Πάνω που αναφερόμασταν στα ανθεκτικά smartphones , πληροφορηθήκαμε για μια νέα τεχνολογία που έρχεται να τα κάνει ακόμη πιο ανθεκτικά. Ειδικά το πιο ευάλωτο τμήμα τους που δεν είναι άλλο από την οθόνη.
Παρά την πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα, οι οθόνες συνεχίζουν να χαράσσονται, να ραγίζουν και να σπάνε. Η λύση λοιπόν στο πρόβλημα της αντοχής δεν μπορούσε να προκύψει από τις υπάρχουσες τεχνολογίες.
Γι’ αυτό και η τεχνολογική κοινότητα είχε ακούσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόθεση της εταιρείας Akhan Semiconductor να αναπτύξει οθόνες από διαμάντι. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία.
Το διαμάντι είναι το ανθεκτικότερο φυσικό υλικό στον πλανήτη. Μη φανταστείτε βέβαια διαμάντια, όπως αυτά των κοσμημάτων: Οι οθόνες θα κατασκευάζονται από ένα υπέρλεπτο φιλμ που θα προκύπτει από την επεξεργασία διαμαντιού που παράγεται εργαστηριακά.
Τι έχει να προσφέρει μια οθόνη από διαμάντι???
Η πατενταρισμένη τεχνολογία Miraj Diamond Glass υπόσχεται υψηλότατα επίπεδα αντοχής και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα κινητά και τις άλλες συσκευές που θα την αξιοποιήσουν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι οθόνες που θα κατασκευαστούν θα είναι τουλάχιστον 6 φορές πιο ανθεκτικές, 10 φορές σκληρότερες και 800 φορές πιο ψυχρές από τις κορυφαίες οθόνες που χρησιμοποιούνται σήμερα στην πλειοψηφία των συσκευών.
Εκτός από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, οι κατασκευαστές του ισχυρίζονται ότι οι βελτιώσεις στην απόδοση της εικόνας θα είναι «δραματικές», ενώ βελτιωμένη θα είναι και η αισθητική του του γυαλιού.
Το λεπτό φιλμ από διαμάντι είναι ειδικά κατασκευασμένο για οπτικές εφαρμογές τόσο σε επίπεδες όσο και κάμπυλες οθόνες, και έχει ήδη δοκιμαστεί στη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων. Γι’ αυτό και θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε οθόνες κάθε είδους, (smartphones, tablets, wearables), όπως και σε αυτοκίνητα ή συστήματα VR και AR.
Πότε έρχονται και ποιος κατασκευαστής θα τις επιλέξει???
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας η πρώτη εμπορική υλοποίηση θα είναι έτοιμη μέσα στο 2019. Για ένα (απροσδιόριστο) διάστημα μάλιστα η τεχνολογία Miraj Diamond Glass θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από έναν κατασκευαστή, κυρίως για να μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
Αν και η Akhan Semiconductor δεν ανέφερε την επωνυμία του συνεργαζόμενου κατασκευαστή εικάζουμε ότι λόγω τιμής θα απευθύνεται σε όσους λανσάρουν high-end κινητά. απέκλεισε τους μεγάλους (Apple, Samsung), αλλά και τις κινεζικές Huawei και Xiaomi).
Αν εξαιρέσουμε επίσης τη Sony και την LG, οι οποίες για προφανείς λόγους δεν θα επέλεγαν οθόνη άλλης τεχνολογίας από αυτή που αναπτύσσουν, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε η αποκλειστικότητα θα παιχτεί μεταξύ Oppo, Vivo και OnePlus.
Παράλληλα πάντως η Akhan Semiconductor θα συνεργαστεί με έναν κατασκευαστή προστατευτικών οθονών (ενδεχομένως τη Gorilla Glass).
Όποια εταιρεία κι αν επιλεγεί τελικά θα έχει σαφές πλεονέκτημα στην κούρσα της επόμενης γενιάς κινητών, αν και στο ευμετάβλητο περιβάλλον των smartphones οι βεβαιότητες έχουν πάψει από καιρό να ισχύουν.
Περισσότερες πληροφορίες για την τεχνολογία στο επίσημο site της Akhan Semiconductor.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου