινα τυριά παραμένει ως μια κλασική εναλλακτική που αναβαθμίζει και στρογγυλεύει την γευστική εμπειρία στην αρχή ή στο τέλος ενός γεύματος, ή απλά σαν μεζές.

Την συγκεκριμένη συνταγή, μας την έφτιαξε η Fyllosophie πριν 2 εβδομάδες και πραγματικά έκλεψε την παράσταση σε ένα μπάρμπεκιου πάρτι με όλη την παρέα του pandespani, συνοδεύοντας σουβλάκια και μπιφτέκια με την ελαφρά πικάντικη (όχι καυτερή) γλυκιά γεύση της, οπότε σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα αντί να πάρετε τσάτνεϊ του εμπορίου ή -φεύ- να χρησιμοποιήσετε κέτσαπ ή μπάρμπεκιου σος… είναι άλλωστε τόσο απλή !!!

Υλικά: ( Για 4-6 άτομα )

•► 800 γρ. αποφλειωμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες
•► 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•► 1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη
•► 1 πιπεριά (τσίλι) καυτερή ψιλοκομμένη (κόκκινη ή πράσινη)
•► 200 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
•► 200 γρ. ζάχαρη
•► 30 γρ. κάπαρη ξεβγαλμένη
•► 30 γρ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
•► 3-4 κλωνάρια φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
•► 2 κ.σ. ελαιόλαδο
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Προετοιμασία:

Πολύ εύκολη συνταγή. Μισή ώρα μαγείρεμα και περίπου 45 λεπτά συνολικά για να κόψετε και να ετοιμάσετε τα υλικά. Ιδανικά κάντε διπλάσια ποσότητα και βάλτε την τσάτνεϊ ντομάτας όταν κρυώσει σε κλειστό βάζο στο ψυγείο (διατηρείται για καιρό), ώστε να είναι έτοιμη να συνοδεύσει κάθε γεύμα.

Εκτέλεση:

Ετοιμέζετε την τσάτνεϊ ντομάτας: Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν σε 4-5 λεπτά.

Προσθέτετε τις ντομάτες και ανακατεύετε καλά να αναμιχθούν. Ρίχνετε το ξίδι και τη ζάχαρη και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα, μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Το τσάτνεϋ θα πρέπει σ’ αυτό το σημείο να έχει την πυκνότητα της μαρμελάδας. Προσθέτετε την κάπαρη, το αγγουράκι και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο. Το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ευλογημένη ώρα να το σερβίρετε.

Σερβίρισμα:

Η/το τσάτνεϊ ντομάτας ταιριάζει ως συνοδευτικό σε τυριά και αλλαντικά αλλά συδυάζεται εξαιρετικά και με ψητά κρεατικά και πουλερικά. Ιδανική συνοδεία για μπάρμπεκιου και μπέργκερς.




pandespani.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :