Μια εύκολη χορτόπιτα χωρίς φύλλο, έτσι όπως συνηθίζεται να φτιάχνεται παραδοσιακά σε Ρούμελη και Θεσσαλία.
Υλικά:   { Μερίδες: για 1 μέτριο ταψί }
Για τη γέμιση
•► 800 γρ.- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
•► 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες
•► 1-2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), σε ροδέλες
•► 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
•► 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
•► 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
•► λίγες καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
•► 1-2 αβγά
•► 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
•► ελαιόλαδο
•► αλάτι, πιπέρι
Για τη ζύμη
•► 2 φλιτζάνια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή καλαμποκάλευρο ή 1 για όλες τις χρήσεις + 1 καλαμποκάλευρο)
•► 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•► νερό (όσο πάρει η ζύμη)
•► ½ φλιτζάνι γάλα
•► αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε, πλένετε το σπανάκι και το χοντροκόβετε. Το ρίχνετε σε σουρωτήρι, το αλατίζετε, το δουλεύετε λίγο με τα χέρια σας ώστε να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά (μυρώνια, καυκαλήθρες κλπ).
Συνεχίζετε να τα στύβετε με τις χούφτες σας μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν.
Τα ρίχνετε σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε τον άνηθο, τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και τη φέτα. Ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Σε ξεχωριστό μπολ ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το γάλα. Ανακατεύετε και προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί, μέχρι να φτιάξετε έναν πηχτό χυλό.
Λαδώνετε καλά ένα μέτριο ταψί και ρίχνετε τη μισή περίπου ποσότητα από το χυλό.
Απλώνετε με τα χέρια σας το χυλό να πάει παντού και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Από πάνω ρίχνετε τα υλικά της γέμισης φροντίζοντας να καλύψουν επίσης όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Ρίχνετε τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τη γέμιση και τον απλώνετε με τα χέρια ή την ανάποδη ενός κουταλιού, φροντίζοντας να σκεπάσει καλά τη γέμιση.
Ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθούν καλά τα λαχανικά και να πάρει η επιφάνειά της χρυσό χρώμα. Την αφήνετε να κρυώσει, την κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Για τη γέμιση
•► 800 γρ.- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
•► 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες
•► 1-2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), σε ροδέλες
•► 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
•► 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
•► 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
•► λίγες καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
•► 1-2 αβγά
•► 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
•► ελαιόλαδο
•► αλάτι, πιπέρι
Για τη ζύμη
•► 2 φλιτζάνια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή καλαμποκάλευρο ή 1 για όλες τις χρήσεις + 1 καλαμποκάλευρο)
•► 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•► νερό (όσο πάρει η ζύμη)
•► ½ φλιτζάνι γάλα
•► αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε, πλένετε το σπανάκι και το χοντροκόβετε. Το ρίχνετε σε σουρωτήρι, το αλατίζετε, το δουλεύετε λίγο με τα χέρια σας ώστε να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά (μυρώνια, καυκαλήθρες κλπ).
Συνεχίζετε να τα στύβετε με τις χούφτες σας μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν.
Τα ρίχνετε σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε τον άνηθο, τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και τη φέτα. Ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Σε ξεχωριστό μπολ ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το γάλα. Ανακατεύετε και προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί, μέχρι να φτιάξετε έναν πηχτό χυλό.
Λαδώνετε καλά ένα μέτριο ταψί και ρίχνετε τη μισή περίπου ποσότητα από το χυλό.
Απλώνετε με τα χέρια σας το χυλό να πάει παντού και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Από πάνω ρίχνετε τα υλικά της γέμισης φροντίζοντας να καλύψουν επίσης όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Ρίχνετε τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τη γέμιση και τον απλώνετε με τα χέρια ή την ανάποδη ενός κουταλιού, φροντίζοντας να σκεπάσει καλά τη γέμιση.
Ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθούν καλά τα λαχανικά και να πάρει η επιφάνειά της χρυσό χρώμα. Την αφήνετε να κρυώσει, την κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή & το Food Styling απο Αντωνία Κατή
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου