Παλιά οικογενειακή συνταγή της γιαγιάς Μαρίνας από το χωριό Φούρνοι Κρανιδίου.
Τα κουλουράκια αυτά φτιάχνονταν με το φρέσκο λάδι της νέας σοδειάς.
Υλικά:   { Μερίδες: για 70-80 κομμάτια }
•► 1 & 1/4 κιλού αλεύρι σκληρό (παραδοσιακά γίνονταν με σταρένιο αλεύρι)
•► 1 & 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
•► 1 & ½ φλιτζάνι ζάχαρη
•► 1 & 1/4 φλιτζανιού νερό
•► 5 κοφτά κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•► 1 κουτ. γλυκού σόδα
•► 1/4 φλιτζανιού κονιάκ
•► 1 κουτ. γλυκού κανέλα
•► 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
Εκτέλεση:
Χτυπάτε τη ζάχαρη με το λάδι μέχρι να αφρατέψει. Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ και το προσθέτετε στο μίγμα μαζί με το νερό.
Αναμειγνύετε το μισό αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Το προσθέτετε τμηματικά στο μίγμα και χτυπάτε μέχρι να σφίξει.
Κατεβάζετε το μπολ από το μίξερ και συνεχίζετε να προσθέτετε αρκετό από το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι μέχρι να γίνει μια μέτρια, μαλακή ζύμη.
Κόβετε μικρά κομματάκια από τη ζύμη και πλάθετε κορδόνια. Τα διπλώνετε στα τρία και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί.
Ψήνετε τους κέλλους (παραδοσιακά κουλουράκια Κρανιδίου) σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα.
Tips:
Με την ίδια διαδικασία μπορείτε να φτιάξετε και άλλα Λαδοκούλουρα σε διάφορες γεύσεις, όπως Λαδοκούλουρα με πορτοκάλι και Λαδοκούλουρα με κρασί, δείτε κάτω…
•► Για τα Λαδοκούλουρα με πορτοκάλι θα χρειαστείτε 1 & ½ κιλό αλεύρι μαλακό, 1 & ½ φλιτζάνι λάδι, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 & ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ , 6 κουτ. γλυκού κονιάκ και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
•► Για τα Λαδοκούλουρα με κρασί θα χρειαστείτε 1 & ½ κιλό αλεύρι, 1 & ½ φλιτζάνι λάδι, 1 & ½ φλιτζάνι λευκό κρασί, 1 & ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ και 2 βανίλιες.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 1 & 1/4 κιλού αλεύρι σκληρό (παραδοσιακά γίνονταν με σταρένιο αλεύρι)
•► 1 & 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
•► 1 & ½ φλιτζάνι ζάχαρη
•► 1 & 1/4 φλιτζανιού νερό
•► 5 κοφτά κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•► 1 κουτ. γλυκού σόδα
•► 1/4 φλιτζανιού κονιάκ
•► 1 κουτ. γλυκού κανέλα
•► 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
Εκτέλεση:
Χτυπάτε τη ζάχαρη με το λάδι μέχρι να αφρατέψει. Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ και το προσθέτετε στο μίγμα μαζί με το νερό.
Αναμειγνύετε το μισό αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Το προσθέτετε τμηματικά στο μίγμα και χτυπάτε μέχρι να σφίξει.
Κατεβάζετε το μπολ από το μίξερ και συνεχίζετε να προσθέτετε αρκετό από το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι μέχρι να γίνει μια μέτρια, μαλακή ζύμη.
Κόβετε μικρά κομματάκια από τη ζύμη και πλάθετε κορδόνια. Τα διπλώνετε στα τρία και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί.
Ψήνετε τους κέλλους (παραδοσιακά κουλουράκια Κρανιδίου) σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα.
Tips:
Με την ίδια διαδικασία μπορείτε να φτιάξετε και άλλα Λαδοκούλουρα σε διάφορες γεύσεις, όπως Λαδοκούλουρα με πορτοκάλι και Λαδοκούλουρα με κρασί, δείτε κάτω…
•► Για τα Λαδοκούλουρα με πορτοκάλι θα χρειαστείτε 1 & ½ κιλό αλεύρι μαλακό, 1 & ½ φλιτζάνι λάδι, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 & ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ , 6 κουτ. γλυκού κονιάκ και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
•► Για τα Λαδοκούλουρα με κρασί θα χρειαστείτε 1 & ½ κιλό αλεύρι, 1 & ½ φλιτζάνι λάδι, 1 & ½ φλιτζάνι λευκό κρασί, 1 & ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ και 2 βανίλιες.
Καλή επιτυχία ~ Καλοφάγωτα να σας είναι !!!
Η Συνταγή από Γεωργία Κοφινά ~ Food Styling: Elena Jeffrey
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
•► Όλες οι Συνταγές από Γεωργία Κοφινά !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Tina Webb !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Σιμόνη Καφίρη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ελένη Ψυχούλη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Δημήτρης Χρονόπουλος !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ηλίας Μαμαλάκης !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Δημήτρης Σκαρμούτσος !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ιωάννα Σταμούλου
•► Όλες οι Συνταγές από Ντίνα Νικολάου !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ανδρέας Λαγός !!!
•► Όλες οι Συνταγές από The Eaters !!!
•► 6 παγωμένες συνταγές που θα σε δροσίσουν !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τάρτες !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τυροπιτάκια !!!
•► Συνταγές και άρθρα για πεϊνιρλί !!!
•► 24 φρουτένια-& πιο light-γλυκά που θα λατρέψεις !!!
•► 18 πολίτικα γλυκά που δεν χορταίνουμε ποτέ !!!
•► Συνταγές και άρθρα για μασκαρπόνε
•► Συνταγές και άρθρα για πίτες !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου