Από τις αγαπημένες χειμωνιάτικες πίτες μου, το μυστικό της νοστιμιάς της είναι στα ελάχιστα υλικά της γέμισης που αφήνουν ανέπαφο το φρέσκο, δροσερό άρωμα της κολοκύθας.
Υλικά:   { Μερίδες: για ένα μεσαίο ταψί }
1 κολοκύθα μέτρια, σε μεγάλα κυβάκια
200 γρ. φέτα σπασμένη
1 φλιτζάνι του καφέ τραχανά ή ρύζι καρολίνα
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Για το φύλλο
•► 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► 100 γρ. αλεύρι ολικής
•► 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•► 1 σφηνάκι ξίδι ή ρακή
•► 2 κουτ. γλυκού αλάτι
•► χλιαρό νερό όσο πάρει
•► ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Ρίχνετε όλα τα υλικά της ζύμης σε μια λεκάνη και ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό μέχρι να πάρετε μια απαλή, ελαστική ζύμη που να ζυμώνεται χωρίς προσπάθεια και να μην κολλάει στα χέρια.
Μεταφέρετε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας και συνεχίζετε το ζύμωμα για λίγο ακόμα. Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση της πίτας.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε την κολοκύθα σε δυνατή φωτιά με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει τα ζουμιά της.
Την κατεβάζετε από τη φωτιά και την ανακατεύετε με τον τραχανά ή το ρύζι, τη φέτα και το δυόσμο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Μοιράζετε τη ζύμη στα τέσσερα, αλευρώνετε καλά και από τις δύο πλευρές το κάθε κομμάτι ζύμης και στη συνέχεια την ανοίγετε σε φύλλο με το λεπτό πλάστη.
Λαδώνετε ένα χαμηλό ταψί και απλώνετε τα δύο φύλλα αφού τα λαδώσετε χωριστά, μετά απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση, σκεπάζετε με τα δύο υπόλοιπα φύλλα, πάλι λαδωμένα και γυρίζετε όμορφα τον κόθρο.
Τέλος, λαδώνετε την επιφάνεια, τη ραντίζετε με νερό, τη χαράζετε σε κομμάτια και ψήνετε για 1½ ώρα.
Tips:
•► Αν δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο, προτιμήστε μια έτοιμη ζύμη κουρού.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
1 κολοκύθα μέτρια, σε μεγάλα κυβάκια
200 γρ. φέτα σπασμένη
1 φλιτζάνι του καφέ τραχανά ή ρύζι καρολίνα
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Για το φύλλο
•► 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► 100 γρ. αλεύρι ολικής
•► 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•► 1 σφηνάκι ξίδι ή ρακή
•► 2 κουτ. γλυκού αλάτι
•► χλιαρό νερό όσο πάρει
•► ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Ρίχνετε όλα τα υλικά της ζύμης σε μια λεκάνη και ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό μέχρι να πάρετε μια απαλή, ελαστική ζύμη που να ζυμώνεται χωρίς προσπάθεια και να μην κολλάει στα χέρια.
Μεταφέρετε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας και συνεχίζετε το ζύμωμα για λίγο ακόμα. Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση της πίτας.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε την κολοκύθα σε δυνατή φωτιά με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει τα ζουμιά της.
Την κατεβάζετε από τη φωτιά και την ανακατεύετε με τον τραχανά ή το ρύζι, τη φέτα και το δυόσμο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Μοιράζετε τη ζύμη στα τέσσερα, αλευρώνετε καλά και από τις δύο πλευρές το κάθε κομμάτι ζύμης και στη συνέχεια την ανοίγετε σε φύλλο με το λεπτό πλάστη.
Λαδώνετε ένα χαμηλό ταψί και απλώνετε τα δύο φύλλα αφού τα λαδώσετε χωριστά, μετά απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση, σκεπάζετε με τα δύο υπόλοιπα φύλλα, πάλι λαδωμένα και γυρίζετε όμορφα τον κόθρο.
Τέλος, λαδώνετε την επιφάνεια, τη ραντίζετε με νερό, τη χαράζετε σε κομμάτια και ψήνετε για 1½ ώρα.
Tips:
•► Αν δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο, προτιμήστε μια έτοιμη ζύμη κουρού.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Ελένη Ψυχούλη
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου