Γευστικότατη γιορτινή πίτα του δωδεκαήμερου από τη Μακεδονία.
Υλικά:   { Για 8 Μερίδες }
•► 450 γρ. έτοιμο φύλλο για πίτες
•► ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και ½ φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο λιωμένο
•► 2 κρόκους αβγού
Για τη γέμιση
•► 3 πράσα μέτρια, καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
•► 600 γρ. φέτα τριμμένη
•► ½ φλιτζάνι τραχανά γλυκό (προαιρετικό)
•► ¼ φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
•► 3 αβγά
•► ½ κουτ. γλυκού πιπέρι άσπρο
Εκτέλεση:
Τρίβετε τα πράσα με αλάτι και τα αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους σε σουρωτήρι. Τα στύβετε καλά με τα χέρια.
Χτυπάτε τα αβγά, τα αναμιγνύετε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και προσθέτετε τα πράσα. Τα ανακατεύετε και δοκιμάζετε για αλάτι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε δύο φύλλα σε στενόμακρο ταψί, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο και λάδι.
Κρατάτε δύο φύλλα για να καλύψετε την πίτα και τα σκεπάζετε με μια υγρή πετσέτα για να μη στεγνώσουν.
Χωρίζετε τη γέμιση ανάλογα με τα φύλλα που έχετε. Στρώνετε φύλλα και γέμιση εναλλάξ στο ταψί, αλείφοντας κάθε φορά το φύλλο με βούτυρο και λάδι.
Στρώνετε τα δύο φύλλα που έχετε κρατήσει και κλείνετε την πίτα. Τη χαράζετε με μυτερό μαχαίρι κατά μήκος σε 4-5 λωρίδες.
Ανακατεύετε τους κρόκους με ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και αλείφετε την επιφάνεια της πίτας. Την ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου. Την αφήνετε λίγο να κρυώσει, την κόβετε και τη σερβίρετε.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 450 γρ. έτοιμο φύλλο για πίτες
•► ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και ½ φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο λιωμένο
•► 2 κρόκους αβγού
Για τη γέμιση
•► 3 πράσα μέτρια, καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
•► 600 γρ. φέτα τριμμένη
•► ½ φλιτζάνι τραχανά γλυκό (προαιρετικό)
•► ¼ φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
•► 3 αβγά
•► ½ κουτ. γλυκού πιπέρι άσπρο
Εκτέλεση:
Τρίβετε τα πράσα με αλάτι και τα αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους σε σουρωτήρι. Τα στύβετε καλά με τα χέρια.
Χτυπάτε τα αβγά, τα αναμιγνύετε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και προσθέτετε τα πράσα. Τα ανακατεύετε και δοκιμάζετε για αλάτι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε δύο φύλλα σε στενόμακρο ταψί, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο και λάδι.
Κρατάτε δύο φύλλα για να καλύψετε την πίτα και τα σκεπάζετε με μια υγρή πετσέτα για να μη στεγνώσουν.
Χωρίζετε τη γέμιση ανάλογα με τα φύλλα που έχετε. Στρώνετε φύλλα και γέμιση εναλλάξ στο ταψί, αλείφοντας κάθε φορά το φύλλο με βούτυρο και λάδι.
Στρώνετε τα δύο φύλλα που έχετε κρατήσει και κλείνετε την πίτα. Τη χαράζετε με μυτερό μαχαίρι κατά μήκος σε 4-5 λωρίδες.
Ανακατεύετε τους κρόκους με ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και αλείφετε την επιφάνεια της πίτας. Την ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου. Την αφήνετε λίγο να κρυώσει, την κόβετε και τη σερβίρετε.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Γεωργία Κοφινά
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
•► Όλες οι Συνταγές από Γεωργία Κοφινά !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ιωάννα Σταμούλου
•► Όλες οι Συνταγές από Δημήτρης Χρονόπουλος !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ηλίας Μαμαλάκης !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Σιμόνη Καφίρη !!!
•► 24 φρουτένια-& πιο light-γλυκά που θα λατρέψεις !!!
•► 18 πολίτικα γλυκά που δεν χορταίνουμε ποτέ !!!
•► Συνταγές και άρθρα για πίτες !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου