Για πολλά χρόνια παλιότερα, σε χώρες της Λατινική Αμερικής, εξήραν τους σπόρους chia (διαβάζονται τσία ή κία) για τις θρεπτικές τους ιδιότητες, ειδικά για εξαιρετικά δραστήριους ανθρώπους. Ίσως ήρθε η ώρα λοιπόν, να λάβουμε αυτόν τον καρπό σοβαρά υπόψη μας και σήμερα.
Πριν πολλά χρόνια, οι σπόροι chia ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια στη Λατινικής Αμερική και βασική τροφή του στρατού των Αζτέκων, ενώ επίσης χρησιμοποιούνταν και για ιατρικούς λόγους.
Το ανθοφόρο φυτό chia, ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί στο κεντρικό και νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι καλλιεργούνταν από τους Αζτέκους κατά την προ Κολομβιανή εποχή και πως ήταν τόσο σημαντικό, όσο και το καλαμπόκι, στην καλλιέργεια τροφίμων.
Είναι ακόμη δημοφιλές στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα, ενώ οι σπόροι του συχνά αλέθονται, είτε χρησιμοποιούνται ολόκληροι για θρεπτικά ποτά και για τον εμπλουτισμό διατροφικών προϊόντων.
Διατροφική αξία
Οι σπόροι Chia έχουν τεράστιο ποσοστό θρεπτικών συστατικών, με πολύ λίγες θερμίδες.
Περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο. Περιέχουν επίσης ένα αξιοπρεπές ποσό του ψευδαργύρου, κάλιο, βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) και Βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3 (νιασίνη).
Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ). Από τα λιπαρά τους, το 60% είναι ω-3, το 15% ω-6, το 5% ω-9 και το 20%, κορεσμένο λίπος.
2 κουταλάκια του γλυκού
από τους σπόρους (25 γραμμάρια σπόρων)
σας παρέχουν… …
•► 7 γραμμάρια φυτικών ινών
•► 4 γραμμάρια πρωτεΐνης
•► 5 γραμμάρια Ω 3, περισσότερο ακόμα και από τον σολομό Ατλαντικού (62%)
•► Όλες τις βιταμίνες Β, κυρίως όμως τις Β2, Β3
•► Σίδηρο – 3πλάσια περιεκτικότητα από το σπανάκι
•► Μαγνήσιο – 15πλάσια περιεκτικότητα από το μπρόκολο
•► έξι φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και
•► δύο φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες
“Chia” είναι η αρχαία λέξη των Μάγια για “δύναμη”.
•► Οι σπόροι Chia είναι αναμφίβολα η πιο πλούσια φυτική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, και μάλιστα σε τιμές μέχρι και δεκαπλάσιες από τους υπόλοιπους σπόρους που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε. Περιέχουν σημαντική ποσότητα α-λινολενικού οξέος, που δεν μπορεί να παρασκευαστεί μέσα στο σώμα μας.
•► Περιέχει, επίσης, σημαντική ποσότητα από τριγλυκερίδια μακράς αλύσου, απαραίτητα για την απομάκρυνση της χοληστερίνης από τα αρτηριακά τοιχώματα.
•► Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε: ασβέστιο και βόριο, δυο μέταλλα που συνεργάζονται για την καλή υγεία του οστεικού μας συστήματος.
•► Έχουν μεγάλο ποσοστό σε αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της παραγωγής ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα μόρια στα κύτταρα και να συμβάλλουν στην γήρανση και σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Αντιοξειδωτικά: Τελικά, προκαλούν ή εξαλείφουν τον καρκίνο;
•► Περιέχουν 14% πρωτεΐνη, η οποία είναι πολύ υψηλή σε σύγκριση με τα περισσότερα φυτά.
Μια υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνει την όρεξη. Είναι πραγματικά μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ειδικά για τους ανθρώπους που τρώνε λίγο ή καθόλου ζωικά προϊόντα.
•► Πως λειτουργούν: Αν δοκιμάσετε να βάλετε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους σε ένα ποτήρι νερό και να τους αφήσετε για περίπου 30 λεπτά, θα δείτε με έκπληξη ότι τα σποράκια έχουν εξαφανιστεί, μαζί με το νερό, και ότι το ποτήρι περιέχει πια ένα σχεδόν στερεό ζελέ.
Αυτό οφείλεται στις ίνες του σπόρου Chia και στην απίστευτη ιδιότητά τους να απορροφούν πολλαπλάσιο του όγκου τους νερό.
Η ίδια ζελοποίηση γίνεται και στο στομάχι όταν καταναλώνουμε τους σπόρους μαζί με την τροφή μας (γι’ αυτό καλά είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές).
Το ζελέ αυτό, μέσα στο στομάχι δουλεύει σαν εμπόδιο ανάμεσα στους υδατάνθρακες και στα ένζυμα που είναι προορισμένα για να τους διασπάσουν. Κάτι τέτοιο, αντιλαμβάνεστε ότι έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίσει την μετατροπή των υδατανθράκων σε σάκχαρα.
Το αποτέλεσμα δεν βοηθά μόνο τα άτομα με προβλήματα σακχάρου στο αίμα αλλά έχει και ένα άλλο αποτέλεσμα που μας αφορά όλους. Η αργή πέψη των υδατανθράκων κρατά για περισσότερη ώρα υψηλά τα επίπεδα ενέργειας που αυτοί προσφέρουν στο σώμα μας.
Με τους σπόρους Chia, το σώμα διατηρεί τα επίπεδα των υγρών του, τα ρυθμίζει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, και τελικά διατηρεί την ηλεκτρολυτική ισορροπία του. Σε ορισμένες διαταραχές, όπως η διάρροια, οι εμετοί κλπ, η απώλεια των εξωτερικών υγρών των κυττάρων αναγκάζει τα υγρά που βρίσκονται μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες να κινηθούν εξωτερικά για να μειώσουν την απώλεια.
Κάτι τέτοιο αναμφίβολα φέρει ανισορροπία ηλεκτρολυτών με επιπτώσεις σε όλο το σώμα και κυρίως στην καρδιακή λειτουργία. Με την κατανάλωση σπόρων Chia κατι τέτοιο αποφεύγεται.
Δείτε μερικά σημαντικά οφέλη τους για την υγεία μας…
•► Βελτιώνουν τη χοληστερόλη ορού και την υγεία της καρδιάς: Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ, καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, αυξάνουν τα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης), ενώ μειώνουν την LDL (κακή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια. Τα φυσικά αντιοξειδωτικά των chia, τους δίνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων πηγών ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Επίσης, η βελτίωση της χοληστερόλης του ορού βοηθά στην υγεία της καρδιάς, καθώς η κακή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Οι σπόροι chia είναι επίσης πλούσιοι σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι πρώτες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
Όταν αναμιγνύονται με νερό, οι διαλυτές ίνες στους σπόρους chia σχηματίζουν έναν τύπο ζελέ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό στη μαγειρική και ως εναλλακτική λύση λαδιού στο ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με λάδι, βούτυρο ή μαργαρίνη, για να μειώσετε τα επιβλαβή επίπεδα λίπους στη διατροφή και να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
•► Ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας: Οι Αζτέκοι, κατανάλωναν σπόρους chia και τους αποκαλούσαν ως «η τροφή του τρεξίματος», λόγω του ότι δίνουν ενέργεια και επίσης διαθέτουν υδρόφιλες ιδιότητες που βοηθούν στην ρύθμιση των ηλεκτρολυτών. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες στους σπόρους chia, σπάνε σιγά-σιγά, διατηρώντας τα επίπεδα ενέργειας για τη βελτίωση της δύναμης και της αντοχής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν επίσης την πνευματική ενέργεια και διάθεση.
Η διατροφολόγος Vicki Edgson αναφέρει
«Οι σπόροι προσφέρουν μια παρατεταμένη ενέργεια στον οργανισμό. Πολλοί είναι οι αθλητές που τους καταναλώνουν για να αυξήσουν την αντοχή και την απόδοση τους, καθώς και για την επανόρθωση των μυών. Περιέχουν επίσης 37% φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Έχει αποδειχθεί ότι οι δίαιτες που περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου».
•► Βελτιώνουν τα συμπτώματα του διαβήτη: Ο γλυκαιμικός δείκτης των σπόρων chia, είναι πολύ χαμηλός κι έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δε φτάνουν στα ύψη, όπως με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Επιπλέον, επειδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν πιο σταθερά, η λαχτάρα για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη μειώνεται. Η πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες στους σπόρους chia, επιβραδύνουν την πέψη και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μας δημιουργούν το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
•► Μειώνουν τη φλεγμονή: Τα υψηλά επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων που περιέχουν οι σπόροι chia, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και τη μείωση της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός δείκτη φλεγμονής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη δυσκαμψία και τον πόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μειωμένη φλεγμονή μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, αρθρίτιδα και ορισμένους τύπους καρκίνου.
•► Επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης: Διατροφολόγος Vicki Edgson: «Τόσο τα μαλλιά όσο και τα νύχια αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες και καθώς το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη για την κατασκευή και την επισκευή των ιστών, χρειαζόμαστε σχετικά μεγάλες ποσότητες. Αφού η πρωτεΐνη δεν αποθηκεύεται στο σώμα, είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί στη διατροφή και η chia είναι μια φυσική πηγή πρωτεΐνης (περιέχει 20% σε κάθε μερίδα)».
•► Βοηθούν στην απώλεια βάρους: Οι σπόροι chia περιέχουν τόσο διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Ένα από τα θαυμάσια χαρακτηριστικά των σπόρων chia είναι η υδρόφιλη ιδιότητά τους, διότι μπορεί να απορροφήσει, πάνω από 12 φορές το βάρος τους σε νερό. Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και διαστέλλονται για να σχηματίσουν έναν τύπο ζελέ, που δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας κι έτσι μας βοηθά να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.
Οι ίνες και η πρωτεΐνη, επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης κι έτσι η πείνα δεν ενεργοποιείται τόσο γρήγορα, όσο με τα σάκχαρα, το άμυλο και άλλους απλούς υδατάνθρακες.
Η αδιάλυτη ίνα, η οποία δεν χωνεύεται, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και πεπτικών διαταραχών.
•► Συμβάλλουν στην καλή πέψη και υγεία του πεπτικού: Η κατανάλωση σπόρων Chia μαζί με κάθε τροφή βοηθά σημαντικά τα άτομα με πεπτικές διαταραχές που δυσκολεύονται να καταναλώσουν ωμές φυτικές τροφές.
Άτομα με σπαστική κολίτιδα, και προβλήματα εντέρων μπορούν, αν προσθέσουν στην τροφή τους τους σπόρους Chia να πάψουν να βιώνουν το πρόβλημα και να καταναλώνουν ακόμα και ό.τι μέχρι τώρα θεωρούνταν αυστηρά απαγορευμένο.
Η σωστή πέψη και η ανακούφιση των πεπτικών (στομαχικών και εντερικών) διαταραχών έχει και ένα άλλο σημαντικότατο αποτέλεσμα: την πιο σωστή και ολοκληρωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο και την θρέψη του σώματος.
Πως τους χρησιμοποιούμε??
Όταν αναμιγνύουμε σπόρους chia με νερό, οι διαλυτές ίνες στους σπόρους chia σχηματίζουν έναν τύπο ζελέ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό στη μαγειρική και ως εναλλακτική λύση λαδιού στο ψήσιμο.
Χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με λάδι ή βούτυρο για να μειώσετε τα επιβλαβή επίπεδα λίπους στη διατροφή και να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Η υφή και η γεύση τους είναι διακριτική και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλήθος συνταγών, ακόμα και στην παρασκευή σπιτικού ψωμιού. Οι σπόροι Chia είναι δημοφιλείς για το θρεπτικό τζελ που σχηματίζουν, αφού αναμειχθούν με νερό, το οποίο βοηθά στη μείωση της αίσθησης της πείνας.
Μπορείτε να καταναλώσετε τους σπόρους Chia σκέτους ως σνακ, διαφορετικά, θα μπορούσατε να τους απολαύσετε σε κέικ, μπισκότα, ψωμί, κράκερς ή μαζί με οποιοδήποτε επάλειμμα.
Μπορείτε να προσθέσετε σπόρους chia σε χυμούς φρούτων, ζεστό γάλα (για να δημιουργήσετε ένα porridge), φυτικά ροφήματα, smoothies, γιαούρτι, σούπες, σαλάτες, σάλτσες, όσπρια και ρύζι, Μπορείτε επίσης να τους χρησιμοποιήσετε για να κάνετε granola, επιδόρπια ή ακόμα να πασπαλίσετε παγωτά.
Πόση ποσότητα πρέπει να καταναλώνεις
Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση είναι μία κουταλιά της σούπας, αλλά όχι παραπάνω γιατί λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι.
Χρήσιμες πληροφορίες
► Οι σπόροι Chia δεν οξειδώνονται όπως ο λιναρόσπορος. Θέλουν βέβαια φύλαξη σε μέρος δροσερό και αντέχουν χωρίς να αλλοιώνονται.
► Δεν περιέχει γλουτένη
► Δεν περιέχει φυτοοιστρογόνα
► Δεν υπάρχουν μεταλλαγμένες ποικιλίες (προς το παρόν τουλάχιστον)
► Δεν έχει γεύση και δεν αλλοιώνει την γεύση των τροφών σας.
► Το ζελ μειώνει την πείνα, δίνει αίσθημα κορεσμού και μπορεί να γίνει σημαντικό όπλο σε κάθε δίαιτα και προσπάθεια αδυνατίσματος.
► Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτόν τον σπόρο είναι οι φυτικές ίνες και τα ωμέγα 3 λιπαρά, από τα οποία μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει έλλειψη, με αποτέλεσμα ανισορροπία και προβλήματα.
Επιστημονικές Πληροφορίες από El_WikiPedia
Τι κάνει “τσία” και αδυνατίζει ???
togiatrosofi.gr , proionta-tis-fisis.com
Οι σπόροι Chia έχουν τεράστιο ποσοστό θρεπτικών συστατικών, με πολύ λίγες θερμίδες.
Περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο. Περιέχουν επίσης ένα αξιοπρεπές ποσό του ψευδαργύρου, κάλιο, βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) και Βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3 (νιασίνη).
Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ). Από τα λιπαρά τους, το 60% είναι ω-3, το 15% ω-6, το 5% ω-9 και το 20%, κορεσμένο λίπος.
2 κουταλάκια του γλυκού
από τους σπόρους (25 γραμμάρια σπόρων)
σας παρέχουν… …
•► 7 γραμμάρια φυτικών ινών
•► 4 γραμμάρια πρωτεΐνης
•► 5 γραμμάρια Ω 3, περισσότερο ακόμα και από τον σολομό Ατλαντικού (62%)
•► Όλες τις βιταμίνες Β, κυρίως όμως τις Β2, Β3
•► Σίδηρο – 3πλάσια περιεκτικότητα από το σπανάκι
•► Μαγνήσιο – 15πλάσια περιεκτικότητα από το μπρόκολο
•► έξι φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και
•► δύο φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες
“Chia” είναι η αρχαία λέξη των Μάγια για “δύναμη”.
•► Οι σπόροι Chia είναι αναμφίβολα η πιο πλούσια φυτική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, και μάλιστα σε τιμές μέχρι και δεκαπλάσιες από τους υπόλοιπους σπόρους που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε. Περιέχουν σημαντική ποσότητα α-λινολενικού οξέος, που δεν μπορεί να παρασκευαστεί μέσα στο σώμα μας.
•► Περιέχει, επίσης, σημαντική ποσότητα από τριγλυκερίδια μακράς αλύσου, απαραίτητα για την απομάκρυνση της χοληστερίνης από τα αρτηριακά τοιχώματα.
•► Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε: ασβέστιο και βόριο, δυο μέταλλα που συνεργάζονται για την καλή υγεία του οστεικού μας συστήματος.
•► Έχουν μεγάλο ποσοστό σε αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της παραγωγής ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα μόρια στα κύτταρα και να συμβάλλουν στην γήρανση και σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Αντιοξειδωτικά: Τελικά, προκαλούν ή εξαλείφουν τον καρκίνο;
•► Περιέχουν 14% πρωτεΐνη, η οποία είναι πολύ υψηλή σε σύγκριση με τα περισσότερα φυτά.
Μια υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνει την όρεξη. Είναι πραγματικά μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ειδικά για τους ανθρώπους που τρώνε λίγο ή καθόλου ζωικά προϊόντα.
•► Πως λειτουργούν: Αν δοκιμάσετε να βάλετε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους σε ένα ποτήρι νερό και να τους αφήσετε για περίπου 30 λεπτά, θα δείτε με έκπληξη ότι τα σποράκια έχουν εξαφανιστεί, μαζί με το νερό, και ότι το ποτήρι περιέχει πια ένα σχεδόν στερεό ζελέ.
Αυτό οφείλεται στις ίνες του σπόρου Chia και στην απίστευτη ιδιότητά τους να απορροφούν πολλαπλάσιο του όγκου τους νερό.
Η ίδια ζελοποίηση γίνεται και στο στομάχι όταν καταναλώνουμε τους σπόρους μαζί με την τροφή μας (γι’ αυτό καλά είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές).
Το ζελέ αυτό, μέσα στο στομάχι δουλεύει σαν εμπόδιο ανάμεσα στους υδατάνθρακες και στα ένζυμα που είναι προορισμένα για να τους διασπάσουν. Κάτι τέτοιο, αντιλαμβάνεστε ότι έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίσει την μετατροπή των υδατανθράκων σε σάκχαρα.
Το αποτέλεσμα δεν βοηθά μόνο τα άτομα με προβλήματα σακχάρου στο αίμα αλλά έχει και ένα άλλο αποτέλεσμα που μας αφορά όλους. Η αργή πέψη των υδατανθράκων κρατά για περισσότερη ώρα υψηλά τα επίπεδα ενέργειας που αυτοί προσφέρουν στο σώμα μας.
Με τους σπόρους Chia, το σώμα διατηρεί τα επίπεδα των υγρών του, τα ρυθμίζει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, και τελικά διατηρεί την ηλεκτρολυτική ισορροπία του. Σε ορισμένες διαταραχές, όπως η διάρροια, οι εμετοί κλπ, η απώλεια των εξωτερικών υγρών των κυττάρων αναγκάζει τα υγρά που βρίσκονται μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες να κινηθούν εξωτερικά για να μειώσουν την απώλεια.
Κάτι τέτοιο αναμφίβολα φέρει ανισορροπία ηλεκτρολυτών με επιπτώσεις σε όλο το σώμα και κυρίως στην καρδιακή λειτουργία. Με την κατανάλωση σπόρων Chia κατι τέτοιο αποφεύγεται.
Δείτε μερικά σημαντικά οφέλη τους για την υγεία μας…
•► Βελτιώνουν τη χοληστερόλη ορού και την υγεία της καρδιάς: Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ, καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, αυξάνουν τα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης), ενώ μειώνουν την LDL (κακή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια. Τα φυσικά αντιοξειδωτικά των chia, τους δίνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων πηγών ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Επίσης, η βελτίωση της χοληστερόλης του ορού βοηθά στην υγεία της καρδιάς, καθώς η κακή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Οι σπόροι chia είναι επίσης πλούσιοι σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι πρώτες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
Όταν αναμιγνύονται με νερό, οι διαλυτές ίνες στους σπόρους chia σχηματίζουν έναν τύπο ζελέ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό στη μαγειρική και ως εναλλακτική λύση λαδιού στο ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με λάδι, βούτυρο ή μαργαρίνη, για να μειώσετε τα επιβλαβή επίπεδα λίπους στη διατροφή και να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
•► Ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας: Οι Αζτέκοι, κατανάλωναν σπόρους chia και τους αποκαλούσαν ως «η τροφή του τρεξίματος», λόγω του ότι δίνουν ενέργεια και επίσης διαθέτουν υδρόφιλες ιδιότητες που βοηθούν στην ρύθμιση των ηλεκτρολυτών. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες στους σπόρους chia, σπάνε σιγά-σιγά, διατηρώντας τα επίπεδα ενέργειας για τη βελτίωση της δύναμης και της αντοχής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν επίσης την πνευματική ενέργεια και διάθεση.
Η διατροφολόγος Vicki Edgson αναφέρει
«Οι σπόροι προσφέρουν μια παρατεταμένη ενέργεια στον οργανισμό. Πολλοί είναι οι αθλητές που τους καταναλώνουν για να αυξήσουν την αντοχή και την απόδοση τους, καθώς και για την επανόρθωση των μυών. Περιέχουν επίσης 37% φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Έχει αποδειχθεί ότι οι δίαιτες που περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου».
•► Βελτιώνουν τα συμπτώματα του διαβήτη: Ο γλυκαιμικός δείκτης των σπόρων chia, είναι πολύ χαμηλός κι έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δε φτάνουν στα ύψη, όπως με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Επιπλέον, επειδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν πιο σταθερά, η λαχτάρα για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη μειώνεται. Η πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες στους σπόρους chia, επιβραδύνουν την πέψη και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μας δημιουργούν το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
•► Μειώνουν τη φλεγμονή: Τα υψηλά επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων που περιέχουν οι σπόροι chia, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και τη μείωση της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός δείκτη φλεγμονής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη δυσκαμψία και τον πόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μειωμένη φλεγμονή μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, αρθρίτιδα και ορισμένους τύπους καρκίνου.
•► Επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης: Διατροφολόγος Vicki Edgson: «Τόσο τα μαλλιά όσο και τα νύχια αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες και καθώς το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη για την κατασκευή και την επισκευή των ιστών, χρειαζόμαστε σχετικά μεγάλες ποσότητες. Αφού η πρωτεΐνη δεν αποθηκεύεται στο σώμα, είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί στη διατροφή και η chia είναι μια φυσική πηγή πρωτεΐνης (περιέχει 20% σε κάθε μερίδα)».
•► Βοηθούν στην απώλεια βάρους: Οι σπόροι chia περιέχουν τόσο διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Ένα από τα θαυμάσια χαρακτηριστικά των σπόρων chia είναι η υδρόφιλη ιδιότητά τους, διότι μπορεί να απορροφήσει, πάνω από 12 φορές το βάρος τους σε νερό. Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και διαστέλλονται για να σχηματίσουν έναν τύπο ζελέ, που δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας κι έτσι μας βοηθά να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.
Οι ίνες και η πρωτεΐνη, επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης κι έτσι η πείνα δεν ενεργοποιείται τόσο γρήγορα, όσο με τα σάκχαρα, το άμυλο και άλλους απλούς υδατάνθρακες.
Η αδιάλυτη ίνα, η οποία δεν χωνεύεται, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και πεπτικών διαταραχών.
•► Συμβάλλουν στην καλή πέψη και υγεία του πεπτικού: Η κατανάλωση σπόρων Chia μαζί με κάθε τροφή βοηθά σημαντικά τα άτομα με πεπτικές διαταραχές που δυσκολεύονται να καταναλώσουν ωμές φυτικές τροφές.
Άτομα με σπαστική κολίτιδα, και προβλήματα εντέρων μπορούν, αν προσθέσουν στην τροφή τους τους σπόρους Chia να πάψουν να βιώνουν το πρόβλημα και να καταναλώνουν ακόμα και ό.τι μέχρι τώρα θεωρούνταν αυστηρά απαγορευμένο.
Η σωστή πέψη και η ανακούφιση των πεπτικών (στομαχικών και εντερικών) διαταραχών έχει και ένα άλλο σημαντικότατο αποτέλεσμα: την πιο σωστή και ολοκληρωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο και την θρέψη του σώματος.
Πως τους χρησιμοποιούμε??
Όταν αναμιγνύουμε σπόρους chia με νερό, οι διαλυτές ίνες στους σπόρους chia σχηματίζουν έναν τύπο ζελέ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό στη μαγειρική και ως εναλλακτική λύση λαδιού στο ψήσιμο.
Χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με λάδι ή βούτυρο για να μειώσετε τα επιβλαβή επίπεδα λίπους στη διατροφή και να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Η υφή και η γεύση τους είναι διακριτική και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλήθος συνταγών, ακόμα και στην παρασκευή σπιτικού ψωμιού. Οι σπόροι Chia είναι δημοφιλείς για το θρεπτικό τζελ που σχηματίζουν, αφού αναμειχθούν με νερό, το οποίο βοηθά στη μείωση της αίσθησης της πείνας.
Μπορείτε να καταναλώσετε τους σπόρους Chia σκέτους ως σνακ, διαφορετικά, θα μπορούσατε να τους απολαύσετε σε κέικ, μπισκότα, ψωμί, κράκερς ή μαζί με οποιοδήποτε επάλειμμα.
Μπορείτε να προσθέσετε σπόρους chia σε χυμούς φρούτων, ζεστό γάλα (για να δημιουργήσετε ένα porridge), φυτικά ροφήματα, smoothies, γιαούρτι, σούπες, σαλάτες, σάλτσες, όσπρια και ρύζι, Μπορείτε επίσης να τους χρησιμοποιήσετε για να κάνετε granola, επιδόρπια ή ακόμα να πασπαλίσετε παγωτά.
Πόση ποσότητα πρέπει να καταναλώνεις
Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση είναι μία κουταλιά της σούπας, αλλά όχι παραπάνω γιατί λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι.
Χρήσιμες πληροφορίες
► Οι σπόροι Chia δεν οξειδώνονται όπως ο λιναρόσπορος. Θέλουν βέβαια φύλαξη σε μέρος δροσερό και αντέχουν χωρίς να αλλοιώνονται.
► Δεν περιέχει γλουτένη
► Δεν περιέχει φυτοοιστρογόνα
► Δεν υπάρχουν μεταλλαγμένες ποικιλίες (προς το παρόν τουλάχιστον)
► Δεν έχει γεύση και δεν αλλοιώνει την γεύση των τροφών σας.
► Το ζελ μειώνει την πείνα, δίνει αίσθημα κορεσμού και μπορεί να γίνει σημαντικό όπλο σε κάθε δίαιτα και προσπάθεια αδυνατίσματος.
► Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτόν τον σπόρο είναι οι φυτικές ίνες και τα ωμέγα 3 λιπαρά, από τα οποία μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει έλλειψη, με αποτέλεσμα ανισορροπία και προβλήματα.
Επιστημονικές Πληροφορίες από El_WikiPedia
You might also like…
Τι κάνει “τσία” και αδυνατίζει ???
togiatrosofi.gr , proionta-tis-fisis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου