Ποιος μπορεί να κρατηθεί μέχρι το Πάσχα για να απολαύσει τα μοσχοβολιστά τσουρέκια ???
Η νηστίσιμη εκδοχή τους, θα σας ενθουσιάσει και μέχρι την ανάσταση που τελειώνει η νηστεία δεν θα μείνει ψίχουλο !!!
Αρκετά πιο εύκολη απο τα κανονικά τσουρέκια και πιο Light {λάιτ}, για να μη μας ζώνουν οι τύψεις οταν τσιμπολογάμε ειδικά αν τα γεμίσουμε με σοκολάτα ή πουρέ κάστανου !!!
Υλικά: ( για 3-4 τσουρέκια )
•► 2 καλουπάκια μαγιά νωπή
•► μαχλέπι, κακουλέ
•► 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
•► 1 ποτήρι σπορέλαιο
•► 1 & ½ ποτήρι ζάχαρη
•► 1 ποτήρι νερό χλιαρό
•► αλεύρι όσο πάρει
Εκτέλεση:
Πρώτα κάνουμε το προζύμι. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και λίγο αλεύρι.
Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά και το αφήνουμε τον χυλό σκεπασμένο με μεμβράνη και κουβέρτα για 30-45 λεπτά να φουσκώσει
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός απ το αλεύρι
Προσθέτουμε το προζύμι και λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε. Το αλεύρι το προσθέτουμε σιγά σιγά ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που ξεκολλάει απ τα τοιχώματα
Την πλάθουμε σε μια μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό χώρο μέχρι α διπλασιαστεί σε όγκο (2 ωρίτσες)
Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την ξανα_ζυμώνουμε και τη χωρίζουμε σε κομμάτια
Πλάθουμε τα τσουρέκια μας και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας χώρο ανάμεσα τους γιατί θα φουσκώσουν
Αφήνουμε το ταψί με τα τσουρέκια μέσα στο φούρνο για 20 λεπτά να φουσκώσουν και μετά τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30-40 λεπτά
Tips/ Notes:
•► Μέσα στη ζύμη μπορούμε να βάλουμε ξερά φρούτα ψιλοκομμένα, ξηρούς καρπούς ή νιφάδες σοκολάτας
•► Μόλις βγουν απ το φούρνο μπορούμε να τα αλείψουμε με λίγη μαρμελάδα που έχουμε αραιώσει με νεράκι για να γυαλίσουν ή κουβερτούρα λιωμένη με λίγο σπορέλαιο
•► Για τα κανονικά τσουρέκια δείτε εδώ
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
kozanimedia.gr
•► 2 καλουπάκια μαγιά νωπή
•► μαχλέπι, κακουλέ
•► 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
•► 1 ποτήρι σπορέλαιο
•► 1 & ½ ποτήρι ζάχαρη
•► 1 ποτήρι νερό χλιαρό
•► αλεύρι όσο πάρει
Εκτέλεση:
Πρώτα κάνουμε το προζύμι. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και λίγο αλεύρι.
Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά και το αφήνουμε τον χυλό σκεπασμένο με μεμβράνη και κουβέρτα για 30-45 λεπτά να φουσκώσει
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός απ το αλεύρι
Προσθέτουμε το προζύμι και λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε. Το αλεύρι το προσθέτουμε σιγά σιγά ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που ξεκολλάει απ τα τοιχώματα
Την πλάθουμε σε μια μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό χώρο μέχρι α διπλασιαστεί σε όγκο (2 ωρίτσες)
Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την ξανα_ζυμώνουμε και τη χωρίζουμε σε κομμάτια
Πλάθουμε τα τσουρέκια μας και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας χώρο ανάμεσα τους γιατί θα φουσκώσουν
Αφήνουμε το ταψί με τα τσουρέκια μέσα στο φούρνο για 20 λεπτά να φουσκώσουν και μετά τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30-40 λεπτά
Tips/ Notes:
•► Μέσα στη ζύμη μπορούμε να βάλουμε ξερά φρούτα ψιλοκομμένα, ξηρούς καρπούς ή νιφάδες σοκολάτας
•► Μόλις βγουν απ το φούρνο μπορούμε να τα αλείψουμε με λίγη μαρμελάδα που έχουμε αραιώσει με νεράκι για να γυαλίσουν ή κουβερτούρα λιωμένη με λίγο σπορέλαιο
•► Για τα κανονικά τσουρέκια δείτε εδώ
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτα να σας είναι!!!
Η Συνταγή από Αναστασία Θεοχαροπούλου
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
kozanimedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου