Το γάλα που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά για το φίνο αυτό γλύκισμα ήταν πρόβειο ή πρόβειο ανάμικτο με κατσικίσιο.
Αν δεν βρείτε τέτοιο γάλα, θα χρησιμοποιήσετε το παστεριωμένο του εμπορίου, αλλά για να έχει επιτυχία η υφή της γαλατόπιτας θα χρειαστεί να το ανακατέψετε με κρέμα γάλακτος.
Υλικά:   { Μερίδες: για ταψί διαμ. 40 εκ. }
•► 3 λίτρα γάλα πρόβειο(ή 2 λίτρα γάλα πλήρες & 1 λίτρο κρέμα γάλακ.)
•► 1 & ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
•► ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
•► 1 & ½ φλιτζάνι ζάχαρη
•► 6 αβγά
•► 2 βανίλιες
•► ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
•► 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο ή γάλακτος
Για το πασπάλισμα
•► ζάχαρη κρυσταλλική
•► κανέλα
Εκτέλεση:
Βρέχετε μια κατσαρόλα με νερό. Μέσα σε αυτή βράζετε το γάλα με μισό φλιτζάνι από τη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο.
Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε σαν βροχή το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίσει να πήζει, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις. Χτυπάτε τα αβγά μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια και προσθέτετε το μίγμα στη χλιαρή κρέμα. Ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα και ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνετε τη γαλατόπιτα στον φούρνο για 45-50 λεπτά. Τη σερβίρετε κρύα, πασπαλισμένη με ζάχαρη και κανέλα.
Tips:
► Για να μη μυρίζει αβγό η γαλατόπιτα, καλό είναι να χτυπήσετε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μπλέντερ επί 10-15 λεπτά, πριν τα ανακατέψετε με το υπόλοιπο μίγμα.
► Θα δοκιμάσετε αν έχει ψηθεί η κρέμα βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει καθαρή, η γαλατόπιτα είναι έτοιμη.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 3 λίτρα γάλα πρόβειο(ή 2 λίτρα γάλα πλήρες & 1 λίτρο κρέμα γάλακ.)
•► 1 & ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
•► ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
•► 1 & ½ φλιτζάνι ζάχαρη
•► 6 αβγά
•► 2 βανίλιες
•► ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
•► 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο ή γάλακτος
Για το πασπάλισμα
•► ζάχαρη κρυσταλλική
•► κανέλα
Εκτέλεση:
Βρέχετε μια κατσαρόλα με νερό. Μέσα σε αυτή βράζετε το γάλα με μισό φλιτζάνι από τη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο.
Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε σαν βροχή το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίσει να πήζει, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις. Χτυπάτε τα αβγά μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια και προσθέτετε το μίγμα στη χλιαρή κρέμα. Ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα και ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνετε τη γαλατόπιτα στον φούρνο για 45-50 λεπτά. Τη σερβίρετε κρύα, πασπαλισμένη με ζάχαρη και κανέλα.
Tips:
► Για να μη μυρίζει αβγό η γαλατόπιτα, καλό είναι να χτυπήσετε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μπλέντερ επί 10-15 λεπτά, πριν τα ανακατέψετε με το υπόλοιπο μίγμα.
► Θα δοκιμάσετε αν έχει ψηθεί η κρέμα βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει καθαρή, η γαλατόπιτα είναι έτοιμη.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτη να σας είναι !!!
Η Συνταγή από Γεωργία Κοφινά ~ Food styling: Αντωνία Κατή
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου