Ξεχωριστά και πολύ νόστιμα πιτάκια που φτιάχνετε με ζύμη ταχινιού και συνοδεύετε με ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού που περιέχει επίσης ταχίνι και τους πάει πολύ !!!
Υλικά:   { Μερίδες: για περίπου 30 κομμάτια }
Για τη ζύμη
•► 1 φλιτζάνι ταχίνι
•► 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•► 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
•► ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
•► 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
•► 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
•► 1 κρεμμύδι μέτριο
•► 2 σκελίδες σκόρδο
•► ½ κουτ. γλυκού κύμινο κοπανισμένο
•► ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο κοπανισμένο
•► 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
•► 4 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους καβουρδισμένους
•► 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ντιπ
•► 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
•► ½ φλιτζάνι ταχίνι
•► 1 σκελίδα σκόρδο σοταρισμένο λιωμένο
•► αλάτι
•► λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει και μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτετε το κύμινο και τον κόλιανδρο και σοτάρετε για λίγο ακόμα μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά.
Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τον κιμά να μαγειρευτεί μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά και να μείνει με το λάδι του.
Προσθέτετε τότε το μαϊντανό και τους κουκουναρόσπορους, τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Ρίχνετε το αλεύρι σε λεκανίτσα, προσθέτετε το ταχίνι και ανακατεύετε.
Διαλύετε τη ζάχαρη και το αλάτι στο νερό. Κάνετε ένα λάκκο στο αλεύρι και τα ρίχνετε εκεί.
Ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη και ύστερα την κόβετε σε κομμάτια που πλάθετε σε μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού.
Ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε μικρά δισκάκια και βάζετε από λίγη γέμιση στο καθένα πριν το κλείσετε σε μισοφέγγαρο. Το κλείνετε πατώντας τριγύρω με ένα πιρούνι.
Αραδιάζετε τα μισοφέγγαρα σε ταψί και τα ψήνετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το ντιπ: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και το αφήνετε στο ψυγείο.
Σερβίρετε τα πιτάκια συνοδεία του δροσερού ντιπ που ετοιμάσατε.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Για τη ζύμη
•► 1 φλιτζάνι ταχίνι
•► 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•► 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
•► ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
•► 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
•► 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
•► 1 κρεμμύδι μέτριο
•► 2 σκελίδες σκόρδο
•► ½ κουτ. γλυκού κύμινο κοπανισμένο
•► ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο κοπανισμένο
•► 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
•► 4 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους καβουρδισμένους
•► 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ντιπ
•► 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
•► ½ φλιτζάνι ταχίνι
•► 1 σκελίδα σκόρδο σοταρισμένο λιωμένο
•► αλάτι
•► λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει και μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτετε το κύμινο και τον κόλιανδρο και σοτάρετε για λίγο ακόμα μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά.
Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τον κιμά να μαγειρευτεί μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά και να μείνει με το λάδι του.
Προσθέτετε τότε το μαϊντανό και τους κουκουναρόσπορους, τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Ρίχνετε το αλεύρι σε λεκανίτσα, προσθέτετε το ταχίνι και ανακατεύετε.
Διαλύετε τη ζάχαρη και το αλάτι στο νερό. Κάνετε ένα λάκκο στο αλεύρι και τα ρίχνετε εκεί.
Ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη και ύστερα την κόβετε σε κομμάτια που πλάθετε σε μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού.
Ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε μικρά δισκάκια και βάζετε από λίγη γέμιση στο καθένα πριν το κλείσετε σε μισοφέγγαρο. Το κλείνετε πατώντας τριγύρω με ένα πιρούνι.
Αραδιάζετε τα μισοφέγγαρα σε ταψί και τα ψήνετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το ντιπ: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και το αφήνετε στο ψυγείο.
Σερβίρετε τα πιτάκια συνοδεία του δροσερού ντιπ που ετοιμάσατε.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Ιωάννα Σταμούλου ~ Food styling: Aντωνία Κατή
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
•► Όλες οι Συνταγές από Ιωάννα Σταμούλου
•► Όλες οι Συνταγές από Tina Webb !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Σιμόνη Καφίρη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ελένη Ψυχούλη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Δημήτρης Χρονόπουλος !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Γεωργία Κοφινά !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ηλίας Μαμαλάκης !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Δημήτρης Σκαρμούτσος !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ντίνα Νικολάου !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ανδρέας Λαγός !!!
•► Όλες οι Συνταγές από The Eaters !!!
•► 6 παγωμένες συνταγές που θα σε δροσίσουν !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τάρτες !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τυροπιτάκια !!!
•► Συνταγές και άρθρα για πεϊνιρλί !!!
•► 24 φρουτένια-& πιο light-γλυκά που θα λατρέψεις !!!
•► 18 πολίτικα γλυκά που δεν χορταίνουμε ποτέ !!!
•► Συνταγές και άρθρα για μασκαρπόνε
•► Συνταγές και άρθρα για πίτες !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου