Βουτυράτη ρυζόπιτα με συκωταριά κοτόπουλου ή αρνιού, αρωματισμένη με πολλά μπαχαρικά, απαραίτητη για το αποκριάτικο τραπέζι στα Μεσσαρά Ηρακλείου Κρήτης.
Υλικά:   { Μερίδες: για ένα ταψί διαμ. 34-36 εκ. }
Για το φύλλο
•► ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ειδικό για ζυμωτό φύλλο
•► ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
•► ¾ εως 1 φλιτζάνι νερό, σχεδόν χλιαρό
Για τη γέμιση
•► ½ κιλό αρνίσιο συκώτι (ή 3-4 συκωτάκια από κότα ή γαλοπούλα)
•► 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο
•► 500 γρ. ρύζι
•► 1200 ml ζωμό κότας
•► 500 γρ. μυζήθρα γλυκιά ή ανθότυρο
•► 1 φλιτζάνι ζάχαρη
•► 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
•► 1 φλιτζάνι γάλα
•► 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ή καρύδια ή κουκουνάρια
•► κανέλα, γαρίφαλο
•► κύμινο, μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ζυμώνετε το αλεύρι με το αλάτι και το λάδι και ρίχνετε λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχετε μια ομοιογενή μαλακή ζύμη. Τη χωρίζετε σε τρία μπαλάκια και τα αφήνετε σκεπασμένα για 1 ώρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Βράζετε το ρύζι στον ζωμό σε μέτρια φωτιά, για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να τον απορροφήσει. Ζεματάτε τη συκωταριά και την ψιλοκόβετε με ψαλίδι. Την αλατοπιπερώνετε.
Ζεσταίνετε δύο κουταλιές από το λάδι ή το βούτυρο και σοτάρετε τα κομματάκια της συκωταριάς. Την ανακατεύετε με το ρύζι, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς.
Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε τη γεύση. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει εντελώς και το χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Ζυμώνετε τη μυζήθρα με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Ανοίγετε με τη ζύμη τρία φύλλα.
Απλώνετε το ένα στη βάση του λαδωμένου (ή βουτυρωμένου) ταψιού, ώστε να προεξέχει από τα τοιχώματα, το λαδώνετε και απλώνετε από πάνω τη μισή γέμιση.
Τη σκεπάζετε με τη μισή μυζήθρα και το δεύτερο φύλλο ζύμης. Το λαδώνετε και ρίχνετε την υπόλοιπη γέμιση και μυζήθρα.
Σκεπάζετε τον τζουλαμά με το τελευταίο φύλλο. Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι ή βούτυρο και τον χαράζετε σε κομμάτια.
Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Στη μέση του ψησίματος, ραντίζετε την πίτα με το γάλα και συνεχίζετε το ψήσιμο.
Tips:
•► Μπορείτε, αν θέλετε, να αντικαταστήσετε το σπιτικό φύλλο με παραδοσιακό φύλλο του εμπορίου και το αρνίσιο με μοσχαρίσιο συκώτι ψιλοκομμένο.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Για το φύλλο
•► ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ειδικό για ζυμωτό φύλλο
•► ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
•► ¾ εως 1 φλιτζάνι νερό, σχεδόν χλιαρό
Για τη γέμιση
•► ½ κιλό αρνίσιο συκώτι (ή 3-4 συκωτάκια από κότα ή γαλοπούλα)
•► 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο
•► 500 γρ. ρύζι
•► 1200 ml ζωμό κότας
•► 500 γρ. μυζήθρα γλυκιά ή ανθότυρο
•► 1 φλιτζάνι ζάχαρη
•► 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
•► 1 φλιτζάνι γάλα
•► 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ή καρύδια ή κουκουνάρια
•► κανέλα, γαρίφαλο
•► κύμινο, μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ζυμώνετε το αλεύρι με το αλάτι και το λάδι και ρίχνετε λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχετε μια ομοιογενή μαλακή ζύμη. Τη χωρίζετε σε τρία μπαλάκια και τα αφήνετε σκεπασμένα για 1 ώρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Βράζετε το ρύζι στον ζωμό σε μέτρια φωτιά, για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να τον απορροφήσει. Ζεματάτε τη συκωταριά και την ψιλοκόβετε με ψαλίδι. Την αλατοπιπερώνετε.
Ζεσταίνετε δύο κουταλιές από το λάδι ή το βούτυρο και σοτάρετε τα κομματάκια της συκωταριάς. Την ανακατεύετε με το ρύζι, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς.
Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε τη γεύση. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει εντελώς και το χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Ζυμώνετε τη μυζήθρα με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Ανοίγετε με τη ζύμη τρία φύλλα.
Απλώνετε το ένα στη βάση του λαδωμένου (ή βουτυρωμένου) ταψιού, ώστε να προεξέχει από τα τοιχώματα, το λαδώνετε και απλώνετε από πάνω τη μισή γέμιση.
Τη σκεπάζετε με τη μισή μυζήθρα και το δεύτερο φύλλο ζύμης. Το λαδώνετε και ρίχνετε την υπόλοιπη γέμιση και μυζήθρα.
Σκεπάζετε τον τζουλαμά με το τελευταίο φύλλο. Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι ή βούτυρο και τον χαράζετε σε κομμάτια.
Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Στη μέση του ψησίματος, ραντίζετε την πίτα με το γάλα και συνεχίζετε το ψήσιμο.
Tips:
•► Μπορείτε, αν θέλετε, να αντικαταστήσετε το σπιτικό φύλλο με παραδοσιακό φύλλο του εμπορίου και το αρνίσιο με μοσχαρίσιο συκώτι ψιλοκομμένο.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Σιμόνη Καφίρη ~ Food Styling: Tina Webb
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
You might also Like ... ...
Όλες οι Συνταγές από Σιμόνη Καφίρη !!!
Συνταγές και άρθρα για πίτες !!!
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου