Συνταγή με πολλές παραλλαγές που μπορεί να παρουσιαστεί ως αλμυρό ή γλυκό πιάτο.
Υλικά:   { Μερίδες: για 20 πιτάκια }
•► 1 πακέτο (450 γρ.) σφολιατάκια στρογγυλά
•► 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
•► 300 γρ. βερίκοκα φρέσκα χωρίς κουκούτσι, σε κυβάκια του 1εκ.
•► 150 γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
•► 1 κουτ. σούπας δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο
•► 1 αβγό χτυπημένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη γραβιέρα με τη μαρμελάδα, τα φρέσκα βερίκοκα και το δυόσμο ή το βασιλικό.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνετε από μία γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση και την τοποθετείτε στο κέντρο από κάθε σφολιατάκι. Αλείφετε τις άκρες τους με λίγο αβγό και τα διπλώνετε σε μισοφέγγαρα.
Πατάτε τις άκρες τους με πιρούνι για να κλείσουν καλά και τα αραδιάζετε σε λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ταψί, σε απόσταση 3εκ. μεταξύ τους.
Αλείφετε τα πιτάκια με το υπόλοιπο αβγό και τα ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδί-σουν. Σερβίρετε τα πιτάκια ζεστά.
Tips:
•► Παραλλαγή 1: Αντί για γραβιέρα μπορείτε να φτιάξετε τα πιτάκια σας με φορμαέλλα, σφέλα ή χαλούμι και να προσθέσετε στη γέμιση 1 κουτ. γλυκού αμύγδαλο ή φιστίκι ασπρισμένο και τριμμένο. Επίσης, αντί για βασιλικό ή δυόσμο μπορείτε να αρωματίσετε με λεμονοθύμαρο ή με ελάχιστη μαντζουράνα.
•► Παραλλαγή 2: Μπορείτε να φτιάξετε τα πιτάκια σας γλυκά. Τότε παραλείπετε το δυόσμο ή οποιοδήποτε άλλο αρωματικό, αντικαθιστάτε τα αλμυρά τυριά με ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα και στο τέλος σερβίρετε τα πιτάκια σας πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.
•► Παραλλαγή 3: Αντί για ατομικά πιτάκια μπορείτε να φτιάξετε μια τάρτα ως εξής: στρώνετε τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα μιας ταρτιέρας με ένα φύλλο σφολιάτας. Κόβετε τα βερίκοκα σε φέτες, αλείφετε τη σφολιάτα με τη μαρμελάδα και στρώνετε από πάνω τα βερίκοκα. Ανακατεύετε το τυρί με τα αρωματικά και τα σκορπάτε πάνω από τα βερίκοκα. Αν φτιάξετε τη γλυκιά εκδοχή, τότε ανακατεύετε το μαλακό τυρί με λίγο μεγαλύτερη ποσότητα μαρμελάδας και το στρώνετε πάνω στη σφολιάτα. Μετά στρώνετε από πάνω τα βερίκοκα σε φέτες. Η τάρτα θα χρειαστεί λίγο παραπάνω ψήσιμο. Αφήνετε να κρυώσει και τη σερβίρετε πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 1 πακέτο (450 γρ.) σφολιατάκια στρογγυλά
•► 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
•► 300 γρ. βερίκοκα φρέσκα χωρίς κουκούτσι, σε κυβάκια του 1εκ.
•► 150 γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
•► 1 κουτ. σούπας δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο
•► 1 αβγό χτυπημένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη γραβιέρα με τη μαρμελάδα, τα φρέσκα βερίκοκα και το δυόσμο ή το βασιλικό.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνετε από μία γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση και την τοποθετείτε στο κέντρο από κάθε σφολιατάκι. Αλείφετε τις άκρες τους με λίγο αβγό και τα διπλώνετε σε μισοφέγγαρα.
Πατάτε τις άκρες τους με πιρούνι για να κλείσουν καλά και τα αραδιάζετε σε λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ταψί, σε απόσταση 3εκ. μεταξύ τους.
Αλείφετε τα πιτάκια με το υπόλοιπο αβγό και τα ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδί-σουν. Σερβίρετε τα πιτάκια ζεστά.
Tips:
•► Παραλλαγή 1: Αντί για γραβιέρα μπορείτε να φτιάξετε τα πιτάκια σας με φορμαέλλα, σφέλα ή χαλούμι και να προσθέσετε στη γέμιση 1 κουτ. γλυκού αμύγδαλο ή φιστίκι ασπρισμένο και τριμμένο. Επίσης, αντί για βασιλικό ή δυόσμο μπορείτε να αρωματίσετε με λεμονοθύμαρο ή με ελάχιστη μαντζουράνα.
•► Παραλλαγή 2: Μπορείτε να φτιάξετε τα πιτάκια σας γλυκά. Τότε παραλείπετε το δυόσμο ή οποιοδήποτε άλλο αρωματικό, αντικαθιστάτε τα αλμυρά τυριά με ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα και στο τέλος σερβίρετε τα πιτάκια σας πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.
•► Παραλλαγή 3: Αντί για ατομικά πιτάκια μπορείτε να φτιάξετε μια τάρτα ως εξής: στρώνετε τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα μιας ταρτιέρας με ένα φύλλο σφολιάτας. Κόβετε τα βερίκοκα σε φέτες, αλείφετε τη σφολιάτα με τη μαρμελάδα και στρώνετε από πάνω τα βερίκοκα. Ανακατεύετε το τυρί με τα αρωματικά και τα σκορπάτε πάνω από τα βερίκοκα. Αν φτιάξετε τη γλυκιά εκδοχή, τότε ανακατεύετε το μαλακό τυρί με λίγο μεγαλύτερη ποσότητα μαρμελάδας και το στρώνετε πάνω στη σφολιάτα. Μετά στρώνετε από πάνω τα βερίκοκα σε φέτες. Η τάρτα θα χρειαστεί λίγο παραπάνω ψήσιμο. Αφήνετε να κρυώσει και τη σερβίρετε πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Γεωργία Κοφινά ~ Food Styling: Αντωνία Κατή
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου