Μία διαφορετική τυρόπιτα, εμπλουτισμένη με μπόλικα κρεμμύδια και πράσο και αρωματισμένη με μυρωδικά. Σερβίρετε ως πρώτο πιάτο ή ως σνακ !!!
Υλικά:   { Μερίδες: για 1 ταψί 25x35εκ. }
•► 2 φύλλα έτοιμη ζύμη σφολιάτα
•► 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
•► 1 κουτ. σούπας βούτυρο
•► 3 μεγάλα κρεμμύδια, σε φέτες
•► 1 μεγάλο πράσο, σε ροδέλες
•► 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
•► 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
•► 1 μικρό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
•► 250 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
•► 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
•► 2 αβγά + 1 ασπράδι χτυπημένα (για τη γέμιση)
•► 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό (για το τελείωμα)
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε όλα τα κρεμμύδια με το πράσο, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι.
Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύετε. Τέλος, προσθέτετε τα τυριά και τα αβγά και ανακατεύετε ξανά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψί διαστάσεων 25x35εκ. και στρώνετε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας αφήνοντας να εξέχει από τα πλαϊνά του ταψιού.
Απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο, το οποίο απλώνετε ελαφρώς τσαλακωτά, έτσι ώστε να έρθει στις διαστάσεις του ταψιού.
Βρέχετε με λίγο νερό το φύλλο γύρω γύρω και ενώνετε το πάνω με το κάτω φύλλο σχηματίζοντας έναν μικρό κόθρο γύρω από την πίτα.
Με ένα καλαμάκι κάνετε δυο τρεις τρύπες στη μέση της επιφάνειας της πίτας και κατά μήκος, αλείφετε την πίτα με τον χτυπημένο κρόκο του αβγού και ψήνετε μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 2 φύλλα έτοιμη ζύμη σφολιάτα
•► 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
•► 1 κουτ. σούπας βούτυρο
•► 3 μεγάλα κρεμμύδια, σε φέτες
•► 1 μεγάλο πράσο, σε ροδέλες
•► 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
•► 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
•► 1 μικρό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
•► 250 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
•► 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
•► 2 αβγά + 1 ασπράδι χτυπημένα (για τη γέμιση)
•► 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό (για το τελείωμα)
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε όλα τα κρεμμύδια με το πράσο, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι.
Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύετε. Τέλος, προσθέτετε τα τυριά και τα αβγά και ανακατεύετε ξανά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψί διαστάσεων 25x35εκ. και στρώνετε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας αφήνοντας να εξέχει από τα πλαϊνά του ταψιού.
Απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο, το οποίο απλώνετε ελαφρώς τσαλακωτά, έτσι ώστε να έρθει στις διαστάσεις του ταψιού.
Βρέχετε με λίγο νερό το φύλλο γύρω γύρω και ενώνετε το πάνω με το κάτω φύλλο σχηματίζοντας έναν μικρό κόθρο γύρω από την πίτα.
Με ένα καλαμάκι κάνετε δυο τρεις τρύπες στη μέση της επιφάνειας της πίτας και κατά μήκος, αλείφετε την πίτα με τον χτυπημένο κρόκο του αβγού και ψήνετε μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Ιωάννα Σταμούλου
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
You might also Like… …
Όλες οι Συνταγές της Ιωάννας Σταμούλου
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου