Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για να “τσιμπολογήσετε” στις παρεΐστικες μαζώξεις σας ??
Υλικά:   { Μερίδες: για 4 μεγάλα Πεϊνιρλί }
Για τη ζύμη
•► 1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 30γρ. νωπή)
•► ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•► ½ κουτ. γλυκού αλάτι
•► 150 ml νερό χλιαρό (40°C)
•► 100 ml γάλα χλιαρό
•► 500 γρ. αλεύρι σκληρό (ή 300 γρ. αλεύρι σκληρό + 200 γρ. αλεύρι μαλακό)
•► 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
•► 3 φλιτζάνια φορμαέλα Αράχοβας τριμμένη ή Μετσοβόνε
•► βούτυρο φρέσκο
•► ντομάτα φρέσκια, σε ροδέλες ή κυβάκια
•► πάπρικα
Εκτέλεση:
Διαλύετε τη μαγιά στο νερό, μαζί με τη ζάχαρη και την αφήνετε να φουσκώσει ελαφρά.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι. Ρίχνετε στο αλεύρι τη μαγιά, το γάλα και το λάδι και ζυμώνετε με τα χέρια ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος.
Προσθέτετε λίγο νερό ακόμα, μέχρι να έχετε μια ζύμη απαλή και ελαστική. Θα πρέπει να είναι πιο μαλακιά από τη ζύμη του ψωμιού.
Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κατόπιν, την ξαναζυμώνετε και τη χωρίζετε σε τέσσερα μεγάλα μπαλάκια. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε σε χλιαρό μέρος γύρω στα 25 λεπτά μέχρι να ανέβει ξανά η ζύμη.
Παίρνετε ένα ένα κομμάτια ζύμης, τα ανοίγετε σε φυλλαράκια και τους δίνετε σχήμα οβάλ σε σχήμα βαρκούλας.
Για να κολλήσουν οι άκρες βρέχετε λίγο τη ζύμη με νεράκι. Την ανασηκώνετε γύρω γύρω για να σταθεί η γέμιση.
Αλείφετε με πινέλο τις βαρκούλες, τον πάτο και τις άκρες, με βούτυρο λιωμένο.
Απλώνετε από πάνω κυβάκια ή ροδέλες ντομάτας, καλά στυμμένης από χυμό και σπόρια, και σκεπάζετε με το τυρί.
Αραδιάζετε τα πεϊνιρλί σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνετε σκεπασμένα για 20 λεπτά για να ανέβει ξανά η ζύμη.
Τα πασπαλίζετε με πάπρικα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Τα σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Για τη ζύμη
•► 1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 30γρ. νωπή)
•► ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•► ½ κουτ. γλυκού αλάτι
•► 150 ml νερό χλιαρό (40°C)
•► 100 ml γάλα χλιαρό
•► 500 γρ. αλεύρι σκληρό (ή 300 γρ. αλεύρι σκληρό + 200 γρ. αλεύρι μαλακό)
•► 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
•► 3 φλιτζάνια φορμαέλα Αράχοβας τριμμένη ή Μετσοβόνε
•► βούτυρο φρέσκο
•► ντομάτα φρέσκια, σε ροδέλες ή κυβάκια
•► πάπρικα
Εκτέλεση:
Διαλύετε τη μαγιά στο νερό, μαζί με τη ζάχαρη και την αφήνετε να φουσκώσει ελαφρά.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι. Ρίχνετε στο αλεύρι τη μαγιά, το γάλα και το λάδι και ζυμώνετε με τα χέρια ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος.
Προσθέτετε λίγο νερό ακόμα, μέχρι να έχετε μια ζύμη απαλή και ελαστική. Θα πρέπει να είναι πιο μαλακιά από τη ζύμη του ψωμιού.
Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κατόπιν, την ξαναζυμώνετε και τη χωρίζετε σε τέσσερα μεγάλα μπαλάκια. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε σε χλιαρό μέρος γύρω στα 25 λεπτά μέχρι να ανέβει ξανά η ζύμη.
Παίρνετε ένα ένα κομμάτια ζύμης, τα ανοίγετε σε φυλλαράκια και τους δίνετε σχήμα οβάλ σε σχήμα βαρκούλας.
Για να κολλήσουν οι άκρες βρέχετε λίγο τη ζύμη με νεράκι. Την ανασηκώνετε γύρω γύρω για να σταθεί η γέμιση.
Αλείφετε με πινέλο τις βαρκούλες, τον πάτο και τις άκρες, με βούτυρο λιωμένο.
Απλώνετε από πάνω κυβάκια ή ροδέλες ντομάτας, καλά στυμμένης από χυμό και σπόρια, και σκεπάζετε με το τυρί.
Αραδιάζετε τα πεϊνιρλί σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνετε σκεπασμένα για 20 λεπτά για να ανέβει ξανά η ζύμη.
Τα πασπαλίζετε με πάπρικα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Τα σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Σιμόνη Καφίρη ~ Food Styling: Αντωνία Κατή
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
•► Όλες οι Συνταγές από Σιμόνη Καφίρη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ηλίας Μαμαλάκης !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ιωάννα Σταμούλου
•► Όλες οι Συνταγές από Δημήτρης Χρονόπουλος !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ελένη Ψυχούλη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ντίνα Νικολάου !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Γεωργία Κοφινά !!!
•► 6 παγωμένες συνταγές που θα σε δροσίσουν !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τάρτες !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τυροπιτάκια !!!
•► Συνταγές και άρθρα για πεϊνιρλί !!!
•► 24 φρουτένια-& πιο light-γλυκά που θα λατρέψεις !!!
•► 18 πολίτικα γλυκά που δεν χορταίνουμε ποτέ !!!
•► Συνταγές και άρθρα για μασκαρπόνε
•► Συνταγές και άρθρα για πίτες !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου