Ένα διάσημο αφράτο και σιροπιαστό στεφάνι, που δύο αιώνες τώρα ταξιδεύει στον κόσμο, ποτισμένο με ρούμι, συνοδεία φρούτων και βελούδινης κρέμας σαντιγί.
Δεν έχει καμία σχέση με τον Αλί Μπαμπά από τις Χίλιες και μία Νύχτες…
Υλικά:   { Για 8 Μερίδες }
•► 250 γρ. σκληρό αλεύρι
•► 20γρ. φρέσκια μαγιά
•► 6 κουτ. σούπας χλιαρό γάλα
•► 85 γρ. βούτυρο λιωμένο
•► 3 αβγά
•► 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
•► ξύσμα από 1 λεμόνι
•► 1 πρέζα αλάτι
•► αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη για τη φόρμα
Για το σιρόπι
•► 2 ποτήρια νερό
•► 150 γρ. ζάχαρη
•► 4 σφηνάκια ρούμι
Για γαρνίρισμα
•► κρέμα σαντιγί
•► φρέσκα φρούτα
Εκτέλεση:
Τρίβετε τη μαγιά και την ανακατεύετε με μια κουταλιά ζάχαρης και το χλιαρό γάλα, μέχρι να λιώσει. Την προσθέτετε στο αλεύρι, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να μείνει 15 λεπτά.
Χτυπάτε τα αβγά και τα προσθέτετε στο αλεύρι μαζί με το λιωμένο βούτυρο την υπόλοιπη ζάχαρη και το μισό ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε το μίγμα ζωηρά, μέχρι να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Την κάνετε μπάλα και την βάζετε σε μπολ πασπαλισμένο με αλεύρι. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να μείνει σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βουτυρώνετε μια ψηλή φόρμα και την πασπαλίζετε με αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά (το ντεφορμάρισμα γίνεται ευκολότερα με τη φρυγανιά). Βάζετε την φουσκωμένη ζύμη μέσα στη φόρμα.
Την κουνάτε ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στη φόρμα και να τη γεμίζει κατά τα 2/3. Τη σκεπάζετε ξανά και την αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον να ξαναφουσκώσει και να φτάσει σχεδόν στα χείλη της φόρμας (1½ ώρα περίπου).
Για να γίνει πιο ανάλαφρη η ζύμη, τρυπάτε με τα δάχτυλα την επιφάνειά της και την αφήνετε σκεπασμένη για 30 λεπτά ακόμα. Η ζύμη πέφτει, αλλά θα ξαναφουσκώσει.
Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφήνετε το μπαμπά να κρυώσει και το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά και ρίχνετε το ρούμι. Με πινέλο και υπομονή, μουσκεύετε το μπαμπά με το καυτό σιρόπι λίγο λίγο μέχρι να το απορροφήσει όλο.
Για να γυαλίζει η επιφάνεια του γλυκού, ζεσταίνετε 1 φλιτζάνι μαρμελάδα βερίκοκο με 1-2 κουταλιές νερό και το αλείφετε με πινέλο.
Γεμίζετε την τρύπα με γλυκιά σαντιγί και γαρνίρετε γύρω γύρω αν θέλετε με κομματιασμένα φρέσκα φρούτα-φράουλες, ακτινίδια, μπανάνες, κομμάτια ανανά κ.λ.π
Παραλλαγές:
•► Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη ½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες μουσκεμένες για 2-3 ώρες σε ¼ φλιτζανιού μαύρο ρούμι.
•► Μοιράστε τη ζύμη σε ατομικές φόρμες. Θα τις ψήσετε μόνο 15 λεπτά. *3 λίβρες=1 ½ κιλό περίπου
Tips:
Για πιο εύκολο σιρόπιασμα, μεταφέρετε το καυτό σιρόπι σε βαθειά πιατέλα, τρυπάτε την κάτω επιφάνεια του μπαμπά, και το βυθίζετε μέσα σε αυτό. Με μια κουτάλα παίρνετε σιρόπι και περιχύνετε συνέχεια το γλυκό, μέχρι να το απορροφήσει τελείως.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 250 γρ. σκληρό αλεύρι
•► 20γρ. φρέσκια μαγιά
•► 6 κουτ. σούπας χλιαρό γάλα
•► 85 γρ. βούτυρο λιωμένο
•► 3 αβγά
•► 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
•► ξύσμα από 1 λεμόνι
•► 1 πρέζα αλάτι
•► αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη για τη φόρμα
Για το σιρόπι
•► 2 ποτήρια νερό
•► 150 γρ. ζάχαρη
•► 4 σφηνάκια ρούμι
Για γαρνίρισμα
•► κρέμα σαντιγί
•► φρέσκα φρούτα
Εκτέλεση:
Τρίβετε τη μαγιά και την ανακατεύετε με μια κουταλιά ζάχαρης και το χλιαρό γάλα, μέχρι να λιώσει. Την προσθέτετε στο αλεύρι, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να μείνει 15 λεπτά.
Χτυπάτε τα αβγά και τα προσθέτετε στο αλεύρι μαζί με το λιωμένο βούτυρο την υπόλοιπη ζάχαρη και το μισό ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε το μίγμα ζωηρά, μέχρι να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Την κάνετε μπάλα και την βάζετε σε μπολ πασπαλισμένο με αλεύρι. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να μείνει σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βουτυρώνετε μια ψηλή φόρμα και την πασπαλίζετε με αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά (το ντεφορμάρισμα γίνεται ευκολότερα με τη φρυγανιά). Βάζετε την φουσκωμένη ζύμη μέσα στη φόρμα.
Την κουνάτε ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στη φόρμα και να τη γεμίζει κατά τα 2/3. Τη σκεπάζετε ξανά και την αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον να ξαναφουσκώσει και να φτάσει σχεδόν στα χείλη της φόρμας (1½ ώρα περίπου).
Για να γίνει πιο ανάλαφρη η ζύμη, τρυπάτε με τα δάχτυλα την επιφάνειά της και την αφήνετε σκεπασμένη για 30 λεπτά ακόμα. Η ζύμη πέφτει, αλλά θα ξαναφουσκώσει.
Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφήνετε το μπαμπά να κρυώσει και το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά και ρίχνετε το ρούμι. Με πινέλο και υπομονή, μουσκεύετε το μπαμπά με το καυτό σιρόπι λίγο λίγο μέχρι να το απορροφήσει όλο.
Για να γυαλίζει η επιφάνεια του γλυκού, ζεσταίνετε 1 φλιτζάνι μαρμελάδα βερίκοκο με 1-2 κουταλιές νερό και το αλείφετε με πινέλο.
Γεμίζετε την τρύπα με γλυκιά σαντιγί και γαρνίρετε γύρω γύρω αν θέλετε με κομματιασμένα φρέσκα φρούτα-φράουλες, ακτινίδια, μπανάνες, κομμάτια ανανά κ.λ.π
Παραλλαγές:
•► Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη ½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες μουσκεμένες για 2-3 ώρες σε ¼ φλιτζανιού μαύρο ρούμι.
•► Μοιράστε τη ζύμη σε ατομικές φόρμες. Θα τις ψήσετε μόνο 15 λεπτά. *3 λίβρες=1 ½ κιλό περίπου
Tips:
Για πιο εύκολο σιρόπιασμα, μεταφέρετε το καυτό σιρόπι σε βαθειά πιατέλα, τρυπάτε την κάτω επιφάνεια του μπαμπά, και το βυθίζετε μέσα σε αυτό. Με μια κουτάλα παίρνετε σιρόπι και περιχύνετε συνέχεια το γλυκό, μέχρι να το απορροφήσει τελείως.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Η Συνταγή απο Σιμόνη Καφίρη
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Σημείωση … Στην αρχική δημοσίευση δεν υπήρχαν οι φωτογραφίες 2,3,4 οι οποίες είναι από το διαδίκτυο [ GOOGLE ] - και εγώ ο admin - δηλώνω ότι δεν είμαι κύριος πνευματικών δικαιωμάτων των φωτογραφιών !!!!You might also Like ... ...
•► Όλες οι Συνταγές από Σιμόνη Καφίρη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ελένη Ψυχούλη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Δημήτρης Χρονόπουλος !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Γεωργία Κοφινά !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ηλίας Μαμαλάκης !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Δημήτρης Σκαρμούτσος !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ιωάννα Σταμούλου
•► Όλες οι Συνταγές από Ντίνα Νικολάου !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ανδρέας Λαγός !!!
•► 6 παγωμένες συνταγές που θα σε δροσίσουν !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τάρτες !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τυροπιτάκια !!!
•► Συνταγές και άρθρα για πεϊνιρλί !!!
•► 24 φρουτένια-& πιο light-γλυκά που θα λατρέψεις !!!
•► 18 πολίτικα γλυκά που δεν χορταίνουμε ποτέ !!!
•► Συνταγές και άρθρα για μασκαρπόνε
•► Συνταγές και άρθρα για πίτες !!!
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου