Μια πολύ νόστιμη πατατόπιτα, με πράσα και φέτα που θα ενθουσιάσει με τη γεύση της μικρούς και μεγάλους.
Για να γίνει ακόμη πιο λαχταριστή, θα προσθέσετε στη γέμιση μία ελαφριά μπεσαμέλ που φτιάχνετε με Σιμιγδάλι Χονδρό ΜΕΛΙΣΣΑ.
Υλικά:   { Για 10-12 Μερίδες }
•► 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα
•► 500 γρ. πατάτες βρασμένες
•► 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
•► 3 πράσα σε λεπτές ροδέλες
•► 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
•► 1 & ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•► 5 κουτ. σούπας Σιμιγδάλι Χονδρό ΜΕΛΙΣΣΑ
•► 250 γρ. γάλα
•► 3 αβγά
•► 300 γρ. φέτα πικάντικη, σπασμένη με πιρούνι
•► 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + ½ φλιτζάνι για το άλειμμα των φύλλων
•► αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζετε τις βρασμένες πατάτες σε μια λεκάνη, τις σπάτε με πιρούνι ή με πρες πουρέ και αλατοπιπερώνετε.
Βάζετε τα πράσα σε τηγάνι με λίγο νεράκι για να αχνιστούν λιγάκι. Όταν πιουν το νερό τους, ρίχνετε το ελαιόλαδο και μετά τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και σοτάρετε για 5 λεπτά ακόμη. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το περιεχόμενο στις πατάτες.
Ζεσταίνετε το γάλα σε κατσαρολάκι και προσθέτετε βροχηδόν το σιμιγδάλι ανακατεύοντας μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Εκτός φωτιάς ανακατεύετε τα αβγά και τη φέτα. Τα ρίχνετε κι αυτά στη λεκανίτσα με τις πατάτες, προσθέτετε τον μαϊντανό και ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
Στρώνετε τα μισά φύλλα σε λαδωμένο ταψί, λαδώνοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο. Αφήνετε τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί.
Ρίχνετε μέσα τη γέμιση της πίτας, φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση και τα λαδώνετε σχολαστικά. Από πάνω σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, απλώνοντάς τα τσαλακωτά.
Χαράζετε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια και ραντίζετε τα φύλλα με νερό από πάνω. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.
Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή κρύα, κόβοντας σε κομμάτια εκεί που χαράξατε.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα
•► 500 γρ. πατάτες βρασμένες
•► 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
•► 3 πράσα σε λεπτές ροδέλες
•► 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
•► 1 & ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•► 5 κουτ. σούπας Σιμιγδάλι Χονδρό ΜΕΛΙΣΣΑ
•► 250 γρ. γάλα
•► 3 αβγά
•► 300 γρ. φέτα πικάντικη, σπασμένη με πιρούνι
•► 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + ½ φλιτζάνι για το άλειμμα των φύλλων
•► αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζετε τις βρασμένες πατάτες σε μια λεκάνη, τις σπάτε με πιρούνι ή με πρες πουρέ και αλατοπιπερώνετε.
Βάζετε τα πράσα σε τηγάνι με λίγο νεράκι για να αχνιστούν λιγάκι. Όταν πιουν το νερό τους, ρίχνετε το ελαιόλαδο και μετά τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και σοτάρετε για 5 λεπτά ακόμη. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το περιεχόμενο στις πατάτες.
Ζεσταίνετε το γάλα σε κατσαρολάκι και προσθέτετε βροχηδόν το σιμιγδάλι ανακατεύοντας μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Εκτός φωτιάς ανακατεύετε τα αβγά και τη φέτα. Τα ρίχνετε κι αυτά στη λεκανίτσα με τις πατάτες, προσθέτετε τον μαϊντανό και ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
Στρώνετε τα μισά φύλλα σε λαδωμένο ταψί, λαδώνοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο. Αφήνετε τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί.
Ρίχνετε μέσα τη γέμιση της πίτας, φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση και τα λαδώνετε σχολαστικά. Από πάνω σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, απλώνοντάς τα τσαλακωτά.
Χαράζετε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια και ραντίζετε τα φύλλα με νερό από πάνω. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.
Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή κρύα, κόβοντας σε κομμάτια εκεί που χαράξατε.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή απο Ιωάννα Σταμούλου
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου