Είναι νόστιμη η κύστη ενός μεγάλου ψαριού; Δεν μπορείς να το ξέρεις, αν δεν είσαι λάτρης της ασιατικής κουζίνας.
Στην Ασία η κύστη (ένας ασκός με αέρα που βρίσκεται στα εντόσθια του ψαριού βοηθώντας το να ισορροπεί) είναι εκλεκτός μεζές.
Μήπως όμως την πίνεις χωρίς να το γνωρίζεις; Πιθανόν, αφού αποξηραμένη κύστη ψαριών – η λεγόμενη ψαρόκολλα – χρησιμοποιείται χρόνια τώρα για το φιλτράρισμα ποτών ευρείας κατανάλωσης, με σκοπό να τα κάνει πιο διαυγή.
Είναι φυσικό λοιπόν μια μικρή ποσότητα ψαρόκολλας να παραμένει τελικά ως κατάλοιπο μέσα σε μπίρες και κρασιά και να τη… γεύεσαι εν αγνοία σου.
Και ενώ κανονικά θα έπρεπε να αναφέρεται στην ετικέτα του προϊόντος, συχνά παραλείπεται με τη λογική ότι δεν αποτελεί συστατικό που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία.
Τι είναι η ψαρόκολλα Η ψαρόκολλα είναι ουσιαστικά ένα είδος κολλαγόνου και αποτελεί υποπροϊόν που φτιάχνεται από τα απόβλητα της αλιείας. Συνήθεις πηγές της είναι η μουρούνα (οξύρρυγχος) και ο μπακαλιάρος.
Με συγκολλητικές ιδιότητες (το λέει και το όνομά της), έχει χρησιμοποιηθεί στη βιβλιοδεσία, τη ζωγραφική, τη συντήρηση των αγιογραφικών εικόνων και τη διακόσμηση των μεσαιωνικών βιβλίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου