Η σπανακόπιτα με τυρί είναι από τα πλέον αγαπημένα snack για το γραφείο και το σχολείο, ενώ ταιριάζει πολύ στο καθημερινό και κυριακάτικο τραπέζι, αλλά και σε ένα brunch.
Υλικά:   { Μερίδες: για ένα μεσαίο ταψί }
•► 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα
•► 1 κιλό σπανάκι, πλυμένο καλά και κομμένο σε μικρά κομμάτια
•► 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
•► 2 πράσα ψιλοκομμένα
•► 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
•► 1 & ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
•► 3 αβγά
•► 600 γρ. φέτα πικάντικη, λιωμένη με πιρούνι
•► ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
•► αλάτι, πιπέρι
Για το τελείωμα
•► 1 φλιτζάνι γάλα
•► 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
•► 1 αβγό
Εκτέλεση:
Βάζετε το σπανάκι σε λεκανίτσα, το αλατίζετε και αρχίζετε να το τρίβετε και να το πιέζετε με το χέρι μέχρι να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του. Το αφήνετε σε σουρωτήρι για να στραγγίξει.
Βάζετε τα πράσα σε τηγάνι με λίγο νεράκι για να αχνιστούν λιγάκι. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα αχνισμένα πράσα στο σπανάκι. Ανακατεύετε καλά.
Χτυπάτε τα αβγά σε ξεχωριστό μπολ, προσθέτετε τη φέτα και ανακατεύετε ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Μετά το ρίχνετε στο μίγμα με το σπανάκι. Προσθέτετε μπόλικο πιπέρι, αλάτι με μέτρο και ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε το ταψί σας και στρώνετε μέσα τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα με πινέλο. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης και στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης.
Χαράζετε την πίτα μ’ ένα μαχαίρι φτάνοντας όσο πιο βαθιά μπορείτε και βάζετε το ταψί στο φούρνο.
Μετά από 15 λεπτά, βγάζετε την πίτα από το φούρνο, χτυπάτε το γάλα με το ελαιόλαδο και τα αβγό και περιχύνετε την πίτα, ρίχνοντας το μίγμα λίγο λίγο με κουτάλι.
Ψήνετε για περίπου 45 λεπτά ακόμη, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Σερβίρετε την πίτα χλιαρή !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα
•► 1 κιλό σπανάκι, πλυμένο καλά και κομμένο σε μικρά κομμάτια
•► 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
•► 2 πράσα ψιλοκομμένα
•► 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
•► 1 & ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
•► 3 αβγά
•► 600 γρ. φέτα πικάντικη, λιωμένη με πιρούνι
•► ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
•► αλάτι, πιπέρι
Για το τελείωμα
•► 1 φλιτζάνι γάλα
•► 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
•► 1 αβγό
Εκτέλεση:
Βάζετε το σπανάκι σε λεκανίτσα, το αλατίζετε και αρχίζετε να το τρίβετε και να το πιέζετε με το χέρι μέχρι να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του. Το αφήνετε σε σουρωτήρι για να στραγγίξει.
Βάζετε τα πράσα σε τηγάνι με λίγο νεράκι για να αχνιστούν λιγάκι. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα αχνισμένα πράσα στο σπανάκι. Ανακατεύετε καλά.
Χτυπάτε τα αβγά σε ξεχωριστό μπολ, προσθέτετε τη φέτα και ανακατεύετε ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Μετά το ρίχνετε στο μίγμα με το σπανάκι. Προσθέτετε μπόλικο πιπέρι, αλάτι με μέτρο και ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε το ταψί σας και στρώνετε μέσα τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα με πινέλο. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης και στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης.
Χαράζετε την πίτα μ’ ένα μαχαίρι φτάνοντας όσο πιο βαθιά μπορείτε και βάζετε το ταψί στο φούρνο.
Μετά από 15 λεπτά, βγάζετε την πίτα από το φούρνο, χτυπάτε το γάλα με το ελαιόλαδο και τα αβγό και περιχύνετε την πίτα, ρίχνοντας το μίγμα λίγο λίγο με κουτάλι.
Ψήνετε για περίπου 45 λεπτά ακόμη, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Σερβίρετε την πίτα χλιαρή !!!
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Ηλίας Μαμαλάκης
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
You might also like … …
Το μενού της εβδομάδας !!! olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου