Τι είναι καλύτερο από ένα γαλακτομπούρεκο ?? Ένα γαλακτομπούρεκο σοκολάτας !!!
Αυτό το σιροπιαστό γλυκάκι θα σάς ενθουσιάσει με το τραγανό του φύλλο και την πλούσια «αμαρτωλή» του γέμιση.
Υλικά:   { Για 8-10 Μερίδες }
•► 7 φύλλα κρούστας
•► 200 γρ. βούτυρο 82%, λιωμένο
Για την κρέμα
•► 820 ml γάλα πλήρες
•► 170 γρ. ζάχαρη
•► 85 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
•► 25 γρ. βούτυρο 82%
•► 45 γρ. κουβερτούρα μαύρη 70%
•► 2 κρόκους αβγών
•► ξύσμα από ½ πορτοκάλι
•► 1 κουτ. γλυκού κακάο σε σκόνη (σκουρόχρωμο)
Για το σιρόπι
•► 320 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
•► 3 κουτ. σούπας κακάο
•► 130 ml νερό
•► 70 γρ. γλυκόζη
•► 1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση:
Για την κρέμα: Βάζετε το γάλα στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία.
Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τους κρόκους και το κακάο και ανακατεύετε συνέχεια με σύρμα χειρός με προσοχή για να μην κολλήσει.
Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο, το ξύσμα και τη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και βουτυρώνετε καλά ένα ταψί.
Στρώνετε στο ταψί σταυρωτά τέσσερα φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνετε ένα προς ένα.
Έπειτα, αδειάζετε την κρέμα και καλύπτετε με τα φύλλα που προεξέχουν.
Τα βουτυρώνετε και στρώνετε άλλα τρία φύλλα από πάνω, τα οποία βουτυρώνετε ένα προς ένα.
Κόβετε όσο φύλλο προεξέχει από το ταψί και μαζεύετε προς τα μέσα το φύλλο στις άκρες του ταψιού.
Χαράζετε ελαφρώς την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου και ψεκάζετε με λίγο νερό. Ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε το νερό, το κακάο, τη γλυκόζη και την κανέλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθούν προσθέτετε τη ζάχαρη ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη και να διαλυθεί το κακάο.
Όταν πάρει βράση το σιρόπι, αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό ανακατεύοντας για να μη φουσκώσει, αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 7 φύλλα κρούστας
•► 200 γρ. βούτυρο 82%, λιωμένο
Για την κρέμα
•► 820 ml γάλα πλήρες
•► 170 γρ. ζάχαρη
•► 85 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
•► 25 γρ. βούτυρο 82%
•► 45 γρ. κουβερτούρα μαύρη 70%
•► 2 κρόκους αβγών
•► ξύσμα από ½ πορτοκάλι
•► 1 κουτ. γλυκού κακάο σε σκόνη (σκουρόχρωμο)
Για το σιρόπι
•► 320 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
•► 3 κουτ. σούπας κακάο
•► 130 ml νερό
•► 70 γρ. γλυκόζη
•► 1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση:
Για την κρέμα: Βάζετε το γάλα στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία.
Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τους κρόκους και το κακάο και ανακατεύετε συνέχεια με σύρμα χειρός με προσοχή για να μην κολλήσει.
Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο, το ξύσμα και τη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και βουτυρώνετε καλά ένα ταψί.
Στρώνετε στο ταψί σταυρωτά τέσσερα φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνετε ένα προς ένα.
Έπειτα, αδειάζετε την κρέμα και καλύπτετε με τα φύλλα που προεξέχουν.
Τα βουτυρώνετε και στρώνετε άλλα τρία φύλλα από πάνω, τα οποία βουτυρώνετε ένα προς ένα.
Κόβετε όσο φύλλο προεξέχει από το ταψί και μαζεύετε προς τα μέσα το φύλλο στις άκρες του ταψιού.
Χαράζετε ελαφρώς την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου και ψεκάζετε με λίγο νερό. Ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε το νερό, το κακάο, τη γλυκόζη και την κανέλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθούν προσθέτετε τη ζάχαρη ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη και να διαλυθεί το κακάο.
Όταν πάρει βράση το σιρόπι, αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό ανακατεύοντας για να μη φουσκώσει, αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλoΦάγωτο να σας είναι !!!
Η Συνταγή από Δημήτρης Χρονόπουλος ~ Food Styling: Αντωνία Κάτη
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
•► Όλες οι Συνταγές από Δημήτρης Χρονόπουλος !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Σιμόνη Καφίρη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ελένη Ψυχούλη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ντίνα Νικολάου !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ιωάννα Σταμούλου
•► Όλες οι Συνταγές από Γεωργία Κοφινά !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ηλίας Μαμαλάκης !!!
•► 6 παγωμένες συνταγές που θα σε δροσίσουν !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τάρτες !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τυροπιτάκια !!!
•► 24 φρουτένια-& πιο light-γλυκά που θα λατρέψεις !!!
•► 18 πολίτικα γλυκά που δεν χορταίνουμε ποτέ !!!
•► Συνταγές και άρθρα για μασκαρπόνε
•► Συνταγές και άρθρα για πίτες !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου