Τα γιαπράκια (ή “λαχανοντολμάδες” στα… πρωτευουσιάνικα) είναι το απόλυτο φετίχ της κοζανίτικης κουζίνας! Είναι χριστουγεννιάτικος μεζές γιατί συμβολίζει το φάσκιωμα του χριστού, έτσι όπως το λάχανο τυλίγει τον κιμά.
Πόλεμος ξεσπάει ανάμεσα στις νοικοκυρές για το ποια θα κάνει τα πιο πετυχημένα, με τους απανταχού γιαπρακοφάηδες να ορμάνε στις γάστρες και να δοκιμάζουν.
Ειδικά αν γιορτάζει το σπίτι κάποιον Χρήστο, Μανώλη κλπ, οι νοικοκυρές ξεκινούν 2 μέρες πριν την ετοιμασία φτάνοντας μέχρι και τα 300-400 κομμάτια, απο τα οποία δεν περισσεύει ούτε ένα!!
Λόγω της αρμιάς διατηρούνται σε δροσερό μέρος μέχρι τα φώτα για να κερνιούνται οι καλεσμένοι στις γιορτές και ετσι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο σωστός κοζανίτης μπορεί να φάει μια κατσαρόλα στην καθισιά του χωρίς υπερβολή!
Υλικά:
Για την Γέμιση:
•► 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
•► 500 γρ. χοιρινός κιμάς
•► 1 φλιτζ. Ρύζι giaprakia
•► 1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο στον τρίφτη
•► Αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι
•► μπούκοβο
•► 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
•► 1 φλιτζ. του καφέ κρασί μαύρο ή κόκκινο
•► χυμό απο 1 λεμόνι ή 1 κουτ. γλυκού ξινό (μπαχαρικό)
•► 1 κουταλιά της σούπας φυτίνη
•► Αρμιά ( λάχανο τουρσί ) ή λάχανο ζεματισμένο
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ενα μεγάλο σκεύος
Παίρνουμε τα φύλλα απο το λάχανο και τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τα γιαπράκια
Βάζουμε γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά (σα ντολμάδες)
Αραδιάζουμε τα γιαπράκια σε σειρές σε μια κατσαρόλα. Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε το σκληρό μέρος απ το λάχανο, για να μη κολλήσουν τα γιαπράκια και απομείνουμε με την όρεξη!!
Διαλύουμε σε νερό πελτέ ντομάτας ανάλογα πόσο κόκκινα τα θέλουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
Στύβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε λίγη φυτίνη και λάδι.
Σκεπάζουμε τα γιαπράκια με φύλλα από το λάχανο, ρίχνουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Θα είναι έτοιμα μόλις μαλακώσουν τα φύλλα απ το λάχανο
Tips:
•► Αν κάνουμε τα γιαπράκια με αρμιά, ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ το αλάτι και το ξινό μη μας βγουν λύσσα. Αντί για νερό ρίχνουμε αρμόζουμο για να τα βράσουμε
•► Σερβίρονται κρύα με λεμόνι και μπούκοβο, ιδανικός μεζές για το τσίπουρο ή το κρασί
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
kozanimedia.gr , greekouzina.gr
Για την Γέμιση:
•► 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
•► 500 γρ. χοιρινός κιμάς
•► 1 φλιτζ. Ρύζι giaprakia
•► 1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο στον τρίφτη
•► Αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι
•► μπούκοβο
•► 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
•► 1 φλιτζ. του καφέ κρασί μαύρο ή κόκκινο
•► χυμό απο 1 λεμόνι ή 1 κουτ. γλυκού ξινό (μπαχαρικό)
•► 1 κουταλιά της σούπας φυτίνη
•► Αρμιά ( λάχανο τουρσί ) ή λάχανο ζεματισμένο
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ενα μεγάλο σκεύος
Παίρνουμε τα φύλλα απο το λάχανο και τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τα γιαπράκια
Βάζουμε γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά (σα ντολμάδες)
Αραδιάζουμε τα γιαπράκια σε σειρές σε μια κατσαρόλα. Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε το σκληρό μέρος απ το λάχανο, για να μη κολλήσουν τα γιαπράκια και απομείνουμε με την όρεξη!!
Διαλύουμε σε νερό πελτέ ντομάτας ανάλογα πόσο κόκκινα τα θέλουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
Στύβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε λίγη φυτίνη και λάδι.
Σκεπάζουμε τα γιαπράκια με φύλλα από το λάχανο, ρίχνουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Θα είναι έτοιμα μόλις μαλακώσουν τα φύλλα απ το λάχανο
Tips:
•► Αν κάνουμε τα γιαπράκια με αρμιά, ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ το αλάτι και το ξινό μη μας βγουν λύσσα. Αντί για νερό ρίχνουμε αρμόζουμο για να τα βράσουμε
•► Σερβίρονται κρύα με λεμόνι και μπούκοβο, ιδανικός μεζές για το τσίπουρο ή το κρασί
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Αναστασία Θεοχαροπούλου
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
kozanimedia.gr , greekouzina.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου